'Bankasız nüfus'tan 1 Milyar Kullanıcı...
"Bir gün her şirket fintek şirketi olacak" mottosuyla yola çıkan Colendi, kuruluşundan bu yana hızlı bir büyümeye imza attı. Colendi CEO'su Bülent Tekmen, Türkiye'de ve dünyada sektörün en büyük oyuncularından biri haline geldiklerini belirtirken, 1 milyar kullanıcı hedeflerinin olduğunu da açıklıyor. Bülent Tekmen, Colendi'nin hikâyesini anlattı...
Aylin Rana Aydin- Colendi'nin faaliyetlerini anlatır mısınız?
Colendi, kısaca anlatırsak, tüketicileri, şirketleri ve finans kurumlarını bir araya getirerek bankacılık servislerini demokratize eden bir finansal hizmetler platformu. 18 milyon kullanıcımıza, Şimdi Al Sonra Öde (BNPL) ile hızlı ve kolay krediye ulaşmalarını, finansal okuryazarlık düzeyini artırarak Colendi mikro yatırım platformları aracılığı ile birikim yapabilmelerini sağlıyoruz. Bankacılık servislerini demokratize etmek derken, 3 milyardan fazla banka hesabı olmayan ve 5 milyardan fazla kredi alamayan kişiyi doğrudan etkileyen kronik bir finansal soruna çözüm bulmayı kastediyoruz. Her şey "Bir gün her şirket fintek şirketi olacak" mottosuna inanarak, programlanabilir para, fintek, servis modeli bankacılığı kavramlarına kafa yorduğumuzda başladı. Colendi fikri doğduğunda son girişimim olarak tanımlıyordum, hâlâ o noktadayım. Girişimciye sorarlar ya, hangi soruna çözüm bulduğunu düşündüğünü, biz 'demokratik ve insancıl' bankacılık nasıl yapılır sorusuna çözüm bulmak ile yola çıktık. 2017 yılında Colendi'yi kurduğumuzdan bu yana geçen 6 yılda hızlı bir büyümeye imza atarak, Türkiye'de ve dünyada sektörün en büyük oyuncularından biri haline geldik.
Potansiyel büyük
2012 yılında Türkiye'nin ilk elektronik para şirketi İninal'ı kurmuştuk, 2016'da da başarılı bir çıkış yaptık. Fintek alanında yapılması gereken daha çok iş olduğunu biliyorduk. Türkiye gibi genç ve 'bankasız nüfus' oranı yüksek bir ülke için potansiyelin büyük olduğuna inanıyordum, hâlâ da inanıyorum. Colendi büyük resimde gördüğümüz bu eksik parçaları tamamlamak için kuruldu. Geldiğimiz noktada, telekomünikasyondan alışverişe kadar uzanan, kurduğumuz şirketlerle dikeyde uzmanlığımızı geliştirerek kapsam alanımıza aldığımız yatırım araçları ve sigorta alanına kadar bu ekosistemin tüm ihtiyaçlarını Colendi teknolojileri ile sağlayabiliyoruz. Yaptığımız geliştirmelerle geleneksel bankacılık sisteminin bariyerlerini ortadan kaldıracak yeni kapılar açıyor ve kullanıcılarımıza bankacılık ve finans sisteminin 'yeni yüzünü' gösteriyoruz. Global marka olma hedefimiz doğrultusunda, ulusal ve uluslararası ölçekte alanlarının öncü şirketleriyle iş birliği, bunun yanında satın almalara imza atıyoruz. 2022 yılında, merkez bankaları, saklama ve ödeme kurumları ile yaptığı yüksek profilli çalışmaları ile tanınan, Londra merkezli, dünyanın önde gelen kurumsal ve regüle platformlar için blok zinciri temelli ödeme ve mutabakat sistemleri sağlayıcısı şirketlerinden olan SETL'ın tamamını satın aldık. SETL, New York Federal Merkez Bankası öncülüğünde ABD'nin en büyük bankalarıyla birlikte 'dijital dolar'a giden yolda, Regulated Liability Network (RLN) konseptinin uygulanabilirliğinin test edildiği ve paylaşılan bir Ledger (Mutabakat Sistemi) üzerinde daha verimli ve hızlı gerçekleştirilebilmesini sağlayan çalışmanın ana teknoloji sağlayıcısı olarak yer aldı.
