Türkı̇ye'nı̇n 50 en etkin CFO'su
Tüm dünyada belirsizliklerin arttığı bir dönemde CFO'lar (Chief Financial Officer - Mali İşler Başkanı) finans yönetimiyle ilgili, belki de kariyerlerinin en ciddi sınavlarından geçiyor. Dünyada enflasyon başta olmak üzere makroekonomik belirsizliklerin üzerine Türkiye'de CFO'lar doğal afetler, seçim takvimi ve finansa erişim gibi çok önemli konuları da dikkate almak durumunda.
Milliyet Executive'in bu sayısında sizleri bu zorlu görevde sergiledikleri performansla dikkat çeken Türkiye'nin En Etkin 50 CFO'suyla tanıştırıyoruz…
CFO'ların artan belirsizliklerle imtihanı...
Türkiye'de ve dünyada gündemin hızlı değiştiği bir dönemden geçiyoruz. Daha 1 - 2 yıl önce pandeminin devam eden etkileriyle baş etmeye çalışan iş dünyasının, son dönemde odaklandığı konular bambaşka alanlara kaydı. Tüm dünyada piyasaya verilen likidite nedeniyle enflasyonun artması, enflasyonun mali tablolara etkisi, enflasyonla mücadelenin seyri, makroekonomik beklentilerdeki belirsizlikler, para piyasası enstrümanlarındaki volatilite, doğal afetler, jeopolitik riskler gibi pek çok konu, CFO'ların her geçen gün daha fazla kafa yorması gereken zorluklar olarak karşımıza çıkıyor.
Kariyerlerindeki en ciddi sınavlar…
Pandemiyle birlikte piyasaya sürülen likiditenin yarattığı enflasyon bir taraftan, likiditenin geri çekilme süreci diğer taraftan, dünyadaki para akışının dengelerini bozarken, Türkiye ekonomisinin enflasyon, faiz ve kur artışlarındaki dengesizlikler, şirketlerin likidite ve varlık yönetimine her zamankinden daha fazla odaklanmasını zorunlu kıldı. Makroekonominin istikrarlı olduğu zamanlarda, raporlama altyapısını iyileştirmeye, dijitalleşmeye ve operasyonel verimliliğe odaklanan CFO'lar, son yıllarda artan istikrarsızlıkla birlikte, işletme sermayesini daha iyi yönetmeye, finansa erişim imkânsızlıklarıyla baş etmeye, eldeki likit varlıkları daha iyi yönetmeye daha fazla zaman ayırıyor. Liralaşma ve cari dengeyi kontrol stratejileriyle birlikte finansa erişim imkânları gittikçe daralırken, hammadde fiyatlarındaki artış işletme sermayesi ihtiyacını yükseltti. Finansman imkânlarının kısıtlı olması nedeniyle şirketler özel sektör tahvil ihracı ve halka arz gibi yöntemlerle kaynak yaratma yoluna gittiler. Yurt içinde bu gibi enstrümanlar kullanılırken, yurt dışından finansman yaratma amacıyla kimi büyük grupların Eurobond ihracına yöneldiğini görüyoruz. Ancak Türkiye'nin risk primindeki artışla birlikte maliyetlerin geldiği seviye bu imkânlara erişimi de makul olmaktan çıkarıyor. Büyüme, enflasyon, kur beklentilerindeki belirsizlikler, kısa vade için nakit akışı planlamasını zorlaştırırken, uzun vadeli yatırımlar için de önemli bir problem teşkil ediyor. Uzun vadede temel göstergelerin nasıl seyredeceğini doğru tahmin edememek, bir taraftan risk primini yükseltip bir taraftan belirsizliği artırdığından, büyümenin önündeki en önemli engellerden biri olarak görünüyor. Küresel firmaların giderek daha fazla sürdürülebilirlik, iklim değişikliği ve teknolojiye odaklandığı bir dönemde, Türk şirketlerinin daha fazla finansa erişim, nakit yönetimi ve varlık yönetimi zorluklarıyla baş etmeye çalıştığını görüyoruz. Makroekonomik belirsizliklere seçim döneminin getirdiği siyasi belirsizlikler de eklendiğinde, CFO'ların finans yönetimiyle ilgili, belki de kariyerlerinin en ciddi sınavlarından geçtiklerini söyleyebiliriz.
