SKORER
PEMBENAR
CADDE
YAZARLAR

İnsan olmadan olmuyor!

İş dünyasında, şirketlerin başarısı için insan bağlantısı vazgeçilmez bir rol oynuyor; güçlü ve anlamlı iş ilişkileri kurmadan başarılı olunamıyor...

|

SERVET YILDIRIM- Başlıktaki cümlenin ne anlama geldiğinin farkına pandemide ve pandemiden sonra da devam eden uzaktan çalışma furyasında vardık.

Yaklaşık 40 yıldır iş hayatındayım. Yerel ve küresel dev firmalarda çalıştım. Çalışmadığım birçok şirketi ise yakından izleme fırsatım oldu. Gördüm ki; iş dünyasında, şirketlerin başarısı için insan bağlantısı vazgeçilmez bir rol oynuyor; güçlü ve anlamlı iş ilişkileri kurmadan başarılı olunamıyor. Gerçek, güvene dayalı çalışma ilişkileri, iş tatminini artıyor ve çalışanların en yüksek seviyede performans göstermelerini sağlıyor.

Geçenlerde Jen Fisher ve Anh Philips'in "Work Better Together" başlıklı kitabını okudum. Kitapta, işyeri ilişkilerini geliştirmenin, öz bakıma öncelik vermenin, teknoloji kullanımını bilinçli hale getirmenin ve iş süreçlerine sağlık katmanın güçlü bir iş temeli oluşturduğunu anlatıyordu. Ama her şeyden önce insan unsuru öne çıkarılıyordu.

Oysa son dönemde teknolojinin hızlı bir şekilde ilerlemesi ve sürekli olarak artan iş talepleri nedeniyle, insan bağlantısının öneminin göz ardı edilmeye başlandığını görüyoruz.

Teknoloji son dönemin sihirli kelimesi oldu. İş süreçlerini kolaylaştırdığı ve verimliliği artırdığı konusunda en ufak şüphe yok. Hepimiz biliyoruz ki; teknoloji olmadan ilerlemek ve verimliliği yakalamak mümkün olamaz. Yani teknoloji çok değerli bir ilaç gibi. Ancak bir de yan etkisi var. Aşırı kullanımı insan bağlantısını zayıflatabiliyor ve iş ortamlarını daha az insani hale getirebiliyor. Sürekli üretkenliği artırmak ve yeni teknolojileri işe dahil etmek daha az insani iş ortamları yaratabiliyor. Bu nedenle, işletmelerin teknoloji kullanımını bilinçli bir şekilde dengelemeleri (kısıtlamak değil) ve çalışanların arasındaki bağları güçlendirmek için çaba harcamaları gerekmektedir.

Gerçek bağlantı ve anlamlı iş yeri ilişkilerinin psikolojik sağlığı da beslediğini düşünen araştırmacılar, teknolojik bağımlılığın negatif etkileriyle mücadele etmek için sosyal bağların artırılması gerektiğini vurguluyorlar.

Anahtar sözcük: İş birliği

İş yerlerinde iş birliğinin artırılmasını tavsiye ediyorlar. Etkin bir iş birliği ise takım üyelerinin kendi iş tarzlarını ve diğerlerinin iş tarzlarını anlamalarına bağlı. Farklı çalışma tercihleri ve iletişim stilleri olan çalışanlar bu farklılıkların farkında olmalı ki, iş birliği güçlendirilebilsin.

İşbirliğini geliştirmenin bir yolu da psikolojik güvenliği teşvik etmektir. Aksi takdirde iş yeri kısa bir süre içinde "psikolojik olarak rahatsız bireyler" topluluğuna dönüşebilir. Takım üyeleri, fikirlerini açıkça ifade edebilecekleri ve hata yapma korkusu olmadan risk alabilecekleri bir ortamda çalıştıklarında daha verimli olurlar.

İş birliğini geliştirmek iyi bir takım oluşturmak için elzem. Güçlü bir takım dinamiği oluşturmak için ise sağlık ve sağlıklı ilişkilere vurgu yapmak gerekir. İş yerindeki stres ve baskılarla başa çıkmak için kişiselleştirilmiş bir sağlık planı oluşturmak çalışanların mutluluğunu artırabilir ve iş performanslarını iyileştirebilir. Bu aşamada insan becerilerine daha fazla odaklanmak da önemlidir.

 

10 maddede iş yerinde 'insan bağlantısı'

Kitapta tüm bu hassas noktalar ele alınıyor, teker teker tartışılıyor. Kitaptan çıkarılacak ve benim de katıldığım sonuçları özetlemek gerekirse:

1- Otantik bağlantı ve anlamlı iş yeri ilişkileri psikolojik refahı besler.

2- Üretkenliği artırmak ve yeni teknolojileri iş süreçlerine dahil etme çabaları daha insani olmayan iş ortamları yaratır.

3- Teknolojik bağımlılığın negatif etkileriyle mücadele etmek için sosyal bağları artırın.

4- Kendi iş tarzınızı ve takım üyelerinizinkini anlayarak iş birliğini geliştirin.

5- Güçlü bir ekip dinamiği oluşturmak için sağlık ve sağlıklı ilişkilere vurgu yapın.

6- Psikolojik güvenlik, empati ve güven sağlıklı bir ekibin temel direklerini oluşturur.

7- Eski ve zararlı çalışma normları sağlıksız iş yerlerine katkıda bulunur.

8- Kariyer baskılarını yönetmek için kişiselleştirilmiş bir sağlık planı oluşturun.

9- Teknoloji, insan becerilerinin önemini asla yerine koyamaz.

10- Teknoloji kullanımınız etrafında net sınırlar belirleyin.

Ne anlama geliyor?

Sonuç olarak, iş yerinde insan bağlantısının önemi göz ardı edilmemeli. Güçlü ve anlamlı iş ilişkileri, çalışanların refahını artırır, iş performansını iyileştirir ve işletmelerin başarısını destekler.

Gerçek, güvene dayalı ilişkiler, çalışanların motivasyonunu artırır, iş birliğini teşvik eder ve sonuç olarak iş performansını iyileştirir. Teknolojiyi bilinçli bir şekilde kullanmak, iş birliğini geliştirmek ve sağlık ve refahı öncelik haline getirmek, işletmelerin rekabet avantajı elde etmelerine yardımcı olabilir. Bu nedenle, işletmelerin insan bağlantısını güçlendirmeye ve sağlıklı bir iş ortamı oluşturmaya yönelik çabalarını artırmaları önemlidir.

Bu hem çalışanların bireysel refahını hem de organizasyonun genel performansını etkiler. Dolayısıyla, Jen Fisher ve Anh Philips'in de vurguladığı gibi iş yerinde insan bağlantısını önceliklendirmek, sadece etik bir sorumluluk değil, aynı zamanda işletme stratejisinin bir parçası olmalıdır.

 

© Copyright 2024

Türkiye'den ve Dünya’dan son dakika haberler, köşe yazıları, magazinden siyasete, spordan seyahate bütün konuların tek adresi milliyet.com.tr; Milliyet.com.tr haber içerikleri izin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez, kanuna aykırı ve izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.