İşyerinde üretken yapay zekâ kullanırken dikkat
Yapay zeka kullanımı şirketleri daha verimli hale getiriyor ancak özel bilgilerin sızması ve telif hakkı ihlali konusunda dikkatli olmak gerekiyor.
Üretken yapay zekâ (YZ), şirketlere işlerini daha verimli ve üretken hale getirme şansı sunuyor ancak aynı zamanda birçok riski de bünyesinde barındırıyor. Mashable Türkiye'nin The Wall Street Journal'dan aktardığı haberde şunlara yer verildi: "Şirketler, halka açık veri kümeleri ve bilgiler üzerinde eğitilen üretken yapay zekâ modellerinin, bu materyaldeki demografik önyargıları yansıtabileceğinin farkında olmalı. Bu tür önyargılar her zaman açıkça görülmez. Georgetown Üniversitesi McDonough İşletme Fakültesi'nde kurumsal yönetim eğitimi veren Doç. Dr. Jason Schloetzer, YZ tarafından üretilen materyal üzerinde insan muhakemesi kullanılmasının önyargı riskinin bir kısmını hafifletmeye yardımcı olabileceğini söylüyor. Şirketin tüm insan kaynağının materyalin arkasında durabilmesini sağlamak için üretken yapay zekâ yardımıyla üretilen her şeyin incelediği bir süreç uygulanabilir. Çoğu üretken yapay zekâ programı, programa girilen konuşmaları ve istemleri saklar ve verileri modellerini eğitmek için kullanır; bu da, başka birinin aramasına yanıt olarak bu bilgilerin yeniden ortaya çıkma riskinin artmasına neden olur. Bu şekilde ifşa edilebilecek bilgilere örnek olarak; yazılım kodları, müşteri bilgileri, şirket toplantılarının veya e-posta alışverişlerinin transkriptleri ve şirketin mali veya satış verileri verilebilir. Bazı şirketler, hassas özel bilgilerin sızdırılması olasılığına ilişkin endişeler nedeniyle kamuya açık üretken YZ programlarının kullanımını kısıtladı veya çalışanların çoğu için bunları yasakladı.
Halüsinasyonlara dikkat!
Kamuya açık YZ programlarının güvenli alternatifleri mevcut. Bir danışmanlık firmasında YZ odaklı bir analist olan Arun Chandrasekaran, şirketlerin mümkün olduğunca halka açık versiyonların aksine kurumsal düzeydeki modelleri kullanması gerektiğini söylüyor. Uzmanlar, üretken YZ'nin "halüsinasyonlarına" karşı dikkatli olunması gerektiğini söylüyor. Halüsinasyonlar YZ tarafından oluşturulan, şirket içinde veya dışında gören herkesi yanıltabilecek yanlış veya hatalı bilgiler içeren yanıtlara verilen ad. YZ tarafından oluşturulan içeriği kullanmadan önce bilgilerin nereden geldiğini kontrol etmek, hataların azaltılmasına yardımcı olabilir. Veya bir adım daha ileri gitmek gerekirse şirketler; yapay zekâyı yalnızca şirket tarafından sağlanan bir veri tabanında eğitmek için üretken YZ tedarikçileriyle özel olarak müzakere edebilmeli. Dışarıdan potansiyel olarak yanlış bilgilerin girilmesinin önüne geçmenin etkili bir yolu bu olabilir. Bazı şirketler, çalışanların üretken YZ'yi daha güvenli kullanmalarına olanak sağlamak için kendi özel programlarını da geliştirmeye yöneldi. Schloetzer, işyerinde üretken yapay zekânın kullanımını teşvik eden, danıştığı şirketlerin çoğunun, verileri korumak için bazı özel programlara sahip olduğunu veya geliştirmekte olduğunu söylüyor.
Telif hakkı ihlali yaşanırsa ne olur?
Yapay zekâ tarafından oluşturulan bazı içerikler, bir sanatçının veya yazarın telif hakkıyla korunan çalışmasına dayanabilir ve bu durum yasal sorunlara yol açabilir. İlk davalarda telif hakkı ihlalleri iddiaları reddedildi ve ABD Telif Hakkı Bürosu, yapay zekâ tarafından üretilen sanata ilişkin telif hakkı taleplerini defalarca reddetti, ancak OpenAI'a karşı bir grup tarafından açılan toplu dava da dahil olmak üzere yazarların açtığı çok sayıda dava henüz karara bağlanmadı. Telif hakkı ihlali iddiasında bulunan yazarların sayısı hâlâ San Francisco bölge mahkemesinde görülüyor. Telif Hakkı Bürosu ağustos ayından bu yana bir yapay zekâ çalışması yürütüyor. Federal Ticaret Komisyonu bu konuyu incelemekle ilgilendiğini ifade ederek, çalışma hakkında "izinsiz olarak kamuya açık web sitelerinden eser kazıyan" programlarla ilgili telif hakkı endişelerini belirten bir yorum yayınladı. Ancak yapay zekânın telif hakkıyla korunan materyalleri kullanımına ilişkin henüz net kurallar yok.