Adım adım iyilik
Help Steps, iyilik motivasyonu ile günlük adım sayınızı artırmanın peşinde.
AYLİN RANA AYDİN-Kullanıcılarını sağlıklı yaşama yönlendirirken, aynı zamanda bağış motivasyonuyla da destekleyen Help Steps ile adımlar iyiliğe dönüşüyor. Help Steps uygulamasını indiren kullanıcılar cep telefonları cebindeyken tüm gün yürüyüşlerini yaptıktan sonra saat 24:00 olmadan uygulamaya girerek ‘Adımlarımı HS’ye çevir’ butonuna basıyor ve kısa bir reklam izliyor. Adımları HS puanına dönüşen kullanıcılar bu puanları isterse biriktiriyor ya da ihtiyaç sahibi bireysel yararlanıcılar veya sivil toplum kuruluşlarına bu uygulama üzerinden bağışlıyor. Help Steps Kurucusu ve CEO’su Gözde Venedik, girişimlerinin kuruluş hikâyesini şöyle anlatıyor: “Kendi işimi yapma hayalim hep vardı. Fikirlerim de. Hâlâ hayata geçirmek istediğim birçok hayalim var. Help Steps fikri aslında Ağustos 2019’da eşimin fikri üzerine doğdu. Kurgu aşamasından önce globaldeki adım sayar uygulamalarını araştırdık. Sonrasında IT ekibini kurduk ve detaylı iş planlarını çıkardık. ‘Adım at, para kazan ve harca’ kurgusuna bağış yapmayı eklediğimizde adımlarla bağış yapılabilen Help Steps kurgusu tamamlanmış oldu.”
Sağlıklı toplum
Bu girişime öncelik vermek ve hızlıca hayata geçirmek istemesindeki en büyük sebebin sosyal sorumluluk kısmı olduğunun altını çizen Venedik, “Bu motivasyonla yol haritamızı değiştirdik belki de. Bir sağlık uygulaması yapmayı planlıyorduk. Ancak buna daha fazla anlam katacak ve sosyal sorumluluk kısmı da ekleyecek bir bağış özelliği ekledik” diyor. Uygulamanın işleyiş sürecini anlatan Venedik, “Help Steps bir iyilik ve sağlık uygulaması. Bu uygulamayı indiren kullanıcılar cep telefonları cebindeyken tüm gün her zamanki gibi yürüyor, bisiklete biniyor veya koşuyor. Bu adımlar aynı zamanda bir adımsayar olan Help Steps uygulamasında birikiyor. Ardından akşam saat 24:00 olmadan kullanıcılar uygulamaya girip ‘Adımlarımı HS’ye çevir’ butonuna basıyor ve kısa bir reklam izliyor. Adımları HS puanına dönüşen kullanıcılar bu puanları isterse biriktiriyor ya da ihtiyaç sahibi bireysel yararlanıcılar veya sivil toplum kuruluşlarına bu uygulama üzerinden bağışlıyor. Tüm adımlar birleşince birlikten kuvvet doğuyor ve hayat kurtarıyor. Üstelik bunu yaparken daha çok yürüyen, sağlıklı bir toplumun temelini hep birlikte atıyoruz. Hem beden hem de ruh sağlığına iyi gelecek bir projenin parçası olmak isteyenleri bu uygulamayı kullanmaya davet ediyoruz” ifadelerini kullanıyor
225 milyar adım
Üç kişi başladıkları bu yolculuğa 17 kişiyle devam ettiklerini aktaran Venedik, “Uygulama akıllı telefonlara ücretsiz olarak indirilip kayıt olunarak kullanılıyor. Sonra tek yapmanız gereken yürümek ve her gün bu adımları HS’ye çevirmek. Biriken bu HS’leri dilediğiniz zaman sistemdeki kampanyalara aktarabiliyorsunuz. Böylece onlar adım hedeflerini tamamladıkça Help Steps’ten nakdi bağış alıyor. Toplumu sağlıklı yaşama teşvik ederken ihtiyaç sahiplerine de ulaşmayı istedik. Bu hedefimizde başarılı da olduk. 