SKORER
PEMBENAR
CADDE
YAZARLAR

Milyarder olmak nasıl bir his?

Melinda French Gates, hayırseverlik faaliyetleriyle tanınıyor. Servetinin “sürrealmiş” gibi geldiğini ve bunun da “büyük bir sorumluluk” getirdiğini belirten French Gates, “Ama bir yük gibi gelmiyor” açıklamasını yapıyor.

|

Microsoft’un kurucularından Bill Gates’in eski eşi Melinda French Gates, hayırseverlik faaliyetleriyle bilinen bir isim. French Gates geçtiğimiz günlerde, Vanity Fair’e verdiği röportajda, servetinin “sürrealmiş” gibi geldiğini ve bunun da “büyük bir sorumluluk” getirdiğini belirtti.

60 yaşındaki French Gates, “Ama bir yük gibi gelmiyor” diye de ekledi. Ona göre asıl yük, çocukları için zorluklarla mücadele eden anneleri izlemek ve hayırsever yardımları ile hükümet kaynaklarının onlarla nasıl buluşturulacağının çözülmesi.

Mashable Türkiye’nin Business Insider’dan aktardığı habere göre, Melinda French Gates’in servetinin 11 milyar ila 13.5 milyar dolar arasında olduğu hesaplanıyor. French Gates, eski eşi Bill Gates ile 2000’de Bill & Melinda Gates Vakfı’nı kurduklarından bu yana hayırseverlik faaliyetleri yürütüyor. Vakfın temel öncelikleri arasında küresel sağlığın yanı sıra, aşı geliştirme ve bulaşıcı hastalıklarla mücadele çalışmalarına kaynak bulma gibi meseleler yer alıyor. Sitesinde yer alan bilgilere göre, vakıf Aralık 2023 itibarıyla 75.2 milyar dolar bağışta bulundu.

French Gates, haziran ayında, Bill Gates ile boşanmasından üç yıl sonra vakıftaki eş başkanlık görevinden çekildi. Mayıs ayında X hesabından yaptığı açıklamada, “Bill ile yaptığımız anlaşma uyarınca, vakıftan ayrılırken kadınlar ve aileler adına yapacağım çalışmalara 12.5 milyar dolar daha ayıracağım” ifadesine yer vermişti.

'Yarısını bağışlayın'

Bill Gates ile boşandığı ilk günlerde 6 milyar dolar değerinde hisse senedi de edinen French Gates, 2015’te Pivotal Ventures bünyesinde kadınları ve aileleri etkileyen sorunlara odaklandığı bağımsız hayırseverlik girişimlerine başlamıştı.

French Gates, Vanity Fair’e, “Hayırsever bağışlar olsun, yatırım gelirleri olsun, elimdeki bütün araçları kullanabilmek ve politikamız hakkında konuşabilmek istiyordum. Pivotal Ventures da bana bunu yapabilmem için çok fazla esneklik tanıyor” dedi. Melinda French Gates, daha önce de milyarderlerin servetlerini bağışlaması sorumlulukları hakkında açıklamalarda bulunmuştu. 2022’de CBS Mornings’e yaptığı açıklamada, şunları söylemişti:

“Milyarder olacak kadar şanslıysanız, inanın bana, yarısını bağışlamalısınız ve bu hayatınızı değiştirmez. Servet hangi nedenle elinizde olursa olsun, onu topluma geri vererek kendinizi değiştirebileceğiniz ve başkalarını da yükseltebileceğiniz bir topluma sahip olmalıyız.”

 

© Copyright 2024

Türkiye'den ve Dünya’dan son dakika haberler, köşe yazıları, magazinden siyasete, spordan seyahate bütün konuların tek adresi milliyet.com.tr; Milliyet.com.tr haber içerikleri izin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez, kanuna aykırı ve izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.