SKORER
PEMBENAR
CADDE
YAZARLAR

50 yılı devirdi, yatırıma hız verdi

“Yarım asırlık geçmişimizde ülkemiz pek çok zorlu tecrübe yaşadı, krizlerden birlik ve beraberlik içinde çıkmayı başardı. Ülkemize güvenerek, yatırımlarımıza ara vermeden çalışıyoruz. 2022 yılı yatırımlarını hızla devreye alacağız.”

|

Serkan Arman

Kibar Holding bu yıl 50’nci yılını kutlamaya hazırlanıyor. Kurulduğu 1972’den bu yana otomotivden alüminyuma gayrimenkulden lojistiğe sanayi, ticaret ve hizmet sektörünün hemen her alanında faaliyet gösteren Kibar Holding’in Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kibar, bu önemli yılda, şu mesajı veriyor: “Katma değeri yüksek ihracat odağımızdan sapmadan ülkemize döviz girdisini artıracak hamlelere devam edeceğiz. 2022 yılında bu yıl için öngördüğümüz yatırımları hızla devreye alacağız.” Ali Kibar sorularımızı şöyle yanıtladı:

Kibar Holding nasıl bir 2021 yılı geçirdi?

Pandeminin zorlu koşullarına rağmen hızlı bir başlangıç yaptığımız 2021 yılını başarıyla sonlandırdık. Elbette bu rastlantı değil. Salgın 2019 sonu Çin’de baş gösterdiğinde, daha önceki yıllarda tüm dünyayı etkilemese de, ihracatçı kesimin ciddi deneyim yaşadığı salgınlar bizim için öğretici olmuştu. Kovid-19’un hızlı ilerleyen seyri, Avrupa’ya sıçraması ve kısa süre sonra ülkemize ulaşması beklediğimiz sonuçtu. Dünya belki hazırlıksız yakalandı ancak tecrübeli şirketler, özellikle dijitalleşmeyi yatırım alanına almış ve ilerleme kaydetmiş olanlar, risk yönetimine işlerinde öncelik verenler mücadele konusunda daha başarılı oldu. Elbette bazı sektörler lojistik aksaklıklar ve zorunlu kapanmalardan fazlasıyla etkilendi. Olağan dışı bir süreçti. Kibar Grubu olarak birçok farklı sektörde faaliyet gösteriyoruz. Varlık gösterdiğimiz her alan için planlarımız hazır, kriz komitelerimiz hazırlıklıydı.

Bu süreçte yatırımlar devam etti mi?

Assan Alüminyum şirketimizde son 2 yılda 60 milyon dolarlık bir yatırıma imza attık. Devreye almayı planladığımız 100 milyon dolarlık bir yatırım projeksiyonumuz bulunuyor. Üretim kapasitemizi 360 bin tonun üzerine taşıyacak yatırımlarımızla sürdürülebilir büyümeyi ve katma değeri yüksek ürünlere odaklanmayı hedefliyoruz. Yeni soğuk hadde hattı yatırımımız ve mevcut soğuk hadde modernizasyonlarımızla enerji tasarrufu, verimlilik ve katma değerli ürün çeşitliliği konularında önemli gelişimler sağlayacağız. Döküm hattı yatırımlarımızla ise toplam döküm hattı sayımızı 24’e çıkararak, Avrupa ve Amerika’nın en büyük sürekli döküm kapasitesine sahip olmayı hedefliyoruz.

Yurt dışı yatırımlarda gelişme oldu mu?

2021 yılında sandviç panel sektöründeki şirketimiz Assan Panel ile ikinci yurtdışı yatırımımıza imza attık. Ürdün’de Kibar Industry ile Ortadoğu’nun en büyük sandviç panel üreticisi konumundayız. Sahip olduğumuz bilgi birikimini Azerbaycan’a taşıdık. Assan Panel ile Azerbaycan’ın en önemli teknoloji ve sanayi merkezi Sumgayıt Texnologıyalar Parkı (STP) stratejik ortaklık kurduk. STP’nin iştirakıyla planladığımız ortaklıkla başta Türk Cumhuriyetleri olmak üzere Rusya ve Asya pazarlarına ihracat yapıyoruz. Assan Panel, global marka olma yolunda hızla ilerliyor. Bu yıl grubumuz açısından önemli kilometre taşlarıyla doluydu. İhracattaki sürdürülebilir başarımızı devam ettirdik ve Grup şirketlerimizin ihracat faaliyetlerini yürüten şirketimiz Kibar Dış Ticaret, bu yıl da ülke genelinde en çok ihracat yapan 5 markadan biri oldu. 2021 yılı 4.5 milyar dolar kombine ciro ile kapandı, ciromuzun yaklaşık yüzde 60’ı ihracata yönelik faaliyetlerimizden oluşuyor.

“Sanayide üst düzey kadın yönetici oranını yüzde 30’a çıkaracağız”

 

Üst düzey kadın yöneticiler

Sürdürülebilirlik konusunda nasıl bir takvim öngörüyorsunuz?

