Bilim Kızları’na büyük destek
‘PepsiCo Bilim Kızları Akademisi’ projesi ile Türkiye’nin dört bir yanında STEM alanında eğitim gören kız öğrenciler destekleniyor.
PepsiCo, PepsiCo Vakfı ve Türk Eğitim Vakfı (TEV) ile birlikte hayata geçirdiği ‘PepsiCo Bilim Kızları Akademisi’ projesi ile Türkiye’nin dört bir yanında STEM alanında eğitim gören kız öğrencileri destekliyor. Projeyi PepsiCo Türkiye Kurumsal İlişkiler ve Sürdürülebilirlik Kıdemli Direktörü Esra İren ile konuştuk.
PepsiCo Bilim Kızları Akademisi projesi nasıl ortaya çıktı? Kimler katılabiliyor? Seçim nasıl yapılıyor?
Dünyanın lider yiyecek ve içecek şirketlerinden biri olarak kadının iş hayatındaki yerinin ne kadar önemli olduğuna inanan ve kadın istihdamına son derece önem veren bir kurumuz. Bu anlayış ile kadın ya da erkek tüm çalışanlarımızın aynı haklardan yararlandığı bir insan kaynağı yaklaşımını benimsiyoruz. Kadınların iş hayatına katılımı konusunda bugüne kadar tüm sektörlere örnek olabilecek çeşitli projeler hayata geçirdik. Örneğin, PepsiCo küresel olarak PepsiCo Vakfı aracılığıyla 2025’e kadar en az 12.5 milyon kadın ve kız çocuğunun faydalanacağı girişimlere 100 milyon dolarlık yatırım yapma sözünü açıklamıştı. Bu kapsamda 2016’dan bu yana 27.3 milyon dolar yatırım yaparak 10.2 milyon kadını destekledik. Kadınların PepsiCo Türkiye ekosistemi içerisindeki gelişimini sürdürülebilir hale getirmek, kariyer basamaklarında ilerlemeleri için PepsiCo’da çalışmaktan memnuniyet duymalarını sağlayacak ve onları geliştirebilecek projelere öncelik veriyoruz. Bugün tüm dünyadaki dağılıma baktığımızda PepsiCo yöneticilerinin yüzde 42’si kadınlardan oluşuyor. Gururla söyleyebiliriz ki, Türkiye’de bu oran çok daha yüksek, üst yönetimimizin yüzde 54’ü kadınlardan oluşuyor.
200 öğrenciye burs
Ayrıca kadının iş hayatına kazandırılması ve iş hayatında ilerlemesi için pek çok oluşum ile bir aradayız; LEAD Network, Out&Equal, LeaderShift, Network Executive Women. Bu çerçevede 4 yıldır Avrupa ve Türkiye seviyesinde LEAD Network derneği ile kurumsal işbirliğimizi 30’un üzerinde PepsiCo’lu çalışma arkadaşımız ile devam ettiriyoruz. Aynı zamanda Milyon Kadına Mentör programının iki yıldır kurucu destekçisiyiz. PepsiCo Türkiye olarak kendimize rehber olarak aldığımız Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları arasında da yer alan toplumsal cinsiyet eşitliği ve nitelikli eğitim başlıkları altında birçok çalışma yürütüyoruz. Örneğin “Kızlarımız Okuyor, Işık Saçıyor” projesi ile merkezlerimize devam etmiş ancak ailelerinin ekonomik şartları sebebi ile lise eğitimlerine başlayamayacak veya devam edemeyecek olan başarılı kız öğrencilerin lise ve üniversite eğitim masraflarını karşılıyoruz. Ayrıca şirketimizdeki staj imkanlarıyla da kız öğrencileri destekliyoruz. Bu anlayış çerçevesinde geçtiğimiz şubat ayında PepsiCo Bilim Kızları Akademisi projemizi hayata geçirdik. İlk eğitim dönemini kısa bir süre önce tamamladığımız projemizi PepsiCo Vakfı fonlaması ile gerçekleştirdik. Proje kapsamında Türkiye’nin dört yanından farklı üniversitelerde STEM alanında eğitim alan 200 kız öğrenciye TEV üzerinden burs verilmesini sağladık.
Proje kapsamında katılımcılara nasıl bir katkı sağlanmış oluyor?
Bu projemiz özellikle STEM alanında kendini geliştirmek isteyen kızlarımız için çok kıymetli. Bilim, teknoloji, matematik ve mühendislik (STEM) alanlarında, konusunda uzman akademisyenler ve profesyonellerden oluşan seminerler düzenledik. IK ekibimizle de iş hayatına hazırlık eğitimlerinin yanında Milyon Kadına Mentor projesi üzerinden mentorluk hizmeti de verdik. Kızlarımız ihtiyaç ve beklentilerini ifade ediyorlar ve onların beklentileri çerçevesinde programları oluşturuyoruz. Yaptığımız araştırmalarda en büyük ihtiyacın iş ve staj bulma konusunda olduğunu gördük. Şu anda şirketimizde staja başlayan 9 bursiyerimiz var.
Projeye uzman isimler katkıda bulunuyor. Kimler destek verdi?
