SKORER
PEMBENAR
CADDE
YAZARLAR

Tematik fonlar ve kadın istihdamı

Kadınların istihdamını ve yönetimde söz sahibi olmalarını destekleyen şirketlere yatırım yapan bir tematik fona beraberce göz atalım.

|

ZEYNEP AKTAŞ- Yatırımcılar için tematik yatırım fonları birer alternatif olarak öne çıkıyor. Özellikle belirsizliğin ve piyasalardaki dalgalanmaların yüksek olduğu dönemlerde güçlü temalara yatırım yapanlar getirilerde ayrışabilmekte. Tematik fonların özelliği, stratejilerinde belli temaların öne çıkmasıdır. Tematik fonlar sektör fonlarından ayrılmakta. Bir sektör fonu sadece mevcut sektör hisselerine ya da enstrümanlarına yatırım yaparken tematik fonlar çok daha geniş yelpazeden bir enstrüman grubunu portföyünde bulundurabilmekte. Tema fonlarının ilgi görmesinin en önemli nedeni yatırımcıları yeni gelişmelere yakınlaştırması. Sürdürülebilirlik, yapay zeka, yenilenebilir enerji, kadın istihdamı gibi bir çok alan yeni yatırımcı kitlesinin de ilgisini çekmekte. İş’te Kadın Hisse Senedi Fonu da bunlardan biri... Kadınların istihdamını ve yönetimde söz sahibi olmalarını destekleyen şirketlere yatırım yapan İş’te Kadın Hisse Senedi (TL) Fonu, yıllık bazda yüzde 147 getiri sağladı. Bu getiri dolar, euro, altın, borsanın yıllık getirisinin üzerinde gerçekleşti. Son bir yılda altının onsu yüzde 5.5 değer kaybederken, euro yüzde 78 yükseldi. Dolar yüzde 111 oranında çıktı. BIST 100’de yükseliş yüzde 142 oldu. Tüm bunların yanında İş’te Kadın Hisse Senedi (TL) Fonu bir yılda yüzde 147 getiri sağladı.

Kaç yatırımcı var?

Bu fon, portföy toplam değerinin en az yüzde 80’ini devamlı olarak kadınların istihdam ve yönetimde söz sahibi olmalarını destekleyen BİST’te işlem gören şirketlerin ortaklık paylarına yatırım yapıyor ve yatırımcıların bu alanı desteklemesine imkân sağlıyor. İş’te Kadın Hisse Senedi Fonu, 8 Mart 2021 Dünya Kadınlar Günü’nde Borsa İstanbul’da düzenlenen gong töreniyle yatırımcılara sunulurken aradan geçen bir buçuk yılda yatırımcı sayısı 6.098 oldu. İş’te Kadın Hisse Senedi Fonu’nun portföy değeri 134 milyon TL. Yatırım fonlarının toplam portföy değeri 518 milyar 949 milyon lira. Fonların toplam büyüklüğü içerisinde bu fonun değeri oldukça düşük.

İş dünyası fon alırken seçici

Kadın istihdamının desteklenmesine yönelik bu fonun ilgi görmesinin nedenlerinden biri de seçim kriterlerinin değişmesi. İş dünyasında yatırımcılar artık sadece yatırım fonları getirisine bakmıyor. Kendi değerlerini temsil edecek fonlara yatırım yapıyor. Sosyal odaklı fonlar da ilgi çeken fonların başında geliyor. Kadınları iş dünyasının önemli ve ayrılmaz bir parçası görüp yönetimlerinde kadınlara yer veren şirketlerin başarısı performanslarına da yansıyor.

Hangi kriterleri karşılamak gerekli?

Fon portföyüne dahil edilebilecek şirketlerin ortaklık paylarının seçiminde aşağıdaki kriterler dikkate alınıyor:

1) Yönetim kurulunda en az bir kadın üye bulundurma,

2) Yönetiminde karar verici pozisyonda kadın yönetici bulundurma,

3) Koç Üniversitesi Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Çalışmaları Araştırma ve Uygulama Merkezi’nin (KOÇ-KAM) danışmanlığı kapsamında oluşturulacak diğer halka açık bilgileri içeren kriterleri sağlama, Bu kriterlerden en az ikisini sağlayan şirketlerin yurt içi ortaklık payları, Fon’un yatırım yapılabilir pay senedi havuzunda yer alıyor.

© Copyright 2024

Türkiye'den ve Dünya’dan son dakika haberler, köşe yazıları, magazinden siyasete, spordan seyahate bütün konuların tek adresi milliyet.com.tr; Milliyet.com.tr haber içerikleri izin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez, kanuna aykırı ve izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.