Dokuz Eylül Üniversitesi Endüstri Mühendisliği'nden mezun olan Alp Dayı, 2006 yılında California Üniversitesi, UC Berkeley'de Finans programını tamamladı. Kariyerine 1999 yılından beri Vestel'de devam eden Alp Dayı, 2012 yılına kadar grup şirketlerinde farklı görevlerde yer aldı. 2012 yılından bu yana Vestel Şirketler Grubu CFO'luğu görevini yürütüyor
Hacettepe Üniversitesi'nden lisans, Johns Hopkins Üniversitesi'nden yüksek lisans ve Başkent Üniversitesi'nden PhD'ye sahip. Kariyerine 1995'te Prudential Securities'de finansal analist olarak başladı. Koçbank'ta 7 sene Stratejik Planlamadan Sorumlu Başkan Yardımcılığı, Gama Güç Sistemleri'nde CFO'luk yaptı. Erem, 2018'de atandığı The Marmara Grup'ta Global CFO ve İcra Kurulu Üyesi.
Boğaziçi Üniversitesi Uluslararası Ticaret Bölümü mezunu Çelik, 2017'den bu yana OYAK'ta yöneticilik yapıyor. OYAK'ın sürdürülebilir nema ve çeşitlendirilmiş portföy yönetimine katkı sağlayan büyük yatırımların proje finansmanı, birleşme ve satın alma ile ulusal ve uluslararası piyasalardaki varlık ve borç yönetiminin yanı sıra halka arz, kredi kontrol ve risk alanları gibi finans fonksiyonlarının yürütülmesinde etkin rol alıyor.
Doğuş Grubu'na 2011 yılında katıldı. Enerji, turizm, gayrimenkul geliştirme ve satın alma proje finansmanları, tahvil ihraçlarında görev aldı. 2019'dan bu yana CFO olarak görev yapan Alpay; finansal kurumlar ile ilişkiler, proje finansman faaliyetleri ve nakit yönetiminden sorumlu.
İşletme Fakültesi'nden mezun oldu. Boston Üniversitesi Pazarlama ve İstanbul Üniversitesi Uluslararası İşletmecilik ihtisas programlarını tamamladı. Borusan Holding Finansman, Mali İşler ve Ortak Hizmetler Başkanı ve Grup CFO, halka açık Borusan Yatırım şirketinin GM ve Borusan Grup şirketlerinde YKB, Başkan Yardımcısı ve üyelik görevlerini sürdürüyor.
Denetim alanında faaliyet gösteren uluslararası şirketlerde ve halka açık şirketlerde, 26 yıllık deneyimi bulunuyor. 1997 yılında Bilkent Üniversitesi Ekonomi Bölümü'nden mezun oldu. Kariyerine 1997 yılında Deloitte denetim firmasında başladı. 2019 yılı Ağustos ayından itibaren Doğan Şirketler Grubu Holding A.Ş. CFO'su ve Mali İşlerden Sorumlu İcra Kurulu Üyesi olarak görevini sürdürüyor.
Lisans eğitimini İstanbul Üniversitesi İktisat Bölümü'nde, MBA'ini Yeditepe Üniversitesi'nde tamamladı. Kariyerine 1996'da BDO Bağımsız Denetim Şirketi'nde başladı. 1999'da Digitürk'e geçerek 2013-2018 arasında CFO görevini üstlendi. 2018-2019 yılları arasında Sur Yapı şirketinde Grup CFO görevini yürüttü. Şubat 2021 tarihi itibarıyla Çalık Holding Mali İşler Grup Başkanı (CFO) olarak görev yapıyor.
Boğaziçi Üniversitesi İşletme mezunu. London Business School ve Columbia Business School'dan MBA derecesi aldı. Garanti Bankası'nda Hazine ve Proje Finansmanı bölümlerindeki tecrübesinin ardından TAV'a 2005'te katıldı. 2012'de CFO görevine getirildi. TAV grup şirketlerinde yönetim kurulu üyeliklerinin yanı sıra 2013'te Women's Forum tarafından Rising Talent ve 2015'te WEF tarafından Genç Küresel Lider unvanına layık görüldü.