Dijital mevduat bankası
Bizi en çok heyecanlandıran adımlarımızın en günceli ise, bu yıl ağustos ayında BDDK'dan dijital bir mevduat bankası kurmak için aldığımız kuruluş izniyle birlikte, ColendiBank'ı faaliyet izni sonrası hayata geçirmek için çalışmalara başlamamız oldu. ColendiBank ile dijital mevduat ve servis bankacılığı ile erişilebilen finansal ürün ve hizmetler sağlayacağız. Teknoloji odaklı yenilikçi ürünler, yeni nesil, benzersiz ve kişiselleştirilmiş kullanıcı deneyimi sunmayı amaçlıyoruz. Tüm servislerini ihraç etmek için kendi teknolojimizi ürettiğimiz ColendiBank ile, Türkiye'nin güçlü bankacılık alt yapısı ve regülasyonları sayesinde hızla küresel bir oyuncu olmayı hedefliyoruz. 'Şimdi Al, Sonra Öde', menkul kıymetler ve sigorta ürünleri gibi geniş bir alanda hizmet verme gücüne sahip olan Colendi ekosistemi, faaliyet izni sonrası ColendiBank ile dijital bankacılık hizmetleri de sağlayarak kullanıcılarımızın finansal ihtiyaçlarını uçtan uca karşılayacağız. Büyüklüğü biz artık değerlemeyle ve satın almalarla değil, erişimle ölçmenin anlamlı olduğuna inanıyoruz ve yeni hedefimiz 1 milyar kullanıcıya ulaşmak. Bu dile kolay bir rakam. SETL satın almasıyla 100 milyon aktif finansal kullanıcıya hizmet veren, dünyanın en büyük finans teknoloji şirketlerinden biri olma hedefinde hızlı yol alıyoruz. Colendi Menkul Değerler ve Colendi Sigorta ile gömülü finansal hizmetler ağımızı genişlettik. Fibabanka'dan sağladığımız finansman ile 15 milyondan fazla kullanıcımıza ödemeler, kredi ve yatırım hizmetleri alanında daha fazla fırsat sunmaya başladık. Mikro kredi, mikro yatırım ve mikro sigorta ürünlerimiz halihazırda, Paycell, BİP, MoneyPay, EasyCep gibi platformlarda kullanılıyor.
'Türkiye'nin çok ciddi bir potansiyeli var'
Türkiye'de fintek sektörünü değerlendirir misiniz?
Dünyayla kıyaslandığında nasıl? Türkiye bankacılık, teknoloji kullanımı ve dijitalleşme alanlarında oldukça dinamik bir ülke. Kredi kartı kullanan nüfus oranı olarak dünyada yedinci, kredi kartı işlemleri bakımından ise altıncı sıradayız. Bu dinamizmi fintek alanında da görüyoruz. Aktif fintek kuruluşu sayımız 600'ü geçti. Lisanslı ödeme ve elektronik para kuruluşları ise 70'ten fazla. Dünya genelinde girişim sermayesi yatırımlarında pandemiden bu yana çok sert bir düşüş söz konusu. Ancak, toplam pastadan alınan paya bakarsak fintekler hâlâ ön sıralarda yer alıyor. 2023'ün ilk yarısında Türkiye'de en çok yatırım anlaşması yapılan ilk 5 sektörden biri fintek oldu. Bu gelişimi regülasyon tarafında atılan önemli ve atik adımlara borçluyuz. Bunun en önemlilerinden bir tanesi de 2021 yılında, dijital bankacılık düzenlemesi oldu. Bu alanda Türkiye'nin çok ciddi bir potansiyeli var. Bizim gibi inovatif, güçlü altyapısı sayesinde hızlı çözüm geliştirebilen bir markanın bu potansiyeli Türkiye'den globale açarak büyütmesi çok olası.
'50 milyon dolar sınırını aşan yatırım çektik'
Kuruluşunuzdan bu yana ne kadarlık bir yatırım aldınız?
Şimdiye dek aldığımız yatırımlar ile 50 milyon dolar sınırını aştık. Yatırımcılarımız arasında, dünyanın en büyük 15 bankasından biri olan Citi'nin yanı sıra, Türkiye'nin perakendecilik devi Migros, Fibabanka'nın fon yönetimi alanındaki iştiraki Finberg ve Türkiye'nin ilk lisanslı alternatif girişim sermayesi fonunun kurucusu Re-Pie da yer alıyor. Son olarak temmuz ayında, finans ve teknoloji öncelikli olmak üzere, sürdürülebilir büyüme performansı ile yüksek kârlılık hedefi olan girişimlere yatırım yapan Hedef Girişim Yatırım Sermayesini de ortaklarımız arasına aldık. 2021 yılında 120 milyon dolar değerleme ile Seri A yatırım turunda 30 milyon dolar toplayarak değerlememizi 150 milyon dolara çıkardık. Bankaların yanı sıra yerli ve yabancı fonlardan büyük ilgi gören ve halen devam eden Seri B yatırım turunda 700 milyon dolar değerlemeye ulaştık.
