SKORER
PEMBENAR
CADDE
YAZARLAR

Macera dolu dengeli hayat

İş yaşamı ve özel hayat dengesini kurmak zorlayıcı olabilir ancak imkânsız olmadığını gösteren örnek çok. Bu dengeyi doğru kurmaya çabalayan isimlerden birisi de Deloitte Türkiye Denetim ve Güvence Hizmetleri Lideri Ali Çiçekli...

|

Kısa süre önce 12 günlük “Ride the Earth” Afrika motosiklet turunu tamamlayan Ali Çiçekli ile kariyerinin ve seyahatlerinin ışığında yoğun iş hayatı ile sosyal yaşam arasındaki dengeyi konuştuk...

En son 12 günlük bir Afrika motosiklet turu yaptınız. Neler yaşadınız ve neler öğrendiniz?

Namibya, bakir doğası ve Mars yüzeyine benzeyen kırmızı ağırlıklı çölleri ile tüm ‘adventure rider’ların ziyaret etmek istediği rüya ülke.

Ben de bir ‘adventure rider’ olarak Namibya’yı uzun süredir takip ediyor ve bir yıldır böyle bir ekstrem tur planlıyordum. Bu tip maceralara fiziksel ve mental olarak hazır olmak gerekiyor. Arazide BMW 1300gs ve 1250gs gibi ağır motosikletleri ayakta, uzun saatler kullanmak zorundasınız. Sıcak hava ile birleşen bu koşullarda fiziksel dayanıklılık ön plana çıkıyor.

Hazırlanma sürecinin bir diğer kısmı da psikolojik boyut. Arazide, üstelik Namibya gibi altyapı ve sağlık hizmetine ulaşımın daha zor olduğu bir ülkede kaza yapmamak için hem koşulları bilmek, hem de koşullara odaklanmak gerekiyor.

Bu hazırlık sürecinin ardından hayatın çok farklı alanlarından gelen 6 adventure rider ile 12 gün boyunca Namibya’nın başkenti Windhoek’ten başlayarak Capetown’a kadar toplam 3.200 kilometre motosiklet kullandım. Bu yolculuğun büyük kısmı çöl şartlarında Off-Road sürüşü olarak gerçekleşti. Çok zorlayıcı olan bu yolculukta müthiş bir tecrübe yaşadım.

Macera dönüştürüyor

Nasıl bir tecrübe oldu? Biraz açabilir misiniz?

Çıkılan herhangi bir yolculuktan aynı insan olarak geri dönülmeyeceğine inanırım. Bu macera da beni değiştirdi, dönüştürdü değer kattı. Uçsuz bucaksız bir kum denizi içinde yol alırken fiziksel ve mental sınırlarınızı test ediyorsunuz. Sınırlarınızın farkında olmanız, sakatlanmadan o günü tamamlayabilmek için enerjinizi tüketmeden doğru kullanmayı bilmeniz, yola ve kendinize odaklanmanızı gerektiriyor.

İnsanın mental olarak olumlu düşünmesinin beden üzerindeki fiziksel etkisi de inanılmaz. Doğada yalnız kalmanın yaşattığı hiçlik duygusu hayatta kontrol edebildiğimiz çok az şey olduğunu gösteriyor. Böyle yolculuklar, kendi yarattığımız gündelik koşturmacanın ve maddi önceliklerin bizleri belli sınırlar içine hapsettiğini, hayatın ise çok zengin, çok farklı yönleri olduğunu hatırlatıyor.

Bu gezi de bana bir kez daha başarılı bir çalışma hayatı için teknik bilginin yanında düşünsel ve duygusal derinliğinizin ne kadar önemli olduğunu, hobilerinizin işinizi de desteklediğini hatırlatıyor. Bu yolculuklarda tanıştığım maceracı ruhlar en büyük kazanımlarımdan biri. Arkadaşım olarak gördüğüm rehberimiz Sarper Sesli’ye ayrıca teşekkür etmeliyim.

Geçmiş yıllarda yelkenle de benzer seyahatlere katıldınız. Böylesine kapsamlı seyahatlere zaman ayırmayı nasıl başarıyorsunuz?

2016’da İspanya’dan Karayipler’e yelkenli bir tekne ve dört İspanyol denizci ile 24 gün süren okyanus geçişi yapmıştım. Atlantik geçişi, hayatımda iz bırakan yolculukların başında geliyor.

İş hayatında da takım çalışmasına, bireysel performansı ödüllendirirken bir yandan da kolektif başarıyı hedefleyen çalışma kültürüne önem veriyorum. Çalıştığım kurumun aynı zamanda takım arkadaşlarımızın edinmek istediği tecrübeleri başarması için kendilerini destekleyen bir kültürü olmasından keyif alıyorum.

Bu tip tecrübelerin sadece bu tecrübeyi edinen arkadaşlarımızı değil, takımımızı da zenginleştirdiğine inanıyorum. Yöneticiler ekibine ilham vermeli ve rol model olmalı. Çok yoğun çalışma temposunun yanında özel hayatta da yapmak istediklerine zaman ayırabileceklerini ve bunun kurum olarak desteklendiğini ekibime gösterebildiğim için mutluyum. Bu seyahatlerde edindiğim bilgi, görgü ve tecrübenin beni daha donanımlı bir lider yaptığını düşünüyorum.

Bugün baştan başlasam neyi farklı yapardım?

Kariyeriyeriniz nasıl şekillendi? En başa dönseniz neleri farklı yapardınız?

İTÜ İşletme Mühendisliği mezunuyum. Deloitte’ta stajyer olarak başladım. Şimdi 3 ülkenin denetim ve güvence hizmetleri lideri olarak büyük bir ekibin yöneticisiyim. İş hayatım çok çalışma, biraz şans, biraz da tesadüfler üzerine kurulu. Çalıştığım şirketin hissettirdiği başarı ve itibar duygusundan keyif alıyorum. En başa dönsem aynı işi aynı şirkette yapar ama sosyal ilişkilerime ve dostlarıma, aileme daha fazla zaman ayırırdım.

Ali Çiçekli 12 gün boyunca Windhoek'ten Capetown'a toplam 3.200 kilometre motosiklet kullandı. Çiçekli yolculuğun kendisini dönüştürdüğünü söylüyor.

 

 

© Copyright 2024

Türkiye'den ve Dünya’dan son dakika haberler, köşe yazıları, magazinden siyasete, spordan seyahate bütün konuların tek adresi milliyet.com.tr; Milliyet.com.tr haber içerikleri izin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez, kanuna aykırı ve izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.