30 hastane ve 18.000 çalışanı ile faaliyet gösteren Türkiye'nin en büyük özel hastaneler zinciri olan MLP Care'de CFO olarak görev yapıyor. 2020, 2021 ve 2022'de, üç yıl üst üste, Institutional Investor tarafından Türkiye'de 'Best CFO' seçildi. 2021'de WEF'in 'Genç Küresel Liderler' listesine seçilerek, dünyanın geleceğini şekillendirme potansiyeline sahip 40 yaşın altındaki liderlerden oluşan bu toplulukta Türkiye'yi temsil ediyor.
ODTÜ İnşaat Mühendisliği Bölümü'nden Lisans ve İşletme Fakültesi'nden MBA derecesi olan Deniz Aksoy 1999-2014 arasında Garanti Bankası, Ford Otosan ve Borusan Grubu'nda finans alanında görevlerde ve farklı projelerde yer aldı. 2014'te Danone'ye katılarak sırasıyla sütlü ürünler ve su şirketlerinin Finans Direktörlüğü'nü üstlendi. 2022'de yeniden yapılanarak tek çatı altında toplanan Danone Türkiye CFO'su oldu.
Marmara Üniversitesi Ekonomi bölümünden mezun olduktan sonra University of Baltimore, MD'de MBA masterını tamamlayan Didem Kaman ilk olarak PwC bağımsız denetim firmasında işe başladı. PwC'deki dört yılın sonunda Opet Petrolcülük A.Ş.'de bütçe, raporlama, stratejik planlama gibi bölümlerde görev aldı. 2016 yılı itibariyle Mali ve İdari Genel Müdür Yardımcılığı görevine atandı.
28 yıl önce Koç Grubu'na Yetiştirme Elemanı olarak başladı. İlk 20 yılda Arçelik Finans tarafında, Hazine Müdürlüğü, Beko İngiltere'de CFO'luk görevinden sonra tekrar Arçelik Finans Direktörü olarak görev aldı. Türkiye'nin en büyük şirketi olan Tüpraş'a CFO olarak atandı. Dönüşüm 2050 planlarına öncülük etti, Türkiye'nin yurt dışındaki en büyük şirketi olan Tüpraş Trading UK'in kuruluşunu gerçekleştirdi.
Boğaziçi Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümü mezunu. ABD'de Columbia Üniversitesi'nde MBA programından 2011 yılında mezun oldu. Aynı yıl Zorlu Holding'e katılan Yener, 2012'den itibaren görevine Strateji ve İş Geliştirme Müdürü olarak devam etti. 2014 yılında Zorlu Enerji Grubu'nda sırasıyla Mali İşler Grup Müdürü, Mali İşler Direktörü ve 2019'dan itibaren Mali İşler Genel Müdürü olarak görev yapıyor.
Boğaziçi Üniversitesi Ekonomi Bölümü mezunu. 92 ülkede faaliyet gösteren DeFacto'nun Türkiye CFO'su. Bu görevin yanı sıra eş zamanlı olarak; grup iştiraklerinde de CFO'luk ve diğer görevlerde bulunmakta ve aynı zamanda şirket içi gönüllülük üzerine kurulu Sosyal Sorumluluk Kulübü (MEG) Başkanlığı inisiyatifini sürdürmekte. Önceki kariyerinde Vakko'da Finans Müdürlüğü ve Garanti Bankası müfettişlik görevlerinde yer aldı.
Marmara Üniversitesi İşletme mezunu. Marmara Üniversitesi'nde Finansal Piyasalar ve Yatırım Yönetimi, Yıldız Teknik'te İktisat ve Gebze Teknoloji Üniversite'sinde Strateji Bilimi alanlarında 3 farklı dalda yüksek lisans derecesi aldı. Doktorasını Marmara Üniversitesi'nde Finans ve Muhasebe alanında yaptı. 2005'te katıldığı Yıldırım Şirketler Grubu'nda CFO ve YK Üyeliği ayrıca CMA CGM'de YK üyeliği görevlerini sürdürüyor.
