Önüm, arkam, sağım solum; yapay zeka!
Birçok iş dalında verimlilik, rekor gelir rakamları ve yenilik rüzgârı estirmeye aday olan yapay zekada yarış nasıl ilerliyor? Gelin yakından bakalım...
Şükrü Andaç- Şu sıralar kiminle konuşsam, bir yapay zeka rüzgârıdır, aldı başını gidiyor... Yakın geçmişte “Makineler bizi ele geçirecek” söylemleriyle palazlanan, şimdilerde bu azgın makinelerin yaptıklarını görünce, “Acaba mı?” diye düşündüren yapay zeka konusu gerçekten de ilerleyişini muazzam bir hızda sürdürüyor. Birçok iş dalında verimlilik, rekor gelir rakamları ve yenilik rüzgârı estirmeye aday olan yapay zeka silahı; enerji kullanımını çok fazla artıracağından çevreciler tarafından yoğun eleştiriler almaya da devam ediyor.
Data center cenneti: ABD
Yapay zeka yatırımlarının artmasının en önemli etkisi şimdilerde sayısı dünyada 10 bini bulan data center yani veri merkezi tarafında yaşanacak. Dijital kaleler olarak adlandırılan bu merkezler, yapay zekanın sofradaki yemeği olan ‘data’ların yani verinin koruyucu üsleri olacağından gerçekten de kritik ve oldukça stratejik önemde.
Data center tarafında 10 bin rakamının yarından biraz fazlasının ABD’de olduğu düşünüldüğünde, üstelik ikinci sıradaki İngiltere’nin 500’lü rakamlarda olduğu hesap edildiğinde, bu yarıştan kimin kazançlı ve galip çıkacağını görmemek elde değil. Pek kıyasıya diyemeyeceğimiz bu bol alevli yarışta Türkiye, zorunluluktan dolayı yapılan bankaları ve kamu kurumlarını dışarıda tutarsak; bir elin parmaklarından daha az sayıda olan ticari data center yatırımına sahip şimdilik... Dünya ekonomisinden yüzde 1.2 gibi çok düşük pay alan ve genel sektörlerde bu oranda pay ortalamasını tutturan Türkiye, data center cephesinde dünyadan değil yüzde 1, yüzde 0.1’lik pay almayı başarabilmiş değil.
7 şirket öne çıkıyor
“Acaba yapay zeka alanında dünyada başka neler oluyor?” sorusunu dilerseniz yapay zekaya soralım ve bu alanın iddialı oyuncularından başlıklara yer vererek, yazımızı genişletelim:
Yapay zeka yarışında şimdilerde 7 şirket öne çıkıyor. Bunlar; OpenAI (GPT-3, GPT-4, DALL-E), Google (Bard, PaLM 2), Microsoft (Azure AI), Meta (Make-A-Video, Llama 2), IBM (Watson), NVIDIA ve AMD. Çip tarafındaki gelişmeler ise şimdilerde iki oyuncu arasında geçiyor.
NVIDIA’nın yapay zeka ve GPU pazarındaki hakimiyeti devam ederken, AMD’nin yeni teknolojilerle bu rekabette yerini sağlamlaştırmaya çalıştığı görülüyor. NVIDIA, GPU pazarında yüzde 87’ye yakın bir pazar payına sahipken, AMD yüzde 10 civarında kalıyor.
NVIDIA, yapay zeka ve veri merkezi alanlarında hakimiyetini sürdürüyor. Şirket, yapay zeka GPU’larına 30 milyar dolar harcadı. AMD ise, yapay zeka yarışında büyük adımlar atıyor. Silo AI’yi 665 milyon dolara satın aldı ve RDNA 4 mimarili Radeon RX 8000 serisi üst düzey performans için hazırlanıyor. AMD, nöral süper örnekleme ve denoising teknolojileriyle NVIDIA’ya yetişmeyi hedefliyor.