Dünyayı kadınlar ‘dönüştürecek’
Türkiye’de startup ekosisteminde kadın girişimcileri desteklemek için yola çıkan Arya Kadın Yatırım Platformu, kısa sürede onlarca girişimci kadına ulaştı. Platformun kurucusu Ahu Büyükkuşoğlu Serter, “Amaç kadın liderliğiyle dünyayı dönüştürmek” diyor
HANİFE BAŞ
Ahu Büyükkuşoğlu Serter... Türkiye iş dünyasına pek çok şey katan bir isim. Onun pek çok unvanı var. Girişimcilik konularında aktif bir lider, yatırımcı, seri girişimci... Fark Holding Yönetim Kurulu Başkanı, F+ Ventures, Fark Labs ve kadın liderliğindeki şirketlere yatırım yapan Arya Kadın Yatırım Platformu kurucusu... Öğrenmeyi ve okumayı, gezip keşfetmeyi ve fikir üretip uygulamayı çok seven Serter, evli ve üç kız çocuk annesi. Arya’da bugüne kadar 10 girişime 3.5 milyon dolarlık yatırım yaptıklarını anlatıyor. Serter, “Kadınların daha fazla melek yatırım yapması konusundaki çalışmalarımız sonucu 2021 - 2022 arasında 300’e yakın üyemizden 28’i ilk kez Arya ile yatırımcılığı deneyimledi. Bu yıl kapanmadan İş Bankası’yla Maxis-Arya fonunu da kurmayı hedefliyoruz. Bu fonla da bugüne kadar yaptığımız işleri taçlandırmış olacağız” diyor. Onunla kariyerini, Türkiye’de kadın girişimciliğini, Arya Women’ı konuştuk.
Kariyer hikâyenizi dinleyebilir miyiz?
İstanbul’da doğdum. İstanbul Erkek Lisesi’nden sonra, Bilkent Üniversitesi’nde İşletme okudum, ardından New York Pace Üniversitesi’nde yatırım yönetimi alanında MBA yaptım. Okurken ve sonrasında Wall Street’te ve uluslararası sermaye piyasalarında fon yöneticisi olarak çalıştım. 2002’de Türkiye’ye dönerek aile şirketimiz Farplas Otomotiv’in CFO’su olarak çalışmaya başladım ve 2012’de şirketin yönetim kurulu başkanlığını üstlendim. Birliktelik zekasının gücüne çok inanıyorum ve bu birlikteliğin ortaya çıkardığı işlerle Türkiye’nin en yenilikçi 20 şirketinden biri seçilen Fark Holding’in başkanı olarak görevime devam ediyorum. Mobilite teknolojilerine yatırım yapan F+ Ventures’ı, kadın yatırımcıları ve kurucuları güçlendirmek için Arya Kadın Yatırım Platformu’nu kurdum. 2019’da global bir inovasyon merkezi olan Fark Labs’i hayata geçirdim. Stratejik ittifaklar, birleşme ve satın almalar oluşturma konusunda deneyimimle birlikte, Mahle-Farplas ve Farhym Otomotiv gibi global otomotiv şirketlerinin yönetim kurullarında görev yaptım. Mata Automotive, WirthweinFarel’in yanı sıra DUCKT, Comodif ve Buyutech dahil olmak üzere bir dizi teknoloji girişiminin hem hissedarı hem de yönetim kurulu üyesiyim. Aynı zamanda seri bir girişimci ve yatırımcı olarak Galata Business Angels ve Endeavor Türkiye’nin üyesiyim.
İsim için kızından esinlendi
Arya Women’ın kuruluş hikâyesinden bahseder misiniz?
Babam Anadolulu bir sanayici olarak bizlere hep aldığını geri vermeyi, ülkemize fayda yaratmanın sadece iş yaparak olmadığını gösterdi. Profesyonel hayatta başkalarına yol gösterebilecek tecrübeye erişince kendime ilk sorum ‘Etrafımdakileri nasıl dönüştürebilirim?’ oldu. Öncelikle en iyi bildiğim şeyin ne olduğunun cevabını buldum, iş kurmak ve para kazanmak. Sosyal anlamda bu alanda kaynak yaratmakta en çok zorlanan kesimin ‘kadınlar’ olduğunun bilinciyle onlara dokunacak bir şey yapmak, bir kadın olarak diğer kadınlara kendilerini ve işlerini dönüştürmede destek vermek istedim. Game of Thrones’tan ve küçük kızımın isminden esinlenerek ‘Arya Kadın Yatırım Platformu’nu kurdum. Arya’nın amacı kadın liderliğiyle dünyayı dönüştürmek. Dostum Münteha Adalı’yla birlikte Türkiye’nin ilk kadın odaklı yatırım platformu olarak yola çıktık. Bir yandan kapitale sahip kadınların paralarını daha iyi yönetmesini ve daha fazla kadın yatırımcı yetiştirmeyi hedeflerken, diğer yandan da kadın liderliğindeki şirketlere yatırım yaparak başarı hikâyeleri yaratmaya çalışıyoruz.
Nasıl bir aşamaya geldiniz?
