SKORER
PEMBENAR
CADDE
YAZARLAR

Tasarruf finansmanıyla ev ve otomobil sahibi yapıyor

“Müşterilerimizin en uygun koşullarla ev ve araç sahibi olma beklentilerine karşılık vermek için daha fazlasını gerçekleştirmek için çalışıyoruz.”

|

Tasarruf finansmanı, ev, otomobil ya da işyeri sahibi olmak isteyen katılımcıların tasarruf edip para biriktirdikten sonra finansmana ulaşmasını sağlayan bir yöntem. Sektör firmalarının 2022 ortasında BDDK’dan faaliyet izinlerini alması pazar açısından bir dönüm noktası oldu. Sektörün aktif büyüklüğü 2023’te bir önceki yıla oranla yüzde 100 büyüyerek 29 milyar TL’yi aşan bir hacme ulaştı.

Tasarruf finansman sektöründe 2018’den beri faaliyet gösteren Katılımevim’in Genel Müdürü Ahmet Özcan 2024 yılı sonunda öz kaynaklarının 2.5 milyar TL ve faaliyet kârlarının ise 1.75 milyar TL civarında olacağını öngördüklerini belirtiyor. Ahmet Özcan’la hem 77 şubesinde yaklaşık 1000 kişilik istihdam sağlayan Katılımevim’i hem de tasarruf finansman sektörünü konuştuk...   

*Tasarruf finansman sektöründe 2018’den beri faaliyet gösteriyorsunuz. Katılımevim’in bugüne kadarki hikâyesini ana hatlarıyla sizden dinleyebilir miyiz?

Katılımevim henüz fikir aşamasındayken birkaç temel unsuru esas aldık. Proje bazlı dönemsel faaliyetlerin yerine sürdürülebilir istihdam oluşturan bir iş modeli kurgulamakla işe başladık. Başta güven olmak üzere toplumun sağladığı birçok değeri ve gücü yine toplum yararına kullanan bir hizmet anlayışı yolunu seçtik. İnşaat sektöründe yaklaşık 40 yıldır varlığını sürdüren bir yapıyı günün ihtiyaçları ve toplumun beklentileri doğrultusunda şekillendirdik.

2018 yılındaki kuruluşumuzdan itibaren tam 6 yıldır kendi kurumsal yapımızı inşa ederken, aynı zamanda sektörün her yönünü iyileştirmek ve eksiklikleri gidermek için de aralıksız şekilde çaba gösterdik.

Bugün geldiğimiz noktada, bu çabaların sonucunda bizlere güvenen yüz binlerce kişiyle birlikte ulaşmanın mutluluğu içindeyiz. İnsanımızı hayallerine bir adım daha yaklaştırmaya ve kazançlarını doğru bir gelecek için değerlendirmeye devam ediyor, her geçen gün daha da büyük hale gelen bir ailenin parçası olmanın gururunu yaşıyoruz.

Özellikle geride bıraktığımız 1.5 yıllık dönem içinde Katılımevim olarak hem kurumsal hem de sektörel alanda gücümüzü daha da artırarak ilerliyoruz.

*Katılımevim’le nasıl ev veya araç sahibi olunuyor? Sistemin işleyişini anlatabilir misiniz?

Tasarruf finansmanı isminden anlaşılacağı şekilde tasarruf edip para biriktirdikten sonra finansmana ulaşılmasını sağlayan bir yöntem.

Ev, araba ya da işyeri sahibi olmak isteyen katılımcılarımız bütçelerine göre belirledikleri taksit ve varsa peşinatlarıyla bir ödeme planı ve sözleşme oluşturuyorlar. Bu planda hedeflenen birikime ulaşıldıktan sonra kalan finansman ihtiyaçları şirketlerimiz tarafından katılımcılarımıza sağlanıyor. Yani aslında bu finansman faizsiz bir kredi gibi katılımcılarımıza sunuluyor. Satın alınan ev ya da araç ipotek ve rehin işlemi uygulanarak taksitler halinde geri ödeniyor. Sunmuş olduğumuz finansman karşılığında faiz / vade farkı gibi yüksek maliyetlerin olmaması da tasarruf finansmanını, banka kredilerine göre tüketici nezdinde avantajlı bir hale getiriyor.