Bilkent Üniversitesi İşletme eğitimi sonrası, Finansbank'ta Finansal Kontrolör, Yıldız Holding'de İç Denetçi, Kellogg Perakende Grup CFO'su, Besler Genel Müdürü ve Önem Gıda Başkan Yardımcısı olarak görev aldı. INSEAD, Wharton Business School ve Kellogg School of Management'ta finans, satış-pazarlama ve liderlik eğitimleri aldı. Öncesinde Azersun'da CFO ve YK Üyeliği yaptı. Ağustos 2020'den beri Yıldız Holding CFO'su.
Dokuz Eylül Üniversitesi Ekonomi bölümü mezunu. Teba Grubu, Arthur Andersen ve Ernst & Young firmalarında çeşitli pozisyonlarda görev aldı. 2020 yılından itibaren Global Yatırım Holding bünyesinde Mali İşler ve Finansman’dan sorumlu Grup Direktörü olarak görev yapıyor.
ODTÜ ve Oslo Üniversitesi'ndeki ekonomi öğrenimi sonrası iş yaşamına 1995 yılında İsviçre'de başladı. İngiltere, Dubai ve Almanya'da Philip Morris ve Kraft Foods şirketlerinde aldığı farklı finans görevlerinden sonra 2006 senesinde Emaar Türkiye CFO'su olarak Türkiye'ye döndü. 2009 senesinde Migros Ticaret A.Ş.'de Finans Direktörü olarak çalışmaya başladı. Son dört senedir şirketin CFO'su olarak görevine devam ediyor.
Ülker Bisküvi'de Ocak 2022'den bu yana sürdürdüğü görevi boyunca dijitalleşme ve verimlilik projelerine liderlik etti. Şirketin net satış büyümesi, maliyet, fiyatlandırma, nakit akışı alanlarında zorlu ortamda etkin rol oynayarak önemli katkılarda bulundu. Ülker Bisküvi'nin hazine politikalarına ve risk yönetiminin güçlendirilmesine liderlik ederken, finans alanında yetenek yönetimi ve kazanımında önemli rol oynadı.
ODTÜ İşletme bölümünden 1998 senesinde mezun oldu. Kariyerine Arthur Andersen'da denetçi olarak başlayan Ayköse, devamında 2012 senesine kadar Ernst&Young'da denetim bölümünde farklı kademelerde çalıştı. Sonrasında Petline, Karpowership Karadeniz Holding ve Çalık Enerji CFO ofislerinde görev alan Ayköse, Mayıs 2019'dan beri Aydem Enerji Grup CFO olarak görev yapıyor.
Marmara Üniversitesi İşletme Bölümü mezunu. 2019 yılında INSEAD Executive Development Programını tamamladı. Şirket birleşmeleri ve bölünmeleri, şirket değerlemesi, tahvil ihracı, organizasyonel yapılanma ve sistem transformasyon ve konsolidasyon projelerinde önemli tecrübesi olan Güralp, 2015 yılında katıldığı Şişecam'da Temmuz 2021'den beri Mali İşlerden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı olarak görev yapıyor.
Akfen Grubu'nda proje finansmanı/refinansmanı, M&A süreçleri ve buna ilişkin finansmanları yönetiyor. Grubun global piyasalarda varlık ve borç yönetiminin yanı sıra sermaye piyasası ihraçları ile özelleştirme ve yeniden yapılanma işlemlerini yürütmekte. Görevi süresince; 1.88 milyar TL ÖST, 170 m TL tutarında Türkiye'nin ilk PDT'si ile 1.05 milyar $ euro bond ihracı, 2.3 milyar $ proje finansmanı, 1.7 milyar $ hisse satışı, 354 m $ halk arz yaptı.
Bilkent Üniversitesi İşletme Fakültesi mezunu. 2011'den beri Securitas Türkiye'de görev yapıyor. Aralık 2014 itibarıyla Securitas Türkiye CFO'su olarak görevine devam ediyor. 2021 yılında Yönetim Kurulu üyesi olarak seçildi. Şirket satın almaları, stratejilerinin oluşturulması ve uygulanması konularına liderlik etti. Ilgar'ın gündeminde karlılık stratejileri, dijitalleşme ve verimlilik odaklı dönüşüm programları var.
