SKORER
PEMBENAR
CADDE
YAZARLAR

Hızlı çalışan değil, zamanında çalışan kazanıyor!

Teslim tarihini tutturduğunuz sürece, işi üç hafta öncesinden ya da üç saat öncesinden teslim etmeniz, ona dair algıyı çok fazla etkilemiyor. İşte ayrıntılar...

|

Yapılan yeni bir araştırmaya göre, işlerin, projelerin teslim tarihini tutturmak çok önemli.

Eğer bir görevi geç tamamladıysanız, yaptığınız işin kalitesi düşük görülüyor, hatta zamanında tamamlanan başka bir işle aynı seviyede olsa bile. Ve tabii ki, söz konusu çalışana dair algı da negatife dönüşüyor. Üstelik teslim tarihini çok az da kaçırsanız, bu algı değişmiyor. Daha da ilginç olanıysa, teslim tarihinden önce işinizi teslim etmeniz de, onun nasıl algılandığını değiştirmiyor.

Mashable Türkiye'nin ScienceAlert'ten aktardığına göre, teslim tarihini tutturduğunuz sürece, işi üç hafta öncesinden ya da üç saat öncesinden teslim etmeniz, ona dair algıyı çok fazla etkilemiyor.

Habere göre Kanada'da, Toronto Scarborough Üniversitesi'nde Sosyal Psikolog olan Sam Maglio şöyle diyor: "Herkes aynı sanat yarışması katılımını, ödevi ya da iş teklifini gördü, ancak onun ne kadar iyi olduğuna dair değerlendirmelerinde, projenin teslim tarihine dair bilgilerini kullanmaktan kendilerini alamadılar."

Ekip tarafından düzenlenen 18 farklı deneye 6 bin 982 kişi katıldı. Gönüllülerden farklı projeleri değerlendirmeleri istenirken, değerlendirilecek projenin erken, zamanında ya da geç teslim edildiğinin bilgisi de verildi.

Geç teslim etmenin ne kadar zarar verici etkisi olduğu deneyler arasında değişkenlik gösterdi, ancak Maglio ve araştırmanın eş yazarı olan Stanford İşletme Yüksek Lisans Okulu'ndan Davranışsal Pazarlama bilim insanı David Fang, genelde bu etkinin ciddi olduğunu söylüyor.

Her senaryoda kötü algı

Örneğin, -3 ile +3 puan skalasında değerlendirme yapılan bir senaryoda, zamanında verilen bir iş ortalama 0.53 puan alırken, bir gün geç verildiğinde puan 0.07'ye düştü.

Teslim tarihini kaçıranlar için daha fazla kötü haber var: İşin yetişmeyeceğine dair önceden bilgi vermek, çok fark yaratmıyor, üstelik geçmişte işleri zamanında teslim etme rekoru kırsanız bile, geç verdiğiniz iş ve kendiniz olumsuz görülüyorsunuz.

Tüm bu etkilerin, farklı yaş grupları ve kültürler için geçerli olduğunu da belirtelim. Araştırmacılar tarafından yürütülen bir denemede, Doğu Asya'dan okul öğrencilerine her birinin sanat çalışmasını değerlendirmeleri görevi verildi. Tahmin edebileceğiniz üzere, geç teslim edilenler daha düşük puanlarla değerlendirildi. Yani bu bakış açısı, daha genç insanlarda ve onların akranlarıyla ilişkilerinde de geçerli.

İyi sebep bulmalısınız

Ancak araştırmacıların bir de uyarısı var. Eğer teslim tarihini neden kaçırdığınıza dair, anlaşılabilir bir sebep sunarsanız, zararın bir kısmını onarabilirsiniz, tabii ki vereceğiniz sebebin "ödevimi köpeğim yedi"den iyi olması gerekiyor.

Uzmanlar, sadece çalışanlar değil, yöneticiler için de önemli bir noktaya parmak basıyor: Bir işin ne zaman bitmesi gerektiğini açık ve net bir şekilde belirtmek, çalışanın pozitif bir etki yaratmasını zorlaştırabiliyor.

Maglio, "Teslim tarihleri konusunda iletişim çok önemli. Eğer kesin teslim tarihi yoksa, yöneticinin bunu çalışanlarına bildirmesi gerekiyor" diyor ve şöyle devam ediyor:

"Teslim tarihini kaçırma sebebiniz, kontrolünüz dışındaysa, çalışan olarak yöneticinizi bilgilendirmelisiniz. Size çok fazla olumsuz yansımayacak az sayıdaki çözümden biri bu."

© Copyright 2024

Türkiye'den ve Dünya’dan son dakika haberler, köşe yazıları, magazinden siyasete, spordan seyahate bütün konuların tek adresi milliyet.com.tr; Milliyet.com.tr haber içerikleri izin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez, kanuna aykırı ve izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.