Sosyal bir girişim olarak Arya Kadın Yatırım Platformu’nu kurduğumda kadının gücüne inanan ve onları her alanda desteklemeye hazır küçük ama kararlı bir topluluktuk. Bu topluluğun da desteğiyle bugün 300’e yakın Challenge Club üyesi, 100’ü aşkın Arya standart üyesi ve ağında binlerce Arya’yı takip eden, programlarına katılan Arya’lı ile birlikteyiz. 2013-2020 arasında 8, 2021-2022 Nisan arasında 10 girişime toplamda 3.5 milyon doların üzerinde yatırım yaptık. Deneyimli yatırımcılarla oluşturduğumuz yatırım komitemizin karşısına her ay 3 girişim çıkarıyoruz. Bugüne kadar 11 yatırımcı günü düzenledik ve 42 girişimciyi yatırımcılarla buluşturduk. Bu girişimlerden 10’una toplam 49 yatırımcı ile yatırım yaptık. Bu yıl kapanmadan İş Bankası’yla birlikte Maxis-Arya fonunu da kurmayı hedefliyoruz. Bu fonla da bugüne kadar yaptığımız işleri taçlandırmış olacağız. Yatırım portföyümüzde gıdadan, e-ticarete, modadan eğitime çeşitli şirketler var. Arya olarak özellikle kadın ve teknolojinin bir araya geldiği işleri seviyoruz ancak yenilikçi olan her iş bizi heyecanlandırıyor. Sürdürülebilirlik önem verdiğimiz başta gelen kriterlerden.
Her ay 20 girişimle görüşme
Gelecek beş yıl içinde hedefiniz nedir?
Önümüzdeki 5 yılda ulaşmak istediğimiz hedeflerimizi belirledik. Maxis-Arya fonunu hayata geçirip Türkiye’nin en fazla kadın yatırımcısı olan ve kadına yatırım yapan en büyük fonunu oluşturmak istiyoruz. Arya’yı, Türkiye ve MENA’dan çıkan en büyük kadın yatırım ağı haline getireceğiz. Yılda 15 milyon dolar yatırıma ulaşma hedefimiz var.
İş hayatında başarınızın sırrı nedir?
Küçüklüğümden beri sorgulamadan kabullenmek, istemediğim şeyleri zorla yapmakla ilgili sıkıntılıyım. Eğitimim yatırım yönetimi üzerine ama ben doğuştan girişimciyim. İşim fırsat aramak, başkalarının unuttuğu yerlerdeki fırsatı görmek, çöp diye görülenin aslında hazine olduğunu etrafa ispatlayarak anlatmak, işleri yeniden çerçeveleyerek başka kimlikler kazandırmak. ‘Öğrenmeyi öğrenme’ye takıntılıyım. Yaptığım işleri, kazandığım başarıları, kendimi, etrafımdakileri ve yaşadığım toplumu daha iyi hale getirmek için kullanıyorum, yaşadığım hayatın asıl amacı da bu.
‘Gücünüzün farkında olun’
Kadınlara iş hayatında öneriniz ne olur?
Kendinizi iyi tanıyın. Hangi konuda iyi, hangisinde eksik olduğunuzun analizini yapın. İyi olduğunuz konuları öne çıkarmaktan çekinmeyin, eksiklerinizi geliştirmek için de iyi bir planınız olsun ama bunlara çok takılmayın, eksiklerinizi harcayacağınız zamanı iyi olduğunuz konuları daha iyi yapma için ayırın ve yanınıza bazı konuları sizden daha iyi yapacak insanları alın. Cesaretli olun. Bir işi ‘nasıl olsa yapamam’ diye denememektense, erkeklerin yaptığı gibi ‘ben yaparım’ diyerek girin, yapamasanız bile en azından denemiş olursunuz. Sınırlarınızı zorlamaktan ve kendiniz olmaktan çekinmeyin. Birileri öyle istiyor diye kendinizi kalıplara sıkıştırmayın. Amacınız kariyerinizde başarılı olmak ise iş odaklı olun, evinizin kapısından çıktığınızda iş insanı, evinize geldiğinde evinizin kadını olun, ikisini birbirine karıştırmayın, işinize geldiğinde de karıştırın. Benim ‘mother of all things - Her şeyin annesi’ unvanım gibi. Ben evde de işte de annelik kavramını çok benimsemiş biriyim örneğin ama ne evdeki anne klasik anne tanımına uyuyor, ne de işteki.. Kendi kavramınızı yaratmaktan çekinmeyiniz. Kadınların güçlerinin farkında olup buna göre davranmalarını, başarılı olabilmek için ille de erkek gibi davranmaya gerek olmadığını ve kadınların kadın gibi davranarak girişim ekosistemine çok büyük katma değer sağlayabileceklerini düşünüyorum.
‘Çocuklar kendi hayalini kursun’
Kızlarınızı şirketinize hazırlıyor musunuz?
3 kızım var. Hepsinin farklı hayalleri, farklı yetenek ve yetkinlikleri var. Büyük kızım şef oldu. Çocuklarımı benim hayallerime hizmet etmektense, kendi hayallerini kurmaya teşvik ediyor ve bu yolda destekliyorum. Ortanca kızım biyokimya, hücre biyolojisi ve Çince okuyor. Küçük kızım henüz ilkokulda. Ancak şimdiden girişimci bir ruha ve ticari düşünce yapısına sahip. Düzenlediğimiz etkinliklerde stant açıp takı satıyor. Onun küçük yaşta pazarlamayı öğrenip, emeğinin değerini anlamasını çok kıymetli buluyorum.
Boş vakit sözünü sevmiyor
Boş vaktinizde neler yaparsınız? Boş vakit sözünü çok sevmiyorum aslında. Vaktimi o an her ne ile uğraşıyorsam dolu dolu geçirmeye gayret ediyorum. Okumaya, araştırmaya, dinlemeye, izlemeye geniş zaman ayırıyorum. Ailemle geçirdiğim zamanlarda onların isteklerine göre özellikle çocuklarımın sevdiği şeyleri yapmaya çalışıyorum. Uzun yürüyüşler esnasında ilgimi çeken podcast’leri dinlemeyi seviyorum. Seyahat etmek, keşfetmek, yeni insanlar tanımak, mimari, doğa, sanat ilgi alanlarım.