Ayrıca birikim dönemini düzenli ödemelerle değerlendiren müşterilerimiz, kredi notu gibi kısıtlamalar olmadan finansman kullanabiliyor. Bizim yöntemimiz katılımcılarımıza ihtiyacı olduğu anda bir kredi kullanmaktan ziyade finansman ihtiyaçlarını planlayarak geleceğe dönük tasarruf etme ve bu sayede finansman maliyetini ortadan kaldırma imkânı sunuyor.

*Şirketinizi bu alanda farklılaştıran özellikler var mı?

Katılımevim 6 yıllık geçmişi boyunca sektörde hep ilklerin şirketi oldu. Pazarlama ve teknoloji alanında birçok ilki gerçekleştirmemizin yanı sıra, sektörde halka arz olan ilk ve tek şirketiz. BDDK tarafından denetlenen bir kurum olmamızın yanında halka açık bir şirket olarak kurumsal yönetimimiz SPK (Sermaye Piyasası Kurulu) ve Borsa İstanbul tarafından denetleniyor. Bu sebeple şirkete ait finansal veriler web sitesinde yayınlanıyor ve KAP’a (Kamu Aydınlatma Platformu) bildiriliyor.

Kuruluşumuzdan itibaren son derece güçlü bir sermaye altyapısını, nitelikli insan kaynağını, profesyonel yönetim ilkelerini ve fiziki altyapısını şekillendirmeye özen gösterdik. Bugün gelinen noktada tasarruf finansman sektörünün kurumsal bir yapıya dönüşümünde pay sahibi olduğumuz için mutluyuz.

*Bu yılki beklentilerinize ulaştınız mı? Büyüme ve ciro rakamlarınız nasıl seyrediyor?

Bugün itibarıyla 77 şubemizde yaklaşık bin kişilik istihdam sağlayan bir şirketiz. Müşterilerimizin en uygun koşullarla ev ve araç sahibi olma beklentilerine karşılık vermek için daha fazlasını gerçekleştirmek için çalışıyoruz. 2024 yılı sonunda öz kaynaklarımızın 2.5 milyar TL ve faaliyet kârımızın ise 1.75 milyar TL civarında olacağını öngörüyoruz.

Ayrıca, yıl sonuna kadar aylık sözleşme büyüklüğümüzün 6 milyar TL seviyesine ulaşmasını öngörüyoruz. Gelişen müşteri portföyümüz için her bütçeye uygun alternatifler sunmak adına sahip olduğumuz kaynakları artırmaya ve bunları en etkin şekilde yönetmeye odaklanıyoruz.

*Katılımevim olarak kısa ve orta vadeli hedefleriniz nelerdir? Nasıl bir büyüme planınız var?

Son 1.5 yıl içinde Katılımevim olarak hem kurumsal hem de sektörel alanda gücümüzü pekiştirerek ilerledik. Bu yaklaşımımız çerçevesinde, sektördeki önde gelen oyunculardan biri olan Birevim’in çoğunluk hissesini satın alarak rekabette ortaklık sağladık. Bu sayede oluşturulacak sinerjiyi tüm paydaşlarımız için faydalı bir şekilde yönlendirmeyi amaçlıyoruz.

Yakın zaman önce Bursa’nın en gözde bölgelerinden birinde önemli bir alışveriş merkezi yatırımı gerçekleştirdik. Bu projenin nakit akışımıza orta vadede büyük katkı sağlayacağını düşünüyoruz. Amacımız, güçlü sermayesi ile katılımcılarına güven ve fayda sunan, ülkemizin ihtiyaç duyduğu finansman çeşitlendirmesine her geçen gün daha da fazla katkıda bulunan bir kurum olmak. Bilimsel ve mantıklı politikalarla şekillendirdiğimiz yol haritamız, bizi sektörün öncüsü haline getirirken, tasarruf finansman kavramının toplum tarafından anlaşılması ve benimsenmesi için faaliyetlerimizi sürdürüyoruz.

*Tasarruf finansman sektöründe genel olarak büyüme nasıl?