2007'de Kale Grubu'na katıldı. CFO/Finanstan Sorumlu Başkan Yardımcılığı görevini yürütmekte olup, aynı zamanda Grup şirketlerinde Yönetim Kurulu üyesi ve Kale Holding'de İcra Kurulu üyesi olarak görev almakta. Bugüne kadar birçok Halka Arz ve M&A projesinde yer aldı. Kale Grubu yolculuğunda önemli finansal projelere liderlik etti. En son grubun, halka açılan ilk şirketi olan Kalekim'in halka arz sürecinde proje lideri olarak yer aldı.
Boğaziçi Üniversitesi İşletme Bölümü mezunu. 2003'te Türk Hava Yolları Muhasebe Direktörlüğü görevini üstlendi. 2005'te BİM'de Finans Direktörü (CFO) oldu. Harvard Business School'un İleri Yöneticilik Programı'nı tamamladı. 2010 yılında BİM'in İcra Kurulu Üyeliği'ne atanan Dortluoğlu, halen bu görevde.
Bilkent Üniversitesi İşletme mezunu. Aynı üniversitede Ekonomi master programını tamamladı. Kariyerine Alcatel-Lucent'ta başladı. Vodafone'a 2007'de katıldı. Vodafone Türkiye'de ve Vodafone Grubu bünyesinde Ticari Finans Direktörlüğü, Güney Avrupa Bölgesi Denetim Direktörlüğü ve Finansal Planlama ve Analiz Direktörlüğü yaptı. Nisan 2022'de Vodafone Türkiye Finanstan Sorumlu İcra Kurulu Başkan Yardımcısı oldu.
Galatasaray Lisesi'nin ardından Boğaziçi Üniversitesi İktisat Bölümünden mezun oldu. İşletme alanında yüksek lisansını, Finans alanında doktorasını tamamladı. KPMG'de çeşitli yöneticilik görevleri üstlendikten sonra, ısıtma sektörünün lider şirketi Vaillant Group bünyesine 2010'da katıldı. Üst düzey yöneticilik görevleri sonrası, 2019'dan beri Vaillant Group Türkiye & Export Bölgesinin CFO'luk ve YK üyeliği görevlerini sürdürüyor.
ODTÜ İşletme bölümünü ve Koç Üniversitesi Executive MBA yüksek lisans programını bitirdi. 2014'te Molfix, Bingo, Papia, Familia, Teno, Focus, Jolyve Evony markalarının sahibi Hayat Holding Tüketici Grubu bünyesine Türkiye operasyonlarından sorumlu CFO olarak katıldı, 2018'de ise İcra Kurulu Üyesi ve Global CFO görevlerini üstlendi. Son 10 yılda yatırımlarını ağırlıklı yurtdışında yapan Hayat Holding Tüketici Grubu 14 ülkede faaliyet gösteriyor.
Limak Grubu'nda Kurumsal Finansman Grup Başkanı olarak Birleşme ve Satın Alma İşlemleri, Sermaye Piyasası İhraçları, yatırımların analizleri ve strateji geliştirme görevlerini yürütüyor. Grup bünyesindeki birçok şirketin Yönetim ve İcra Kurulu üyesi. ODTÜ Metalurji ve Malzeme Mühendisliği mezunu. Sabancı Üniversitesi'nde Mühendislik Master'i ve MBA yaptı. Marmara Üniversitesi Bankacılık ve Sigortacılık bölümünde doktora yapıyor.
Boğaziçi Üniversitesi bilgisayar bilimi ve yöneticilik mezunu. 1989'da Shell'de çalışmaya başlayan Zara, 30 yılı aşkın süren Shell kariyerinin yaklaşık 8 yılını geçirdiği Londra'daki merkez ofisinde yeniden yapılanma projesinde finanstan sorumlu Proje Müdürü olarak görev yaptı. Joel Zara 1 Şubat 2021 itibarıyla Shell & Turcas CFO görevine atandı.
Kerem Talih, 1995 yılında PwC şirketinde başladığı iş hayatına 1999 yılından beri Doğuş Grubu bünyesinde ve öncelikli olarak otomotiv grubu iştiraklerinde görev aldıktan sonra 2016 yılından bu yana Doğuş Otomotiv CFO'su olarak görev yapıyor.
