Garsonluk yaptığı lokantada kurdu, 2.3 trilyon $'a koştu
Amerikalı çip devi Nvidia'nın piyasa değeri 2.3 trilyon doları aşarken CEO Jensen Huang'ın serveti 82 milyar dolara tırmandı. Hayatı bir dönem ıslahevinde geçen Tayvan doğumlu Jensen Huang Nvidia'yı bir ara garsonluk yaptığı restoranda yemek yerken kurmuş!
MASHABLE TÜRKİYE- Yapay zekanın yükselişi bazı meslekleri zora sokmuş olsa da Amerikalı çip üreticisi Nvidia'ya yaradığı kesin... Mashable Türkiye'nin Business Insider, Wall Street Journal ve New York Times'tan derlediği bilgilere göre şirketin piyasa değeri 2.3 trilyon doları aşarken Nvidia CEO'su ve kurucu ortağı Jensen Huang'ın serveti de 82 milyar dolara tırmandı. Bu durum Jensen Huang'ı Bloomberg Milyarderler Endeksi'ne göre dünyanın en zengin 17. kişisi haline getirdi.
Mashable Türkiye'nin Bloomberg'den aktardığına göre, 1963 yılında Taipei'de doğan Huang, çocukluğunun bir bölümünü Tayvan ve Tayland'da geçirdi.
Huang'ın ailesi 1973 yılında, Güneydoğu Asya ülkesindeki toplumsal huzursuzluk nedeniyle çocuklarını ABD'deki akrabalarının yanına gönderdi. Daha sonra kendileri de oraya taşınacaktı.
Huang'ın 2002 yılında Wired'a verdiği röportaja göre, o dönemde Washington eyaletine yeni göç etmiş olan Huang'ın teyzesi ve eniştesi, onu ve kardeşini yanlışlıkla Kentucky'de bulunan ve ıslahevi olarak kabul edilen Oneida Baptist Enstitüsü'ne gönderdi.
Huang NPR'ye verdiği demeçte "Çocuklar gerçekten çok sertti. Hepsinin çakısı vardı ve kavga ettiklerinde pek hoş şeyler olmuyordu. Yine de orada geçirdiğim dönemi sevdim" diyor ve ekliyor: "Fakat gerçekten çok çalışıyorduk."
Okuldaki tüm öğrenciler çalışmak zorundaydı ve Huang'ın görevi ise tuvaletleri temizlemekti. Huang ve eşi Lori 2019 yılında bir kız yurdu ve sınıf inşası için bir okula 2 milyon dolar bağışta bulundu. Huang ve kardeşi daha sonra Oregon'a taşındı ve böylece ailesine kavuştu.
Yeni bir çağ başlarken...
Mezun olduğu Oregon Eyalet Üniversitesi (OSU) arşivine göre, Beaverton'da lise öğrencisiyken ulusal düzeyde gençler masa tenisi şampiyonu oldu.
1984 yılında üniversiteden mezun oldu. Yıllar sonra Ulusal Tayvan Üniversitesi'nin mezuniyet töreninde yaptığı açılış konuşmasında "Mezun olmak için mükemmel bir yıldı" dedi. Aynı yıl ilk Mac bilgisayarlar piyasaya sürülmüş ve kişisel bilgisayar alanında yeni bir çağ başlamıştı.
Ayrıca Stanford Üniversitesi, elektrik mühendisliği bölümünde yüksek lisans yaptı. Eşi Lori Mills'le ise üniversitenin birinci sınıfında tanıştı. Mills, elektrik mühendisliği temel dersindeki laboratuvar partneriydi. Beş yıl sonra evlendiler. Çiftin iki çocuğu var.
Nvidia'nın web sitesindeki biyografisine göre Huang, mezun olduktan sonra çip şirketleri LSI Logic ve Advanced Micro Devices'da çeşitli görevlerde bulundu. LSI Logic'ten ayrıldıktan sonra ise 1993 yılında bir restoranda Nvidia'yı kurdu.
Çekingenliği nasıl yendi?
Wall Street Journal'ın Eylül 2020 tarihli haberine göre Nvidia bundan 30 yıl önce Chris Malachowsky ve Curtis Priem adlı iki arkadaşıyla buluştuğu Denny's adlı bir restoranda kuruldu.
Huang 2010 yılında Stanford Üniversitesi'ne verdiği bir röportajda, arkadaşlarının o sırada başka işlerde çalıştığını ve üçünün o gün 'bir grafik şirketi kurmanın iyi bir fikir olup olmadığını tartıştıklarını' söyledi. O günü "Nasıl bir şirket olacağına dair beyin fırtınası yaptık ve hayaller kurduk. Eğlenceliydi" diye anlatıyor.
New York Times'ın 2010 yılında verdiği bir röportaja göre Denny's aynı zamanda Huang'ın öğrenciyken yarı zamanlı olarak çalıştığı yerdi. Orada insanlarla daha iyi iletişim kurmayı öğrendi. O dönemi şöyle anlatıyor:
"Çok iyi bir öğrenciydim. Her zaman konsantre ve azimliydim. Ama çok içe dönüktüm. İnanılmaz derecede utangaçtım. İnsanlarla konuşmak zorunda kalma ihtimali beni dehşete düşürüyordu. Denny's'de garsonluk yapmak beni kabuğumdan çıkaran bir deneyim oldu."