Sizin şirket olarak hedeflediğiniz yeni yatırımlarınız var mı? Satın alma ve iş birlikleri yönünde yeni hedefler var mı?
Finansal hizmetler konusunda portföyümüzdeki çeşitliliği artıracak stratejik yatırımlar gerçekleştirdik. SETL'dan bahsetmiştim, bu bizim global çözümler ve dijital dolar konusunda önemli adımlar attığımız en büyük satın almalarımızdan biri oldu. Diğer yandan fintek tarafında çözüm ağımızı 360 derece tamamlamak için çalışmaya devam ediyoruz. Bunlardan biri, 2021 yılında kurduğumuz Colendi Sigorta. Sigorta tarafında alttan gelen ve klasikleşmiş ihtiyaçların dışında çözümler talep eden önemli bir müşteri talebi var. Colendi Sigorta, bu ihtiyaçların farkında olarak, sigortacılık ihtiyaçlarına erişimi kolaylaştıran ve yeni nesil sigorta ürünlerini platformlar aracılığıyla daha geniş kitlelerce erişilebilir kılan, sigortada inovatif çözümler geliştirme becerisi olan bir insuretech hizmet sağlayıcısı olarak konumlandı. 4 büyük sigorta şirketi ile acentelik süreçlerimizi tamamlayarak, dijital platformu olan kurumlara fintek altyapısı ve sigorta alanında çözüm ortağı olarak, platform kullanıcılarına yeni nesil sigortacılık hizmetleri sunuyoruz. Odağımızda, 'teminat boşluğu' olarak adlandırılan alan var. Oyun sahamızı, sektör spesifik olarak 'niş' diyebileceğimiz bir bölgede yoğunlaştırdık. Şimdiye kadar MoneyPay ve EasyCep ile gömülü sigorta ürünlerine ilişkin iş ortaklıkları gerçekleştirdik. Öte yandan, yine 2021 yılında Colendi Menkul Değerler'i kurduk. Getirdiğimiz en büyük yeniliklerden biri, her seviyeden yatırımcının ulusal ve New York Borsası, NASDAQ gibi uluslararası sermaye piyasalarına erişimlerini sağlamak oldu. Türkiye'de ilk kez olarak ABD borsalarında TL karşılığı lot altı hisse alım-satım imkânı sunuyoruz. Emtia, BİST hisse senetlerinin alım satımı konularında da aynı şekilde alım satım imkânları sunuyoruz. n
Sisteminizde kaç kullanıcı bulunuyor?
Sistemimizde 18 milyondan fazla kullanıcı bulunuyor. Ancak hedefimiz bu rakamın çok ötesinde. Dünya genelinde 1 milyar kişiye erişmeyi hedefliyoruz. Tüm dünyada finansmana erişimin dönüştüğü bir dönemde, bu alanın öncülerinden olmak bizler için çok heyecan verici.
'Kendimi girişimci olarak görüyorum'
Son olarak eğitim ve iş hayatınızın kilometre taşlarını paylaşır mısınız?
Kendimi girişimci olarak tanımlıyorum. Bankacılık sektörünü, mikro kredileri ve kredibilite dünyasını dijitale dönüştürmek için yıllardır çalışıyorum. Colendi'den önce yine kurucularından olduğum BDDK Lisanslı e-para şirketi ininal. com ile 3 milyondan fazla hesaba ve aylık 1 milyon aktif dijital cüzdan kullanıcısına ulaşmayı başardık. Cheque-Dejeuner Group, Mayıs 2016'da ininal'ın çoğunluk hissesini satışını yaparak, Türk startup ekosistemindeki en büyük anlaşmalardan birine imza attık. Colendi ile devam eden fintek ekosistemi yaratma hedefim, SETL'in 2022 yılında Colendi tarafından satın alınmasına yol açtı. Ayrıca bir de yatırımcı kimliğim var. NextVentures aracılığıyla erken aşama fintek start-up'larına yatırım yapıyoruz. Fintek alanında 20 yıldan uzun zaman geçirdim ve hâlâ aynı heyecanı koruyorum.