Çok büyük bir titizlikle çalıştığımız bir proje, dolayısıyla katılımcılara karar verirken de aynı hassasiyetle yaklaşıyor ve gerçek fayda sağlayacağına inandığımız isimleri belirliyoruz. Bilim Akademisi de bu projede bizimle çalışıyor. İlk eğitim döneminde bilgi ve birikimiyle öğrencilerimize destek olan isimler arasında; karadelikler, nötron yıldızları ve teorik astrofizik konusundaki araştırmaları ile dünya çapında ses getiren bilim kadını Feryal Özel yer aldı. Ayrıca programda, iki hafta üst üste profesyonel hayata giriş eğitimi sonrasında üç tane ilham seminerleri düzenlendi. Bunlardan birincisi Feryal Özel ile gerçekleşti. İkincisi hem akademisyen hem de bir girişimci olan Özge Akbulut sonuncusu da Zöhre Kurt ile oldu. Bu seminerler öğrencilerden çok büyük ilgi gördü. Projemizi geliştirmeye devam ediyoruz, bu projemiz ikinci yılına girerken hem TEV hem de Bilim Akademisi ile birlikte çalışarak kızlarımızın akademik ve sosyal gelişimlerine yönelik ilave destek programlarını tasarlayacağız.
3 başlıkta pozitif yaklaşım
Bu projenin ardında pep+ stratejisi var. Bu stratejiyle neler amaçlanıyor?
PepsiCo Bilim Kızları Akademisi projemizin temelinde, birçok projemizde de olduğu gibi, PepsiCo’nun global sürdürülebilirlik yaklaşımı çerçevesinde oluşturulan PepsiCo Pozitif Stratejisi yer alıyor. Uçtan uca bir dönüşüm stratejisi olan pep+ kapsamındaki taahhütlerimizi oluştururken rehber olarak aldığımız Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları’nın birçok başlığı altında çalışmalar yürütüyoruz. Diğer tüm başlıkların yanı sıra, Küresel Amaçlar’ın Toplumsal Cinsiyet Eşitliği ve Nitelikli Eğitim başlıkları altında uzun yıllardır değer yaratan projeler üretiyoruz. Biz PepsiCo olarak 200’den fazla ülke ve bölgede, ürünleri tüketiciler tarafından günde bir milyardan fazla tüketilen bir şirketiz. Ölçeğimiz sebebiyle bu konularda sorumluluk hissediyoruz. Bu düşünceyle, gezegenimizin limitlerini dikkate alarak, dünyamız ve insanlar için olumlu değişime ilham vererek, küresel gıda sisteminde pozitif değer yaratmak istiyoruz. PepsiCo Pozitif (pep pozitif) stratejimizin çıkış noktası da buna dayanıyor. PepsiCo Pozitif yaklaşımımızı Pozitif Tarım, Pozitif Değer Zinciri ve Pozitif Seçenekler olmak üzere üç temel başlık altında şekillendiriyoruz. Pozitif Tarım; en önem verdiğimiz başlıklardan biri. PepsiCo aslında aynı zamanda dünyanın en büyük tarım şirketlerinden. Pozitif Tarım ile bunu daha da ileriye götürerek; sahip olduğumuz ölçekle sürdürülebilir bir yaşam için daha fazla etki yaratmak istiyoruz. Pozitif Değer Zinciri; bizim en iyi ve güçlü etkiyi yaratacağına inandığımız bir diğer PepsiCo Pozitif odak alanı. “Pozitif Değer Zinciri’ ile döngüsel ve kapsayıcı bir ekonomi oluşturmaya yardımcı olmayı taahhüt ediyoruz. Bu kapsamda “Net Sıfır Emisyon”, “Net Su Pozitif Hedefi” ve “Sürdürülebilir Ambalaj” başta olmak üzere çalışmalar yürütüyoruz. Pozitif Seçenekler ise; bizim PepsiCo Pozitif açılımımızdaki üçüncü başlığımız. Amacımız, isteğimiz ve hayalimiz; tüketicilere, kendileri ve gezegen için daha fazla gülümseme yaratan pozitif seçimler yapmaları için markalarımız aracılığıyla ilham vermek. PepsiCo, pep+ stratejisi doğrultusunda çeşitliliği, eşitliği ve kapsayıcılığı geliştirerek daha iyi bir dünya inşa etmek için küresel amaçlar doğrultusunda bugüne kadar 71 ülkede toplumsal cinsiyet eşitliği girişimlerini hayata geçirdik. PepsiCo olarak Türkiye’de eğitimdeki fırsat eşitsizlikleriyle mücadeleye katkıda bulunmak üzere, çalışanlarımızın gönüllü bağışlarıyla 13 yıl boyunca GAP - Cheetos Çocuk Gelişim Merkezleri projesini devam ettirdik. Bu projemizin devamı olarak daha önce söz ettiğim “Kızlarımız Okuyor, Işık Saçıyor” projesini geliştirdik. Tüm bu çalışmalarımızın ışığında bunlar gibi yeni projeler üretmeye devam edecek ve bu konuda tüm sektörlere ilham olmayı sürdüreceğiz.