SKORER
PEMBENAR
CADDE
YAZARLAR

2024 portföy dengeleme yılı

2024 yılı yatırımcılar için bir dengelenme dönemi. Hisse senetlerindeki dalgalanmadan yorulanlar, altın - döviz - faiz seçenekleri arasında tercih zorluğu çekenler yatırım fonlarına yöneliyor. Peki fon seçenekleri nasıl?

|

ZEYNEP AKTAŞ/ Milliyet Gazetesi Yazarı/ zeynep.aktas@gmail.com - Finansal piyasalardaki dalgalanmalar, gayrimenkul fiyatlarının seyri, değişen yatırım iklimi yatırımcıların sürekli fırsat arayışında olmasına yol açıyor. İçinde bulunduğumuz yıl portföylerde dengelenme dönemine işaret ediyor. Peki, bu dönemde tercihlerde neler göz önünde bulundurulacak? İzlenimler yatırımcıların oldukça fazla çeşitlilik sergileyen yatırım enstrümanları arasında bir sepet oluşturmayı daha fazla önemsedikleri yönünde. Fonlardaki katılımcı sayısındaki artış da bunun işareti olarak değerlendirilmeli. Son dönemde yatırım fonlarındaki katılımcı sayısı 4 milyon 413 bine çıkarken bu katılımcıların toplam portföy değeri de 2 trilyon TL'ye yükseldi.

İstikrarlı artış var

Son bir yılda fon yatırımcı sayısında istikrarlı bir artış görülmekte. Bu, daha fazla bireysel yatırımcının piyasalara girdiğini gösteriyor. Öte yandan yatırımcı sayısı artarken, portföy değerinde de genel bir artış trendi söz konusu. Piyasasının genişlediği ve toplam sermayenin arttığı gözleniyor. Diğer taraftan aylık bazda mayıs ve haziran ayları arasında portföy değerinde dikkate değer bir artış yaşandı. Ekonomi yönetiminin değişmesi ile fonlara yönelimde artış meydana geldi. Yatırımcı sayısındaki artış, piyasa güveninin ve yatırım yapma konusundaki genel tutumun olumlu olduğuna işaret ediyor.

Para piyasası fonu ilgisi

Türkiye'de uzun dönem TL mevduat faizi, yatırımcısına reel olarak kaybettirdi. Bu dönemde yatırımcılar para piyasası fonlarından uzaklaştı. Reel olarak getiri sağlamayan bu fonlar yerine tema bazlı, döviz ve altın bazlı fonlar, hisse senedi fonları daha fazla talep gördü. Sıkı para politikasının uygulanmaya başlanması ile birlikte TL mevduatın, para piyasası fonlarının yeniden yatırımcı ilgisinde yükseldiğini gözlemliyoruz. Kur artışına yönelik beklentilerin de kırılması bu yöndeki yatırım eğiliminin güçlenmesini sağlayacak.

Fon tercihinde bu 6 maddeye dikkat edilmeli

Finansal başarı, bilgi ve strateji ile birleştiğinde etkili sonuç doğurur. İşte yatırımda pusulanız olacak 6 madde:

1-Optimal risk ve getiri dengesi: Kişisel tercihlere göre kabul edilebilir risk seviyesi ile potansiyel getiri arasında denge kurun. Yatırım stratejinize ve bakışınıza uymayan fonları tercihlerinizin dışında tutmalısınız.

2-Ekonomik trendlerin rotaları: Yatırım kararınızı verirken makroekonomik faktörlerin yatırım stratejiniz üzerindeki etkisini göz önünde bulundurun. Para politikasının seyri, ekonomi yönetiminin aldığı kararlar fon kategorilerinde farklı seçeneklerin öne çıkmasını sağlayabilir.

3-Portföy çeşitliliğinin gücü: Risk dağılımını optimize etmek için fon çeşitlendirmesi yapın. TL varlıkların öne çıktığı bir dönemde yüzde 50 para piyasası fonları, yüzde 30 kıymetli maden ve döviz fonları, yüzde 20 yerli ve yabancı hisse senedi fonları örnek bir seçenek oluşturabilir. Ekonomik beklentileriniz doğrultusunda oranları tercihlerinize göre değiştirebilirsiniz.

4-Fon manevrası: Fon tercihlerinde esnek olun ve gerektiğinde fon değişikliğine gitme yetisine sahip olun.

5-Fon seçiminde ustalık: Kişisel yatırım hedeflerinize göre doğru fonları seçmek için fon performanslarını ve dönemsel seyirlerini, yönetim ücretlerini takip edin.

6-Fon işlemlerine hakim olun: Alım satımın püf noktaları ve işlem saatlerini öğrenin. Fon alım - satım işlemlerinin valör tarihleri, işlem saatleri ve diğer alım-satım detaylarını dikkate alın. Aksi takdirde işlemlerinizin sekteye uğrama olasılığı gündeme gelebilecektir.