Kibar Grubu olarak Türkiye’de bir ilke imza attık ve sürdürülebilirlik hedeflerimiz için takvimimizi 2025 olarak belirledik. 2025 ‘Sürdürülebilirlik Stratejimizi’ çoğulcu bir katılımla, Birleşmiş Milletler’in 2030 yılına kadar gerçekleştirmeyi planladığı hedeflere Kibar Grubu’nun sağlayacağı katkıları analiz ederek 40 hedef tespit ederek oluşturduk. Söz konusu hedefler arasında ekonomik büyümeyi sürdürülebilirlik ilkeleri çerçevesinde gerçekleştirmek, toplumsal cinsiyet eşitliğini önceliklendirmek, çalışan sağlığına öncelik vermek, mesleki gelişim ve katılımı artırmak, dijitalleşme süreçlerini tamamlamak, doğal kaynakların sürdürülebilir yönetimini ve verimli kullanımını sağlamak, iklim değişikliği ile mücadele çalışmalarına katkı vermek ve sosyal sorumluluk projelerine yönelik çalışmaları artırmak ön plana çıkıyor. Çalışanlarımıza hak ettikleri çalışma koşullarını, uluslararası standartları rehber alarak sağlıyoruz. İş sağlığı ve güvenliğine öncelik veriyor, adil ve herkese eşit fırsatlar tanıyan bir iş hayatı sunuyoruz. Birleşmiş Milletler Kadının Güçlendirilmesi İlkeleri imzacısıyız. Kadın çalışanların istihdamını destekleyen ve güçlendiren uygulamaları hayata geçirmeye devam ediyoruz. Sanayi Grubu olarak üst düzey yöneticilerde kadın oranımızı yüzde 20’lerin üstüne çıkardık. 2025 yılına kadar bu oranı yüzde 30’a yükseltmeyi hedefliyoruz.

Okullar için gönüllü

Kuruluşumuzdan bu yana toplumsal sorunlar karşısında sorumluluk alan ve çözüme yönelik bir anlayış çerçevesinde hareket ettik. Son 3 yıldır bu faaliyetlerimizi insan kaynağımızın dahil olduğu ‘Kibar Gönüllüleri’ çatısı altında gerçekleştiriyoruz. Eğitim ve çocuk alanlarına yoğunlaşıyoruz. Gönüllülerimiz okullarda fiziki koşulların iyileştirilmesinden çocukların sosyal gelişimine katkı sunan projelere, atölye ve etkinliklerden mesleki eğitimlere uzanan geniş bir perspektifte çocuklarımız için fayda sağlıyor.

Yatırım ve istihdama devam

2022 yılından neler bekliyorsunuz?

Pandemide 3. yıla giriyoruz. Bu sürecin küresel ekonomi üzerindeki etkilerini tüm dünya ülkeleri derinden hissetmeye başladı. Ekonomi gündeminin yükselişinin yatırımcıda güven kaybına neden olmaması için hepimizin sorumluluk alması gerekiyor. Kibar Holding olarak bu yıl 50’nci yılımızı kutlamaya hazırlanıyoruz. Yarım asırlık geçmişimizde ülkemiz pek çok zorlu tecrübe yaşadı, ekonomik ve toplumsal krizlerden birlik ve beraberlik içinde çıkmayı başardı.

Biz de grup olarak bu olağandışı dönemlerde daima ülkemizde güven ortamının sağlanması, ülke ekonomisine sunulan katkının genişletilmesi yolunda sorumluluk aldık. Bu süreci de yine aynı şekilde atlatacağımıza inanıyoruz. Ülkemize güvenerek, yatırımlarımıza ara vermeden, üretimde ve istihdamda sürekliliği sağlayacak şekilde çalışıyoruz. Katma değeri yüksek ihracat odağımızdan sapmadan ülkemize döviz girdisini artıracak hamlelere devam edeceğiz. 2022 yılında bu yıl için öngördüğümüz yatırımları hızla devreye alacağız.

Türkiye’nin en büyüklerinden

Türkiye’nin en büyük sanayi kuruluşlarından biriyiz, üretimdeki gücümüzü Ar-Ge faaliyetlerimizden ve 5 bin kişilik insan kaynağımızdan alıyoruz. 20’yi aşkın şirketimizde üretime, istihdam yaratmaya devam ediyoruz.

Sürdürülebilirlik için ‘özel model’

Artık ülkelerin ve şirketlerin öncelikli konusu sürdürülebilirlik çalışmaları... Siz bu alanda neler yapıyorsunuz?

Sürdürülebilirlik en önemli gündem maddemiz. Bu alanda yoğun ve kapsamlı çalışmalar yürütüyoruz. Azalan dünya kaynakları, iklim değişikliği, dünya genelinde bu yaz hep beraber derin bir üzüntüyle takip ettiğimiz orman yangınları, sel felaketleri dünyamızın geleceğine ilişkin tehlikeleri açıkça ortaya koyuyor. Pandemi de bu tehlikenin hemen her kesim tarafından daha net anlaşılmasına vesile oldu. Artık bu çağda üretim odaklı, kâr odaklı, sadece ekonomik faaliyetlere odaklanan bir anlayıştan söz edemeyiz. Diğer taraftan sürdürülebilirliği de yalnızca çevresel faaliyetler olarak düşünmemeliyiz. Biz grup olarak sürdürülebilirliği her yönüyle ele alıyor, insan kaynağımıza, yönetim yapımıza, işleyişimize, geleceğimize şekil veren bir model olarak uyguluyoruz. Döngüsel ekonomi, sürdürülebilirlik ve inovasyon tabanlı bir üretim modelini benimseyen grubumuzda, geri dönüştürülen ve yeniden kullanılan hammadde miktarını son beş yılda yüzde 40.7 gibi ciddi bir oranda artırdık.

© Copyright 2024

Türkiye'den ve Dünya’dan son dakika haberler, köşe yazıları, magazinden siyasete, spordan seyahate bütün konuların tek adresi milliyet.com.tr; Milliyet.com.tr haber içerikleri izin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez, kanuna aykırı ve izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.