Mayına karşı kadın gücü
Yüzyıllardan beri kullanılan kara mayınları güvenlik güçleri ve masum insanlar için çok önemli bir tehdit unsuru. Dünyada yaklaşık 64 ülkede döşenmiş 110 milyon adet patlamamış mayın olduğu biliniyor ve her 22 dakikada bir mayın yüzünden ölenler ya da yaralananlar oluyor.
Mithat Yurdakul- 30 yıldır faaliyette olan Mesan kendisini “Türkiye’nin ilk ve tek yerli, özgün ve milli” metal mayın detektörü üreten özel şirketi olarak tanımlıyor. Şirket ayrıca 1997’den bu yana karayollarındaki tüm mobil hız tespit sistemlerini güvenlik güçlerine sağlayarak can güvenliği çalışmalarına katkı verdiğini de vurguluyor. Mesan Yönetim Kurulu Başkanı Devrim Gürsel Erol sorularımızı yanıtladı...
+Öncelikle sizi tanıyabilir miyiz?
-Hacettepe Üniversitesi Kimya Mühendisliği bölümü mezunuyum. 5 yıl kadar kamuda görev yaptıktan sonra bir müddet özel sektörde çalıştım. 32 yıl önce Mesan Elektronik’i bir aile şirketi olarak kurduk. Metal Mayın Detektörü, Detektör Eğitim Sistemleri ve Mobil Hız Tespit Sistemleri geliştirmekte ve üretmekteyiz.
+Türkiye’de yerli teknoloji geliştirilmesi için ne söylemek istersiniz?
-Türkiye’de yerli teknoloji geliştirmek son derece önemli. Özellikle savunma sanayiinde yerli teknoloji geliştirilmesi ve dışa bağımlı olmamanız tamamen bir güvenlik konusu ve ülkemizin bağımsızlığının teminatı. Öte yandan yetişen gençlerimiz için nitelikli iş olanaklarını gelişmesi, ülkenin toptan gelişmesinin en önemli mekanizmalarından biri. Entelektüel sermaye kaybının önüne ancak yerli teknoloji geliştiren bizim gibi firmaların güçlenmesi ile geçilebilir. Ayrıca dünya siyasetinde belirleyici olmanın yolu da teknolojik bağımsızlıktan geçmektedir.
+Şirket olarak son dönemdeki önemli yatırımlarınız ve hedefleriniz ana hatlarıyla neler?
-En önemli yatırımımız HAB’da devam eden üretim tesisleri inşaatımız. Yıl sonuna kadar tamamlamayı planladığımız bu yatırım insan odaklı bir teknoloji geliştirme merkezi olarak yükselmektedir. Ayrıca Ar-Ge yatırımlarımıza devam etmekte böylece yeni projeleri hayalden gerçeğe dönüştürmek için çalışmaktayız.
Karar verici nokta
+Girişimci olmak isteyen kadınlara hangi tavsiyelerde bulunabilirsiniz?
-Girişimci olmanın temelinde gerçekçi ve yenilikçi bir projeye sahip olma gerekliliği var. İyi hazırlanmamış bir fizibilite ile yola çıkmak zaman ve para kaybının yanı sıra hayal kırıklığına da neden olur. Pazar araştırması doğru yapılmış, geliri gideri, aşamaları iyi planlanmış bir proje hazırlanırken kaynak temini önemli girdilerden. Özellikle kadınların finansa erişimindeki güçlükleri erkeklerden daha fazla olduğu için bu konu en başında çözülmesi gereken bir husus. Kadın network’leri geçmişe göre daha güçlü ve organize. ‘Melek yatırımcı’ kuruluşları da kadın girişimci için fırsat.
+Kadınların ekonomide daha belirleyici olabilmesi için toplumun üzerine düşen görevler neler?
-Birinci konu zihniyet değişikliği. Ailede, eğitimin her aşamasında Toplumsal Cinsiyet Eşitliği kavramı mutlaka var olmalı. Ayrıca özellikle kamuda eksik olan kadın çalışan ve yönetici konusu da çözülmesi gereken bir sorun. Siyasette, meslek örgütlerinde kadın varlığı çok zayıf, bu da karar verme mekanizmalarında kadın empatisinin bulunmamasına neden olmakta. Özellikle eğitimde fırsat eşitliğini yakalayan kadın çalışma hayatında var olma savaşını daha kolay verebilmektedir.
Mühendislerin yurtdışına gidişi olumsuz etkiliyor
+Güvenlik sektöründe çalışmanın zorlukları ve avantajları neler?
-Bu sektörde ana müşterileriniz kamu kuruluşları olduğu ve yıllık projeler ile ilerlediğiniz için nakit akışını, yatırımlarınızı öngörmekte zorlanabiliyorsunuz. Ayrıca dünyanın siyasi konjonktürü her anlamda işinizi etkiliyor. Yani kontrolünüz dışındaki değişkenler işinizi etkiliyor. İş alma süreçleri yılları bulabiliyor, bu sırada hem Ar-Ge yatırımlarınızı hem de şirketinizin işletme giderlerinizi planlamak için büyük hassasiyet gerekiyor. Ürünlerimiz ihracat izni gerektiriyor yani pazarlama kısıtlarınız da olabiliyor. Ayrıca son yıllarda artarak devam eden özellikle bilgisayar ve elektronik mühendislerinin yurtdışına gidişleri de sektörde ciddi bir insan kaynağı sorunu oluşturuyor.