150’den fazla ülkede Help Steps kullanıcısı var ve 1.6 milyon kullanıcıya ulaştık” şeklinde konuşuyor. İlk olarak iki sivil toplum kuruluşu (STK) ve bir bireysel yararlanıcı (Tuğba Özer) ile sistemin açıldığını söyleyen Venedik, “Kansersiz Yaşam Derneği ve Ahbap sisteme eklenen ilk iki STK oldu. İlk olarak iki sivil toplum kuruluşu ve bir bireysel yararlanıcı ile sistem açıldı. Bu süreden sonra hızla büyüyen uygulamada şimdi Kızılay, TEMA Vakfı, UNICEF, TEGV, Türk Eğitim Vakfı, UCİM, SMA-DER, HAÇİKO’nun da aralarında bulunduğu 41 STK, Beşiktaş, Fenerbahçe, Galatasaray, Trabzonspor, Darüşşafaka SK olmak üzere 5 spor kulübü ve bireysel yararlanıcılar bulunuyor. Toplamda 225 milyar adım bağışlandı ilk günden bugüne. Bu 24 engelli cihazına, 15.2 ton sokak hayvanlarına desteğe, 7 bin 460 fidana, 415 öğrenci bursuna ve en önemlisi farkındalığa dönüşmüş oldu” diyor
Yatırım turuna çıkacaklar
2022 yılının ikinci çeyreğinde bir köprü yatırımı aldıklarını kaydeden Venedik, projeyi global süreçlere hazırladıklarını ve yakın zamanda ana yatırım turuna çıkacaklarını da belirtiyor. Türkiye’de doğan bu fikrin ve markanın dünyanın her yerinde kullanılan bir uygulama olmasını hedeflediklerini söyleyen Venedik, “‘İyiliğin Unicorn’u olarak adımızı duyuracağız. Uygulamanın ana amacı insanları iyilik motivasyonu ile günlük adım sayısını artırmak. Teknolojinin gelişmesiyle giderek hareketsizleşen bir toplum haline geldik. Bunu yine teknolojiyi kullanarak tersine çevirmeyi amaçlıyoruz. Önce kendi bedensel ve mental sağlığımız gün içinde daha çok hareket etmeliyiz. Kullanıcılarımız, özellikle sadık kullanıcılarımızın yorumları gösteriyor ki; uygulama amacına ulaşıyor. Özellikle otobüsten bir durak önce inip adım tamamlamaya çalışan, sırf bağış hedefine az kaldığı için yürüyüşe çıkan, etrafına daha çok yürümesini öğütleyen bir kitle oluştu” diyor.
Hayaline koştu…
2005'te Ankara Üniversitesi jeofizik mühendisliği bölümünden mezun olduktan sonra, sismoloji anabilim dalında TÜBİTAK ortak projesiyle yüksek lisansını tamamladığını dile getiren Venedik, şöyle anlatıyor: “Lisans uzmanlığım ile Türkiye Petrolleri A.O.’da mühendis olarak 14 yıl çalıştım. Sayısız arama ve Ar-Ge projesinde görev aldım. Aslında severek yaptığım mesleğimi ve kariyerimi Help Steps’in hayaliyle bıraktım ve üç yıl önce kendi yazılım ve dijital şirketimi kurdum. 2022 yılında Garanti Bankası ve KAGİDER’in düzenlediği kadın girişimci yarışmasında ‘Yılın Sosyal Kadın Girişimcisi’ unvanını almam dönüm noktalarımdan biri oldu.”
‘Konfor alanından çıkın’
Gözde Venedik, kendi deneyimlerinden yola çıkarak girişimcilerine olan tavsiyelerini ise şöyle açıklıyor: “Kendi hikâyemde gördüm ki konfor alanınızdan çıkmadan hayallerinize ulaşamıyorsunuz. Bunun için risk almak zorunluluk maalesef. Ben, aynı zamanda fikrin sahibi ve mentorumüz olan eşimin de desteği ile hedefi hep yüksek tuttum. Bu bazen dezavantaj olabiliyor, çünkü istekleriniz zamanında olmayınca hayal kırıklığı yaşayabiliyorsunuz. Ama şunu gördüm büyük düşünüp risk alan kaybetse de yolda öğrendikleriyle aslında kaybetmiş olmuyor.