Edinburgh, Heriot Watt Üniversitesi İşletme Lisansı BA (Hons) sahibi. 1990 - 2007 arası WestLB İstanbul şubesinde ve Finansbank'ta birçok farklı bölümde yöneticilik görevleri yürüttü. 2007'de Abalıoğlu Holding, 2009'da Çelebi Holding, 2010'dan itibaren ise Nurol Holding'de CFO'luk görevleri üstlendi. Halen Nurol Holding'de CFO'luğun yanı sıra çeşitli Nurol Grubu iştiraklerinde Yönetim Kurulu Üyesi görevinde.
1994 - 2003 arası Ernst& Young bünyesinde çalıştı, ardından Shell/Bechtel Enerji Ortak Girişimi, Nokia Networks, Merrill Lynch Bosphorus Gayrimenkul Fonu, Levi Strauss ve MediaMarkt GmbH'ta CFO olarak görev yaptı. İstanbul Üniversitesi İktisat bölümü mezunu. 2000 yılından beri Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası üyesi. 2016-2020 arası 3 kez Türkiye'nin En Etkin 50 CFO'sundan biri seçildi, birçok ödüle layık görüldü.
İstanbul Üniversitesi İngilizce İktisat Bölümü'nden 1993'te birincilikle mezun oldu. 1995'te Koç Üniversitesi'nde İşletme yüksek lisansını ikincilikle bitirdi, 1999'da İTÜ'de Finans doktorasını tamamladı. Otokoç Otomotiv'deki görevinden önce 1995-2009 arası Koç Holding'de Denetim ve Finans Başkanlığı'nda çeşitli görevlerde bulundu. 2009 yılından bu yana Otokoç Otomotiv Mali İşler Genel Müdür Yardımcısı-CFO olarak görev yapıyor.
‘Küresel Fikir Öncüsü' ödülüne layık görülen Dr. Michael Moser, Enerjisa Enerji'nin ilk Yeşil Kredi Anlaşması dahil olmak üzere birçok finansal sürece öncülük etti. Şirketin kredi yapısını çeşitlendirmek, etkin nakit yönetimi başlatmak, kur risklerini azaltmak ve yeni bir Risk Yönetimi Sistemi kurmak gibi sorumluluklar üstlendi.
TED Ankara Koleji, Doğu Akdeniz Üniversitesi İşletme Fakültesi'nden mezun olduktan sonra Leicester Üniversitesi'nde MBA programını tamamladı. 1994'te iş hayatına başladı ve son olarak Akbank'ta Kurumsal Krediler ve Proje Finansmanı Bölüm Başkanı olarak görev yaptı. Kasım 2012'de Kibar Holding Finans Bölüm Başkanlığı görevine getirilen Tütüncü, 23 Şubat 2015 tarihi itibariyle, Kibar Holding CFO'su olarak atandı.
Temmuz 2016'dan bu yana Türk Hava Yolları CFO'su, Mart 2021 itibariyle de Yönetim Kurulu ve İcra Komitesi Üyesi olarak görev yapıyor. Marmara Üniversitesi Endüstri Mühendisliği mezunu. Sabancı Üniversitesi'nden Ekonomi master derecesini ve Minnesota Üniversitesi'nden Ekonomi alanında doktora derecesini aldı. Doç. Dr. Murat Şeker, 2008-2013 arasında Dünya Bankası'nda, 2013-2016 arasında da Ziraat Bankası'nda görev yaptı.
İşletme yüksek lisans mezunu. Erdemir’de 2004’te mali işlerde başladığı kariyerinde fonksiyonun tüm alanlarında çalıştı. Halen OYAK Maden Metalürji şirketleri Grup CFO’su. Türkiye’nin lideri ve Avrupa’nın 4. büyük üreticisi Erdemir, sürdürülebilir büyüme için yatırımlarına devam ederken, Başoğlu yatırımların ve şirket satın almaların finansmanı, hazine, risk, vergi, yatırımcı ilişkileri ve raporlama fonksiyonlarının sorumluluğunu üstleniyor.
