BORSA
ALTIN
DÖVİZ
KRİPTO

'Faiz oranları uzun süre sabit tutulmalı'

Minneapolis Fed Başkanı Neel Kashkari, enflasyon kontrol altına alınmadan borçlanma maliyetlerinin düşürülmesinin ABD refahının temellerini riske atacağını söyleyerek faiz oranlarının uzun bir süre daha sabit tutulması çağrısında bulundu.

|

FT podcast The Economics Show'a konuşan Kashkari, Amerikalıların enflasyona karşı "içgüdüsel" nefretinin, bazı insanların fiyatlarda bir sıçrama yerine durgunluğu tercih edeceği anlamına geldiğini söyledi.

Kashkari, "ABD'de ekonomi oldukça güçlü, iş gücü piyasası güçlü, enflasyon düşüyor ve pek çok insan ekonominin durumundan son derece mutsuz. Bence bunun nedeni yaşadıkları yüksek enflasyon" dedi.

Kashkari'nin açıklamaları 27 Mayıs'ta, Federal Açık Piyasa Komitesi'nin 12 Haziran'daki politika oylaması için karartma döneminin başlamasından önce yapıldı. Podcast pazartesi günü yayına girdi.

Kashkari, "Şu anda en iyi tahminim, bizi öyle ya da böyle enflasyonun gerçekten düşmekte olduğuna ikna edecek çok daha fazla veri elde edene kadar faiz oranlarını uzun bir süre burada bırakacağımızdır" diye konuştu

ABD ekonomisinin gücünün 2023'ün ikinci yarısında enflasyondaki keskin düşüşün artık tamamen durup durmadığına karar vermeden önce ABD'li faiz belirleyicilerine "daha fazla kanıt elde etmek için zaman lüksü" sağladığını da sözlerine ekledi.

Minneapolis Fed Başkanı bu yıl FOMC'de oy kullanmayacak olsa da, müzakereler sırasında tüm komite üyelerinin görüşleri dikkate alınıyor. Eski hazine yetkilisinin açıklamaları onu komitenin daha şahin üyelerinden biri haline getirdi.

Bununla birlikte bu yılın başlarında bir dizi zayıf enflasyon verisinin ardından, ABD'de faiz oranlarını belirleyenlerin çoğu, fiyat baskılarının yeniden canlanmasıyla kredibilitelerinin sarsılmasını görmektense, faiz oranlarını daha da uzun süre yüksek tutmayı ve daha düşük büyüme riskini almayı tercih edecektir.

Kashkari, "Enflasyon beklentilerinin çıpalanması, Amerika'nın 40 yıldır sahip olduğu ekonomik refahın büyük bir kısmının temelini oluşturmuştur. Bunu riske atma konusunda çok dikkatli olurum" dedi.

© Copyright 2024

Türkiye'den ve Dünya’dan son dakika haberler, köşe yazıları, magazinden siyasete, spordan seyahate bütün konuların tek adresi milliyet.com.tr; Milliyet.com.tr haber içerikleri izin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez, kanuna aykırı ve izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.