Yatırım tercihinde neler öne çıkıyor?

Yılın ilk ayında yatırım araçlarını değerlendirdiğimizde borsa ve hisse senedi fonları öne çıkarken para piyasası fonları, düşük risk ve likiditeyi tercih eden yatırımcılar için aylık ortalama yüzde 3.50 gibi bir getiri sağlarken oran yüzde 3'ün üzerinde bir seviyeye işaret etmekte. Son bir ayda endeks fonların getirileri yüzde 24'lere kadar yükseldi. Özellikle teknoloji ağırlıklı hisse fonların getirileri ortalamaların üzerinde gerçekleştiği görüldü. 17 Endeks fondan 14'ü yüzde 10'un üzerinde kazandırdı. İş Portföy BIST Tkn. Ağr.Snr.End.His.Sen. (TL) Fonu (TTE) yüzde 24.68 yükselirken Yapı Kredi Port. BIST Tekno. Ağrl. Sınırlamalı HSYF (YHZ) ise yüzde 24.54 değer kazandı. TTE Fonu, fon toplam değerinin en az yüzde 80'i ile devamlı olarak BIST Teknoloji Ağırlık Sınırlamalı Getiri Endeksinde yer alan hisse senetlerine yatırım yapıyor. Yatırım yapılacak sermaye piyasası araçları, baz alınan endeksin değeri ile fonun birim pay değeri arasındaki korelasyon katsayısı en az yüzde 90 olacak şekilde, endeks kapsamında yer alan menkul kıymetler arasından seçiliyor.

Büyüyen şirketler fonu

Son bir ayda yüksek getiri sağlayan üç endeks fonundan biri olan Ak Portföy Büyüyen Şirketler Hisse Senedi (TL) Fonu (BUY) yatırımcısına son bir ayda yüzde 16.73 oranında kazandırdı. Ak Portföy Büyüyen Şirketler Hisse Senedi Fonu, endeks kapsamında yer alan BIST Yıldız Pazar ve Ana Pazar'da işlem gören, yüksek büyüme fırsatları sunan reel sektör şirketlerine yatırım yapıyor. Ak Portföy Büyüyen Şirketler Hisse Senedi Fonu'nun yatırım yaptığı şirketler, son 3 mali yıl için KAP'ta yayınlanan 12 aylık mali tablo verilerine göre, hasılat, faaliyet ve vergi öncesi karlarını en çok büyüten şirketler arasından seçiliyor. Temettü odaklı fonlar da çift haneli getiriler sundu yatırımcılarına. Deniz Port. BIST Tem. 25 End. His. Sen. Fonu(HSYF) son bir ayda yüzde 14 yükselirken Ak Portföy BIST Temettü 25 End.His.Sen. (TL) Fonu yüzde 13,71 oranında değer kazandı. Banka sektör endeksleri endeks fonlar içerisinde yüzde 7'lik getirileri ile diğerlerine göre geride kalsa da son bir aylık performansları ile sabit getirili enstrümanların döviz ve altının getirisinin iki katı bir kazanç sağladı.

Fon seçiminde 3 kritik gösterge

Yatırım fonu seçimi, finansal hedeflere ulaşmada anahtar rol oynar. Fon seçiminde bilinçli hareket etmek önemli. Dikkate alınması gereken 3 kritik gösterge şöyle:

1- Risk tercihi: Fonların risk düzeyi ve beklenen getiri oranları, portföydeki varlık dağılımı ile doğrudan ilişkili. Örneğin, hisse ağırlıklı bir fon, genellikle daha yüksek getiri potansiyeli ve daha yüksek risk içerirken, tahvil ağırlıklı fonlar daha düşük risk ve öngörülebilir getiri potansiyeline sahiptir. Risk seçiminiz tercih edeceğiniz fonla uyumlu olmalı.

2-Fon çeşitleri: Yatırım fonlarının çeşitleri, portföylerinde baskın olan varlık türüne göre sınıflandırılır. Fon seçerken hangi yatırım enstrümanın ağırlıklı olmasını istediğinizi belirlemelisiniz. Bu tercihi yaparken kabul ettiğiniz risk çeşidi ile uyumlu olmasına dikkat etmelisiniz.

3-Likidite ve vade uyumu: Yatırımcıların likidite ihtiyaçları ve yatırım vadeleri, fon türü seçiminde önemli bir rol oynar. Kısa vadeli likidite ihtiyacı olan yatırımcılar için para piyasası fonları uygun olabilirken, uzun vadeli yatırım hedefleri için hisse senedi fonları da tercih kapsamına girebilecektir.


© Copyright 2025

Türkiye'den ve Dünya’dan son dakika haberler, köşe yazıları, magazinden siyasete, spordan seyahate bütün konuların tek adresi milliyet.com.tr; Milliyet.com.tr haber içerikleri izin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez, kanuna aykırı ve izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.