SKORER
PEMBENAR
CADDE
YAZARLAR

Türkiye'nin Teknoloji ve İnovasyon Üssü

“Bilişim Vadisi, Türkiye’nin savunma sanayinde kaydettiği başarının sivil teknolojilere aktarılmasında önemli bir rol oynuyor.”

|

AHMET SERDAR İBRAHİMCİOĞLU Bilişim Vadisi Genel Müdürü- B ilişim Vadisi, Milli Teknoloji Hamlesi vizyonu ile Mega - Teknoloji Koridoru kurmak için çalışmalarını sürdürüyor. Bu doğrultuda Vadimiz, Türkiye’nin savunma sanayinde kaydettiği başarının sivil teknolojilere aktarılmasında önemli bir rol oynuyor. Bu sebeple, 2023’ü değerlendirirken “2023 Sanayi ve Teknoloji Stratejisi” belgesini bir yol haritası gibi elimize alabiliriz. Yol haritamızda işaretlenmiş hedefler, farklı odak noktaları olsa da canlı bir organizma gibi birbirlerini besliyor ve etkiliyorlar. Sanayi ve teknoloji alanlarını bütüncül şekilde değerlendirmek lazım. Her alt başlık birbirini tamamlar niteliktedir. Milli Teknoloji Hamlesi vizyonunun 2023 hedeflerinin altı temeli var. Harekete geçerken bu değerler merkeze alınıyor.

En büyük teknoloji geliştirme alanı

Bunlardan ilki, “kapsayıcı, bütünsel ve paydaş odaklı” yaklaşım. Nitelikli kurumlarla ve kişilerle yapılan iş birlikleri size bu denli hızlı dönüşümün yaşandığı bir çağda, kritik noktaları kaçırmadan kapsayıcı olabilme imkânı veriyor. Biz de kendimizi ekosistem kurucu ve geliştirici olarak tanımlarken; deneyimsel bilgi ve insan kıymetinin hızlı ve verimli şekilde taşınmasının sorumluluğunu üstleniyoruz. İkinci olarak, “veriye dayalı, etki odaklı ve hesap verilebilir hedefler” oluşturma yaklaşımına dikkat ediyoruz. Üçüncü sırada, “Dünyayı yakından izleyen ve öncü atılımlara yön veren stratejiler” geliştirmek yer alıyor. Teknoloji literatüründe 2023 yılında ön plana çıkan teknolojiler; yapay zekânın No-code AI ile organizasyonlarda yaygınlığının artması, metaverse’ün gündelik hayata entegrasyonu, blok-zincir vasıtasıyla merkeziyetsiz ürün ve hizmetlerin artışı, teslimat ve lojistik alanlarında otonom sistemlerin ön plana çıkması ve son olarak da yeşil ve sürdürülebilir teknolojilerin öncülenmesi var. Faaliyete başladığımız günden itibaren biz de mobilite, bağlantı teknolojileri, siber güvenlik, tasarım teknolojileri, akıllı şehirler ve oyun teknolojileri kategorilerinde ekosistemi güçlendirecek çalışmalar yürütüyoruz. 2023 Strateji Belgesi’nin dördüncü maddesinde “Çevik, değişim odaklı ve yeniliklere uyarlanabilir politikalar” üretme hedefi var. Merkez kampüsümüz olan Bilişim Vadisi Kocaeli’nin faaliyete başlama tarihi 2019. Ardından 2021 yılında Türkiye’nin en büyük teknoloji geliştirme alanı oldu. Hemen bir sene sonra, Bilişim Vadisi İstanbul faaliyete başladı ve Bilişim Vadisi İzmir’in temelleri atıldı. Tam dolu bir kapasiteyle girişimcilere büyük bir fiziksel sermaye sağlıyoruz. Teknolojinin doğasında araştırma ve geliştirme var. Vadimiz de insanların rasyonel ve vizyonlu hareketleri neticesinde Moore yasası gibi üstel olarak etki gücünü artırıyor diyebiliriz. Beşinci sırada, “beşerî sermayenin gelişimini önceliklendiren politikalar” yer alıyor. Katma değeri yüksek ürünlerin ortaya çıkmasını sağlayan etmen özgün çözümler sunabilen insanlardır. Bu insanlara alan açmak ve imkân vermek zaten Vadimizin temel misyonu. Buna ek olarak; insan kıymetinin yetiştirilmesi, gelecek adına en önemli yatırım. Milli Teknoloji Hamlesinin temelinde “bağımsızlık ve küresel rekâbet” yatıyor. Vadimiz; Togg, AirCar, KİM (Kuluçka İşletme Merkezi), Tasarım Kümelenme Merkezi ve DIGIAGE gibi markalar aracılığıyla sivil teknolojiler kapsamında ekosistem geliştirmeye önemli katkılar sağlıyor. Yine 42 Yazılım Okulları “akran öğrenmesi” modeli ve oyunlaştırılmış öğrenim altyapısı ile öğrencilerin yazılım öğrenmesine destek oluyor.

Yerli ve milli mobilite

Özellikle Togg’un gerçekleştirdiği ilerlemeler bizi 2023 adına heyecanlandıran bir başka unsur. Togg, Milli Teknoloji Hamlesi’nin millilik, yerlilik ve özgünlük kavramlarına uygun olarak üretilmesinin yanı sıra, mobilite ekosisteminde de dönüştürücü bir rol oynuyor. Mobilitenin altında; dijital coğrafi sistemler, 3D yazıcı, 5G haberleşme teknolojileri, malzeme teknolojileri, enerji teknolojileri gibi birçok sivil teknoloji alanının gelişmesine katkı sağlayarak Milli Teknolojisi Hamlesi’nin sivil teknolojiler vizyonunun başarısının göstergelerinden biridir. Son olarak 2023 Sanayi Strateji belgesinde özellikle üzerinde durulan bir diğer husus da; teknoloji tabanlı girişimciliğin geliştirilmesinde finansmana erişim. Hem tohum aşamasındaki hem de erken aşama girişimlere yatırım yapan Bilişim Vadisi Girişim Sermayesi Yatırım Fonu ve 4. Girişim Sermayesi Yatırım Fonu olmak üzere iki ayrı fon kurduk. Fonlarımız mobilite, bağlantı teknolojileri, siber güvenlik, derin teknoloji gibi sivil teknoloji tabanlı projesi olan girişimleri destekleyecek.

© Copyright 2025

Türkiye'den ve Dünya’dan son dakika haberler, köşe yazıları, magazinden siyasete, spordan seyahate bütün konuların tek adresi milliyet.com.tr; Milliyet.com.tr haber içerikleri izin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez, kanuna aykırı ve izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.