Oyunun kuralı değişti
‘NFT sanatçı ve eserini koruyan bir yapı oluşturdu. Biricikliğin korunmasına fazlasıyla yardımcı oldu. Koleksiyoner ve sanatçı daha da yakınlaştı. Oyunun kuralları değişti...’
Serkan Arman
Sanat dünyasının son gözdesi NFT’ler... İngilizce açılımı ‘non-fungible token’ yani ‘değiştirilemez dijital varlık’ olan NFT, Türk Dil Kurumu’nun önerisiyle Türkçede ‘Nitelikli Fikri Tapu’ olarak karşılık buldu. Kripto paralar gibi blokzinciri teknolojisi kullanan NFT’lerin farkı, özgün ve değiştirilemez olması. Yani NFT ile sanat eserleri kolayca doğrulanır ve ticareti yapılır varlıklara dönüştü. Tanınmış karikatürist Cem Güventürk NFT’yi en etkili kullanan sanatçılar arasında... Güventürk’le “oyunun kuralını değiştiren” bu yeni serüveni konuştuk.
Çizimlerinizde şiirsel bir yön var ve ‘düşünceler’ ön plana çıkıyor... Biraz sanatsal yaklaşımınızdan bahseder misiniz?
Aslında ikisinin bir arada olmasını seviyorum. Çalışmalarımın farklı disiplinlerin bir araya gelmesinden oluşması motivasyonumu canlı tutan bir yöntem. Felsefeden, psikolojiden, sosyolojiden faydalanmayı, donelerimi oradan bulup çıkarmayı ve bunu farklı çizim tarzlarıyla anlatmak sanatsal yaklaşımımın temelini oluşturuyor.
NFT’yi ne zaman keşfettiniz ve nasıl kullanıyorsunuz?
NFT’yle bir buçuk sene kadar önce tanıştım, serüvenimiz bir görsel sanatçı olarak CryptoRibs adlı 60 parçalık küçük bir seriyle başladı. Feelings adlı koleksiyonumla devam etti ve bu da 1:1 işlerden oluşan tamamen biricik 250 ayrı hissi çizdiğim bir koleksiyonla devam etti. Şimdi ise The Person adlı çok daha geniş bir proje üzerinde çalışıyorum.
The Person projenizi anlatabilir misiniz? Nasıl bir seyir izleyecek? Yeni projeleriniz olacak mı?
The Person üzerine titizlikle çalıştığımız çok özel bir proje. Benim de en geniş ve en çeşitli projem olacak. Türkiye ve dünyadan çok başarılı isimlerle bir araya geldik ve büyük bir takım olduk. Yine insan doğasına hitap eden, sarkastik ‘kişiler’den oluşan bir seri. 365 tanesi tamamen elde çizildi, 70 tanesi 3d olarak ve kalanı da el çizimi generated’lardan oluşuyor. Tüm projelerimde olduğu gibi The Person’da da sosyal faydayı çok önemsiyorum ve gelirinin bir kısmını kız çocuklarımızın eğitiminde kullanacağız. Bunun sanatın bizi daha çok birleştiren ve en güzel kısmı olarak görüyorum.
NFT teknolojisinin bir sanatçı açısından ne gibi faydaları var?
Görsel, özellikle sosyal medyayla beraber telifinin, kime ait olduğunun, biricikliğinin korunması çok zor bir ürün haline gelmişti. NFT bu anlamda aslında, Nitelikli Fikri Tapu olan Türkçe karşılığıyla tamamen örtüşen bir şekilde, sanatçı ve eserini koruyan bir yapı oluşturdu. Biricikliğinin korunmasına fazlasıyla yardımcı oldu diyebilirim. Sosyal anlamda da koleksiyoner ve sanatçı daha da yakınlaştı, sevdiğiniz bir sanatçıya ulaşma onun bir eserine sahip olma zorluklarını aradan kaldırdı.
NFT sanatçılıkla - iş insanlığı arasında bir köprü olarak görülebilir mi?
Sanatçının ekonomik yönden ipleri biraz daha eline almasını sağlayabilir mi? Bir sanatçı olarak eserinizi dünyaya göstermek ve merak ettiğiniz reaksiyonları evrensel olarak almak için arada olması gereken tüm parametreleri ortadan kaldırdı aslında. Oyunun kuralları değişti ve yaptığınız işi daha geniş bir ağa daha kolay şekilde ulaştırabilmeniz için bir ortam hazırlamış oldu.
Kolay adapte olan bir toplumuz
Türk görsel sanatçıları NFT’yi yeterince tanıyor mu?
Bence çok başarılı sanatçılarımız var ve kolay adapte olan bir toplumuz. Blockchain ve metaverse başlıklarına da kolay adapte olduk. Şu an hatırı sayılır bir sanatçı kitlesi var bu alanlarda. Zamanla da artacağını düşünüyorum.
NFT alanı yeterince güvenli mi?
Bu konuda sorunlar yaşayanları duyuyoruz... Yeni bir dünya olduğu için muhakkak bazı aksaklıklar yaşanıyor. Benim bizzat yaşadığım herhangi bir sorun olmadı ama çevremden duydum. Bununla ilgili tüm kullanıcılar ortak önlem alma konusunda sürekli bir bilgi paylaşımı halinde oluyor.