İstanbul Üniversitesi İngilizce İşletme Fakültesi mezunu. Kariyerine Ermenegildo Zegna'da Finans Uzmanı olarak başladı. 1995'ten itibaren Efes İçecek Grubu Finans Uzmanı, CocaCola Kuban Bottlers Finans Müdürü, Coca-Cola Rostov Bottlers CFO, Efes Rusya CFO ve Efes Rusya Operasyon Direktörü görevlerinde bulundu. 2013-2018 yıllarında Anadolu Efes'te CFO görevi yaptı. 2019'dan beri Anadolu Grubu CFO görevinde.
Orta Doğu Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği bölümünden 1991 yılında mezun olup, ardından aynı üniversitede MBA ve Bilgi Üniversitesi'nde Finans ve Şirketler Hukuku üzerine yüksek lisans programlarını tamamladı. Orhun Köstem, 1 Temmuz 2021'den itibaren Sabancı Holding Finans Grup Başkanlığı görevini yürütüyor.
ODTÜ İşletme bölümü mezunu. Kariyer hayatına KPMG Denetim Bölümü'nde başladı. 25 yıllık kariyerinde telekom, medya ve perakende sektörlerinde üst düzey finans rolleri üstlendi. Nisan 2020'den itibaren Boyner Grup CFO ve İcra Kurulu Üyesi olarak görev yapıyor. Grupta Finans, iç denetim, risk yönetimi ve sürdürülebilirlik projelerine liderlik ediyor. BBM, Altınyıldız, Hopi, BR Mağazacılık ve Yüzde 30 Kulübü yönetim kurulu üyesi.
20 yıl çok uluslu kurumlarda kritik yönetim rolleri üstlendikten sonra, özel sermaye portfolyo şirketlerinin dönüşümlerinde etkin rol oynadı. Mey Diageo'da Finans ve Dijital Dönüşüm konularına liderlik ediyor. Ünlü&Co Bağımsız Yönetim Kurulu üyesi ve Yeniden Biz Yönetim Kurulu Başkanı. Karar sistemleri hızlandırma, organizasyon kurma, yürütme, transformasyonların hayata geçirilmesi konularında farklı sektörlerde deneyimleri var.
Lisans eğitimini Marmara Üniversitesi İngilizce İktisat bölümünde, Yüksek Lisans eğitimini ise Bradford Üniversitesi Uluslararası Finans bölümünde tamamladı. Kariyerine 2000 yılında Koç Holding'de başladı. Arçelik'te İç Denetim Yöneticisi, Grundig'de Finans ve Mali İşler Grup Direktörü olarak görev yaptı. 2010 - 2015 arası satın alma direktörü ve 2015'ten itibaren CFO'luk görevinde yer alan Şen, Nisan 2022'den beri Koç Holding CFO'su.
Marmara Üniversitesi İşletme lisans eğitiminin ardından Koç Üniversitesi Executive MBA programını tamamladı. PwC'de başladığı kariyerine, güçlü perakende şirketlerinde farklı liderliklerle devam etti. 2013'te FLO'ya katılan Yer, 2019'dan beri CFO. Çok kanallı ve çok markalı yapısı ile 3 kıtada 21'den fazla ülkeye yayılan faaliyetleri ile Türkiye'nin global oyuncusu olma yolunda ilerleyen FLO'nun finansal stratejilerine yön veriyor.
ODTÜ Endüstri Mühendisliği ve Bilkent MBA mezunu. İş yaşamına başladığı P&G'de 28 yıl süren kariyerinde İngiltere, Türkiye, Orta Asya, Belçika ve İsviçre'de çeşitli ünite ve bölgelerden sorumlu CFO oldu. P&G temizlik ürünleri Global CFO rolü ile 2019'da P&G kariyerini tamamladı. Mayıs 2021'de BSH Ev Aletleri Gelişen Pazarlar Mali ve İdari İşlerden Sorumlu CFO, İcra Kurulu Üyeliği ve Yönetim Kurulu Başkan Vekilliği görevine atandı.
Bilkent Üniversitesi Endüstri Mühendisliği mezunu. Aynı üniversitede MBA yaptı. Sabancı Holding'te farklı rollerde enerji, çimento, sanayi, perakende ve sigorta sektörlerinde farklı finansman, satın alma ve halka arz projelerinde yer aldı. 2016'da CarrefourSA'ya katıldı. 2018 yılında CarrefourSA CFO'su oldu. Dijitalleşmeyi odağına alarak verimliliği ve karlılığı artırıcı projelere, finansman, nakit akışı ve risk yönetimine liderlik ediyor.