Huang şimdi 60 yaşında. Yani (sırasıyla) 52 ve 57 yaşlarında günlük şirket işlerini bırakan Bill Gates ve Jeff Bezos'tan daha yaşlı. Ama köşesine çekilecek birine pek benzemiyor. Şöyle diyor:
"Tüm arkadaşlarımla birlikte içinde bulunduğu döneme damga vuran bir şirket inşa etmekten daha eğlenceli bir şey yok benim için. Bundan başka bir şey yapmak istediğimi hayal bile edemiyorum."
Görünen o ki Huang yapay zeka rüzgarını arkasına almış vaziyette ve onun için her şey daha yeni başlıyor.
Yapay zekaya doping yapacak
Geçen ay Kaliforniya'daki bir geliştiriciler konferansında Nvidia'nın daha da güçlü bir işlemciyi ve ona eşlik eden yazılımı, Blackwell adlı bir platformda piyasaya süreceği açıklandı.
Jensen Huang yapay zeka için hayati önem taşıyan grafik işlemcilere (GPU) atıfta bulunarak, Blackwell GPU'larının yapay zeka modellerini eğitirken önceki nesle göre 4 kat daha hızlı olduğunu belirtti. Nvidia ayrıca insansı robotların eğitimi için bir platform da dahil olmak üzere diğer yapay zeka gelişmelerini de duyurdu. Buna göre Project Gr00t, "dünyanın ilk insan temeli modeli" olarak tanımlandı. Yapılan açıklamaya göre Gr00t destekli robotlar, insanların söylediklerini anlayacak ve hareketlerini taklit edebilecek.
Deri ceketsiz çıkmıyor
Nvidia CEO'su Jensen Huang, imzası haline gelen siyah deri ceketleriyle tanınıyor. Huang genellikle deri ceket ve ona uyumlu siyah bir gömlek giyiyor, bu da daha basit kıyafetler tercih eden diğer teknoloji CEO'larının arasında Huang'a daha havalı bir görünüm sağlıyor. Nvidia CEO'sunun asi tarzı birçok insanın dikkatini çekmiş olacak ki "Jensen Huang deri ceket" araması Google Trends'de öne çıkıyor.
Bloomberg'in haberine göre, bazı online satıcılar Huang'ın tarzına olan ilgiden bir pay almaya çalışıyor. Hatta bazıları Huang'ın adını ya da resmini kullanacak kadar ileri gidiyor.
Huang aynı şeyi tekrar tekrar giymeyi seven tek büyük teknoloji CEO'su değil. Steve Jobs neredeyse her zaman kot pantolonu, siyah balıkçı yaka kazağı ve spor ayakkabısı ile halkın önüne çıkıyordu.
Elbette sık sık düz, gri bir tişört giyen Mark Zuckerberg'i de es geçemeyiz. Zuckerberg 2014 yılında yapılan bir röportajda, her gün aynı şeyi giydiğini ve böylece ne giyeceğine odaklanmak yerine işiyle ilgili kararlar almaya odaklanabildiğini söylemişti.
Rakipler yarışı bırakmıyor
Yapay zeka OpenAI'in ChatGPT'si ile popüler hale gelse de teknoloji uzmanlarına göre tüm bunlar güçlü bilgisayar donanımı, özellikle de Nvidia'nın bilgisayar çipleri olmadan mümkün olamazdı.
Mashable Türkiye'nin BBC ve Business Insider'dan aktardığına göre Nvidia'nın hakimiyeti şimdilik garanti gibi görünse de uzun vadede ne olacağını tahmin etmek zor. TIRIAS Research'te endüstri analisti olan Kevin Krewell, "Nvidia, herkesin vurmaya çalıştığı, sırtında hedef olan bir şirket" diyor.
Diğer büyük yarı iletken şirketleri de bir miktar rekabet sağlıyor. AMD ve Intel daha çok merkezi işlem birimleri (CPU) üretmeleriyle biliniyor, ancak yapay zekâ uygulamaları için özel GPU'lar da üretiyorlar.
Google sadece arama sonuçları için değil, aynı zamanda belirli makine öğrenimi görevleri için de kullanılan tensör işlem birimlerine (TPU'lar) sahipken, Amazon'un AI modellerini eğitmek için özel olarak üretilmiş bir çipi var. Ayrıca Microsoft'un da bir yapay zekâ çipi geliştirdiği ve Meta'nın kendi yapay zekâ çipi projesine sahip olduğu biliniyor.
Bunların yanı sıra on yıllardır ilk kez Cerebras, SambaNova Systems ve Habana (Intel tarafından satın alındı) gibi bilgisayar çipi start-up'ları da ortaya çıkıyor.
İngiltere merkezli Graphcore, daha fazla hesaplama gücüne sahip olduğunu ve GPU'lardan daha ucuz olduğunu söylediği zekâ işleme birimleri (IPU'lar) adını verdiği genel amaçlı yapay zekâ çipleri üretiyor. BBC, Business Insider, Ceyda Yetim yerelleştirdi.