SKORER
PEMBENAR
CADDE
YAZARLAR

Sosyal girişime 'yıldız tozu' serpti

Sosyal girişimci bir bilim insanı olma hedefiyle yola çıkan Fatma Dilan Güneş kurduğu Stardust Squad (Yıldız Tozu Ekibi) ile bilim ve teknolojide ilerlemek isteyen gençleri, yurt dışındaki Türk bilim insanları ve mühendislerle mentorluk sistemi ile bir araya getiriyor.

|

Aylin Rana Aydin- Genç girişimcilerin sayısı hızla artıyor. Söz konusu sosyal girişimcilik olduğunda ise durum çok daha 'genç'leşiyor. Öyle ki toplumsal alanda kalıcı dönüşümler yaratmak ve sosyal fayda yaratmak için elini taşın altına koyanların başında gençler, özellikle de genç kadınlar geliyor. Bu yola adım atan isimlerden birisi de Fatma Dilan Güneş. İş insanı İpek Ilıcak Kayaalp tarafından 2020'de kurulan "Bir Adım Var Vakfı" onun en büyük destekçisi... Fatma Dilan'ın Mardin'de başlayan ve Van'da devam eden hikayesi, Amerika'da Drexel Üniversitesi'ne uzanmış. Güneş'in hayali ve hedefi sosyal girişimci bir bilim insanı olmak. Kurduğu Stardust Squad (Yıldız Tozu Ekibi) bilim ve teknoloji alanında ilerlemek isteyen gençleri, yurt dışındaki Türk bilim insanları ve mühendislerle mentorluk sistemi ile bir araya getiriyor.

Biraz çocukluğunuzdan bahseder misiniz?

7 kardeşli bir evde en büyük kız çocuğu olmanın ne anlama geldiğini ortaokul çağlarında fark ettim. Babaanneme ev işlerinde yardımcı olmam gerekiyordu. Elbette bunun en önemli parçası yemek yapmaktı; tarifler araştırıyor, komşulara soruyor ve çok güzel mönüler hazırlıyordum. Şimdi yaptığım deneyler ve araştırmalardan çok farklı görmüyorum bu süreci. Bu yıllar bana yönetmek, araştırmak, organize etmek, gözlemlemek ve en önemlisi kriz çözmek konularında eşsiz bir deneyim oldu.

Moleküler biyoloji ve genetik bölümünü seçmeniz nasıl oldu?

Liseyi Mardin Nusaybin Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi'nde okudum. Hep meraklı bir çocuktum. İnternet aracılığıyla yurt içi ve dışındaki akademisyenlere ulaştım. Onların da tavsiyeleriyle Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü'ne yerleştim.

Sosyal girişim Stardust Squad fikri nasıl oluştu?

Benim hikayem, bilimin ve teknolojinin yarattığı fırsatlarla, farklı sivil inisiyatif ve kurumların verdiği desteklerle tek bir bölgeye sıkışıp kalmadı. Farklı akademilerde stajyer olarak bulundum. Bunlar bana Amerika Drexel Üniversitesi'nin kapılarını araladı; burada bir Türk akademisyenden hem mentorluk alma şansı elde ettim hem de onunla biyo-informatik çalışabildim. Koç Holding'in "Ülkem için Geleceği Tasarlıyorum" projesinde ilham veren hikaye seçildim. Aynı zamanda ETİ & Toplum Gönüllüleri Vakfı tarafından gerçekleştirilen "Sen Gençsin, Güç Sensin" projesinde bilim alanında seçilen 4 gençten biri oldum. Google, Blomberg, Oxford Üniversitesi / Psikoloji & Anatomi ve Genetik Departmanı ve bunun gibi onlarca büyük kurumdan ziyaret davetleri aldım. Kapılar açıldı ve ben bu kapıların her birinden geçtiğimde yepyeni bir ben olarak çıktım. İş İnsanı İpek Ilıcak Kayaalp'in Bir Adım Var Vakfı ise hayallerime ulaşmam için beni destekledi. Sadece maddi destekten bahsetmiyorum; İpek Hanım ve ekibi ben ve benim gibi genç kızlara mentörlük yaptı. Bir Adım Var Vakfı'nın "Bir Adımla Dünyaya" projesi kapsamında bu yaz Londra' da hem dil eğitimime devam ettim, hem de Stardust Squad için bazı görüşmeler gerçekleştirdim. Görüşmelerim sonucunda farklı uluslararası kuruluşlarla ortaklıklar tasarladık. Türkiye'nin en değerli mentörleriyle başladığım bu yolculukta şimdi ilham kaynağı olma sırası bende.

Stardust Squad ile hayaliniz nedir?

Stardust; bilim ve teknoloji alanında ilerlemek isteyen gençleri alanında uzman bilim insanları ve mühendislerle mentörlük sistemi ile bir araya getiren ekosistem. Bu sosyal girişimle ile beraber ilk etapta geleceğin bilim insanlarını ve mühendislerinin yetişmesini desteklenmelerini sağlamak istiyorum; fakat yakın gelecek hedeflerim çok daha iddialı. Stardust'ın bilim ve teknolojiyi üreten bir kuruma dönüşmesini amaçlıyorum. Stardust'la nitelikli ve uygulamalı eğitim olanaklarını artırmak istiyorum. Bu yolda ilerlemek isteyen insanların önündeki engelleri kaldırmak ve dünya ile aralarında bir köprü olmak istiyorum. Stardust ile beraber şu an bazı kurumlarda stajyer olarak bulunan, eğitim alan, istihdama katılan arkadaşlarım bu yolu sürdürmemdeki en büyük motivasyonum. Bu hikayelerin her gün artması için çalışmak istiyorum. Hayalim, sosyal girişimci bir bilim insanı olarak Stardust Squad'ın benim gibi yerelde başlayan hikayesini dünyaya açmak; uluslararası bilim ve teknoloji üreten bir kurum haline gelmesini sağlamak...

© Copyright 2025

Türkiye'den ve Dünya’dan son dakika haberler, köşe yazıları, magazinden siyasete, spordan seyahate bütün konuların tek adresi milliyet.com.tr; Milliyet.com.tr haber içerikleri izin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez, kanuna aykırı ve izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.