Eczacıbaşı Holding'e 2016'da Stratejik Planlama ve Finansman Grup Başkanı olarak katıldı. 2019'da CFO oldu. Topluluğun değer yaratımı odaklı büyüme ve stratejik planlarının oluşturulması, bu doğrultuda yatırım, sermaye, finansman ve risk yönetimi politikaları geliştirilmesi ve uygulamasından sorumlu.
Kariyerine 1996 yılında PricewaterhouseCoopers'ta (PwC) başladı ve şirketin Orta ve Doğu Avrupa'daki enerji grubu ortağı oldu. 2013 yılından beri Azerbaycan Cumhuriyeti Devlet Petrol Şirketi'nin (SOCAR) Türkiye'deki Yatırım Şirketi olan SOCAR Türkiye'nin Mali İşler Başkanı (CFO) görevini sürdüren Abasguliyev, toplam yatırım değeri 10 milyar doları aşan portföye finansal gözetim ve liderlik sağlıyor. Abasguliyev, ACCA üyesi.
25 ülkeye yayılmış operasyonu ve 41 milletten çalışanları ile Türkiye'den çıkan bir yazılım şirketi olan Insider'ı Unicorn statüsüne eriştiren Seri D yatırım turuna liderlik etti. Bu yatırım turu ile Insider Türkiye'nin ilk, dünyanın ise 9. BTB Saas Unicorn'ı olma ünvanına hak kazandı. Insider öncesinde 14 yıllık medya tecrübesine sahip olan Kalafat bu süre zarfında Kanal D CFO'luğu görevini yürüttü. İş hayatına Ernst&Young'da başladı.
Global yassı alüminyum sektörünün öncü üreticilerinden Assan Alüminyum Türkiye'nin en büyük Avrupa'nın da 3'üncü büyük alüminyum şirketi. Sarsan, 2018'den beri Assan Alüminyum'da CFO pozisyonunda görev yapıyor. 2022 yılında nakit yönetimi, krizi fırsata çevirme, doğru planlama, pozitif düşünme, yüksek motivasyon, dönüşüm ve sürdürülebilirlik alanlarına odaklandı.
Peki bu seçim nasıl yapıldı?
DataExpert iş birliğinde BMI tarafından bu yıl 7’ncisi yürütülen “En Etkin 50 CFO” Araştırması kapsamında, Türkiye’de açıklanan 500 listeleri, borsaya kote şirketler, holdingler ve araştırmaya yapılan başvurular baz alınarak 1.500’ün üzerinde organizasyon belirlendi. Cirosal büyüklüğü, aktif büyüklüğü, çalışan sayısı, son üç yıllık kâr büyümesi, nakit yaratma kapasitesi, organizasyonun sektördeki repütasyonu yönlerinden araştırmaya dahil edilen 1.000’in üzerinde organizasyonun en üst düzey finans yöneticisine ulaşıldı. Finansal hizmet veren şirketler ve kamu şirketleri kapsam dışı tutuldu. Adaylar belirlenirken, görev süresi 1 yıldan kısa olan ve araştırmada yer almak istemeyen CFO’lar kapsam dışı bırakıldı. Adaylardan, finansal performans ve iş deneyimlerine ek olarak; pandemi döneminde üstlendikleri sorumluluklar ve geçirdikleri değişimlere ilişkin bilgiler temin edildi. Temin edilen bilgiler, danışma kurulu tarafından analiz edildi. Danışma kurulunun oylama ve değerlendirmeleri sonucunda performanslarıyla dikkat çeken Türkiye’nin En Etkin 50 Finans Yöneticisi belirlendi.
CFO Summit 2023
En Etkin 50 CFO Ödül Töreni, 21 Mart Salı günü Mandarin Oriental Bosphorus Otel'de düzenlenecek CFO Summit 2023'te gerçekleşecek. Türkiye'nin finans alanındaki önemli karar alıcılarına ve düşünce önderlerine ev sahipliği yapacak CFO Summit 2023'te 20'nin üzerinde üst düzey konuşmacı yer alacak.