Sektör firmalarının 2022 ortasında BDDK’dan faaliyet izinlerini alması pazar açısından bir dönüm noktası olma özelliği taşıyor. Kanun çıkmadan önce tasarruf finansman sektörünün önemli bölümü finansal şirket yapısında değildi. Önce bu firmaların finansal şirket haline getirilmeleri gerekiyordu. Katılımevim olarak kanun çıkmadan önce de kanundaki gereklilikleri yerine getiren, hazır durumda bir yapımız mevcuttu. Bu önemli gelişmenin pazara etkilerini 2023 yılında görmeye başladık. Sektörümüzün aktif büyüklüğü 2023’te bir önceki yıla oranla yüzde 100 büyüyerek 29 milyar TL’yi aşan bir hacme ulaştı. Bu büyüme ivmesine rağmen, sektörün geniş halk kitleleri nezdinde anlaşılabilir olması gerektiğini ve sektöre kazandıracağımız çok daha büyük bir potansiyelin var olduğunu biliyoruz. Bu potansiyeli sektöre kazandırmak ve her geçen yıl artan büyüme rakamlarında devamlılığı sağlamak için sivil toplum kuruluşlarıyla iş birlikleri ve kapsamlı medya çalışmalarının da dahil olduğu önemli adımlar atmayı planlıyoruz.  

Daha geniş kitleye ulaşmak istiyor

*Sektörün gelişmesi ve daha fazla tanınması için neler yapılabilir?

Gerçekleştirdiğimiz pazar araştırmalarında halen tasarruf finansman yöntemleriyle tanışmamış tüketiciler olduğunu görmekteyiz. Dolayısıyla öncelikli hedefimiz şirketlerimizi daha geniş kitlelere tanıtmak. Bu sayede harekete geçirebileceğimiz önemli bir potansiyel olduğunu düşünmekteyiz.

Halkımızın en önemli iki ihtiyacı olan ev ve araba sahibi olmaya aracılık ettiğimizden, dinamik nüfusumuz da dikkate alındığında, her ekonomik koşulda büyüme potansiyelimizin yüksek olduğu görülüyor. Önümüzdeki yıl fiyatların sabite yakın bir seyirde olacağını düşünüyoruz. Bu şekilde katılımcılarımızın ev ve araç sahibi olma planlarını da daha öngörülebilir şekilde yapmaları mümkün olacaktır. Banka kredilerinde önemli bir büyüme beklenmediği dikkate alındığında ihtiyaç duyulan finansmanın sağlanmasında sektörümüz öne çıkacaktır.

Uzun vadede ise ülkemizde hane halkı tasarruflarının artması, büyümenin desteklenmesi, faiz oranları ve genel fiyat düzeyinin dengelenmesi, finansal istikrara katkı sağlanması, istikrarlı ve uzun dönemli bir büyüme performansı yakalanabilmesi açısından Tasarruf Finansman sistemine dâhil olan müşterilerimizin devlet teşviki son derece önem arz ediyor. Tasarruf Finansman sistemine dâhil olan tasarruf sahiplerine devlet katkılı konut hesabı benzeri teşviklerin verilmesi hem tasarruf sahiplerine hem de ekonomiye katkı sağlayacaktır.

Katılım bankası için başvurdu

*BDDK lisansına sahipsiniz ve yakın zaman önce bir katılım bankası kurmak için de BDDK’ya başvuruda bulundunuz. Bu süreç nasıl işliyor?

Kazandığımız deneyimleri, yalnızca tasarruf finansman sektörü ile sınırlı kalmayarak, Katılım Bankacılığı alanında değerlendireceğimiz yeni bir sürece adım atmanın heyecanını yaşıyoruz. İlk adımını atarak başvurusunu yaptığımız banka, Türkiye’nin stratejik sektörleri olan tarım ve hayvancılık, sanayi ve üretim tesisleri, savunma sanayi ve madencilik gibi alanların finansman ihtiyaçlarını destekleyecek. Katılımevim’in sektördeki öncü hamlelerini Katılım Bankacılığı sektörüne taşıyacak olmaktan büyük gurur duyuyoruz.  

© Copyright 2024

Türkiye'den ve Dünya’dan son dakika haberler, köşe yazıları, magazinden siyasete, spordan seyahate bütün konuların tek adresi milliyet.com.tr; Milliyet.com.tr haber içerikleri izin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez, kanuna aykırı ve izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.