BORSA
ALTIN
DÖVİZ
KRİPTO

Japonya'da iş dünyası duyarlılığı değişmedi

Japonya Merkez Bankası'nın (BoJ) çeyrek dönemlerde yaptığı ve yakından takip edilen Tankan anketine göre Japonya'nın büyük imalatçıları arasında iş dünyası duyarlılığı son çeyrekte bir önceki çeyreğe göre değişmedi.

|

BoJ anketine göre gösterge endeks Temmuz-Eylül çeyreği için +13 olarak belirlenirken, bu rakam Nisan-Haziran döneminde yapılan bir önceki ankete göre değişmedi. Pozitif rakam, kötümser hissedenlere kıyasla daha fazla şirketin iş koşulları konusunda iyimser oldukları anlamına geliyor.

İmalatçı olmayan büyük şirketler için endeks bir önceki çeyrekte +33 iken bu çeyrekte +34 olarak gerçekleşti. Sonuçlar analist tahminleri ile uyumlu oldu.

Japonya'nın ekonomik büyümesinin nispeten sağlam bir zeminde olduğu, azalan iş gücü, zayıflayan para birimi ve daha önce yıllarca süren deflasyonist baskılara rağmen büyümeyi başardığı düşünülüyor. Ancak son veriler ortalama ücretlerin korunduğunu veya bazı sektörlerde yükseldiğini göstererek piyasa iyimserliğini artırıyor.

Anket ayrıca büyük firmaların Mart 2025'e kadar olan mali yılda sermaye harcamalarını %10,6 oranında artırmayı planladıklarını gösterirken, medyan tahmin %11,9'luk bir artış yönünde oluşmuştu.

Son Tankan verisi Japon şirketlerinin tüketici fiyatlarının bir yıl içinde %2,4 oranında artmasını beklediğini gösterdi ki bu oran üç ay önce yapılan ankette de aynıydı.

© Copyright 2024

Türkiye'den ve Dünya’dan son dakika haberler, köşe yazıları, magazinden siyasete, spordan seyahate bütün konuların tek adresi milliyet.com.tr; Milliyet.com.tr haber içerikleri izin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez, kanuna aykırı ve izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.