BORSA
ALTIN
DÖVİZ
KRİPTO

Japonya Merkez Bankası faiz artırdı

Japonya Merkez Bankası (BoJ) temel faiz oranlarını yükseltti ve devlet tahvili alımlarını azaltma kararı aldı.

|

BoJ, Mart ayında dünyanın son negatif faiz oranı politikasını sona erdirdiğinde gecelik çağrı oranı için belirlediği %0 ila %0,1 aralığındaki hedefini %0,25'e yükseltti.

BoJ, daha önce yaklaşık 6 trilyon yen olan aylık JGB (Japon Devlet Tahvili) alımlarını Ocak-Mart 2026 döneminde 3 trilyon yene indireceğini söyledi.

BoJ Politika Kurulu faiz kararını 2'ye karşı 7 oyla aldı. BoJ, faiz kararıyla birlikte açıkladığı çeyreklik görünümünde enflasyonun %2'lik hedefine yakın seyredeceği görüşüne bağlı kaldı.

BoJ Politika Kurulu, değişken taze gıda fiyatları hariç çekirdek tüketici enflasyonunun Mart 2025'te sona eren yılda %2,5'e ulaşmasını beklediğini, önceki tahminin ise %2,8 olduğunu söyledi. Çekirdek tüketici fiyatlarının Mart 2026'da sona eren yılda %2,1 ve bir sonraki yıl %1,9 artacağını öngördü.

BoJ ayrıca Japon ekonomisinin cari mali yılda, bir önceki raporunda öngörülen %0,8'lik büyümeye kıyasla %0,6 oranında genişleyeceğini öngördü. Hem Mart 2026'da sona eren yılda hem de bir sonraki yılda %1,0 büyüme öngörüyor.

© Copyright 2024

Türkiye'den ve Dünya’dan son dakika haberler, köşe yazıları, magazinden siyasete, spordan seyahate bütün konuların tek adresi milliyet.com.tr; Milliyet.com.tr haber içerikleri izin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez, kanuna aykırı ve izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.