SKORER
PEMBENAR
CADDE
YAZARLAR

2022 fırsat kollama yılı

Türkiye’nin en köklü sanayi gruplarından Akkök Holding yeni yatırımlar için fırsat kolluyor. Kimyadan enerjiye ve gayrimenkule geniş bir yatırım portföyü bulunan Akkök Holding’in İcra Kurulu Başkanı Ahmet Dördüncü, “Bu seneki zorlu makro şartlarda rekabet avantajı yaratmak için inovatif yeni ürün ve teknolojiler geliştirmeye daha fazla odaklanacağız. Sanayici bir grup olarak bu kendimizi kuvvetli hissettiğimiz bir alan. Hedefimiz kimya sektöründe büyümek” diyor. Dördüncü sorularımızı yanıtladı...

|

SERKAN ARMAN

2022’nin ilk çeyreğini bitirmek üzereyiz. Salgının ardından gelen savaşla birlikte dünya zor bir yıl daha yaşıyor. Akkök Holding 2021’i nasıl bitirdi? 2022 nasıl başladı?

2021, yavaş da olsa pandemi sürecinde düzelme ve toparlanmaya başlama yılıydı. Toplam gelirimizi bir önceki seneye göre yükseltirken yatırım planlarımızı da hayata geçirdik. İştiraklerimizden Akkim Kimya, USK Kimya’yı bünyesine katarak inorganik büyüme stratejimiz doğrultusunda önemli bir adım attı. 63 milyon dolarlık bu yatırımımızla Akkim, senelik ihracat ve cirosunu önemli bir şekilde artırma şansına sahip oldu. Yine 2021’in ikinci yarısında kompozit malzemeler üretip dünya devlerine ihraç eden Epsilon Kompozit’in yüzde 51’lik hissesi Akkök Holding ve ana ortakları tarafından satın alındı. Epsilon, Airbus, Bell ve KAI gibi uluslararası iş ortaklarının yanı sıra yerli savunma şirketlerine de hizmet veriyor. Epsilon ile kompozit malzemeler alanında uluslararası yarışta liderliğe yükselmek hedeflerimiz arasında. Ekonomideki volatilite, dünyada yaşananlar, değişen mevzuatlar öngörülebilirliği azaltıyor. 2022 temkinli olacağımız fakat fırsatları da kollayacağımız bir yıl olacak. Bu seneki zorlu makro şartlarda rekabet avantajı yaratmak için inovatif yeni ürün ve teknolojiler geliştirmeye daha fazla odaklanacağız. Sanayici bir grup olarak bu konu, kendimizi kuvvetli hissettiğimiz bir alan. Hedefimiz kimya sektöründe büyümek. İstihdamımızı yüzde 15 civarında artırmayı öngörüyoruz. Yatırımlarımız sonucunda bünyemize kattığımız şirketlerin katkısıyla 2022’de toplam üretim kapasitemizi de yaklaşık yüzde 16 - 17 civarında artırmayı hedefliyoruz.

“2022 temkinli olacağımız fakat fırsatları da kollayacağımız bir yıl... Hem yurt içinde, hem de yurt dışında önemli yatırımlar ve satın alma fırsatları ajandamızın üst sıralarında...”

Bu yılki yatırım ve satın alma planlarınız neler? Akkim’in Avrupa’da bir satın alma hazırlığı var. Bununla ilgili de bilgi verebilir misiniz?

80 milyon dolar kaynakla Yalova’da Akkim’e ait yeni bir tesis yatırımı gündemimizde. DowAksa da kapasitesini artıracak yeni üretim hatlarını devreye almaya hazırlanıyor. Öte yandan, Aksa Akrilik de Aksafil markasıyla 27.5 milyon dolarlık yeni bir yatırım ve istihdam hamlesi yaptı. 2022’de de hem yurt içinde hem yurt dışında önemli yatırımlar ve satın alma fırsatları ajandamızın üst sıralarında.

NFT ve metaverse dünyası

Radarınızda yeni yatırım alanları var mı? Özellikle teknoloji ve startup’lar dünyasında neler yapıyorsunuz?

Startup dünyasındaki yeni nesil girişimcilerle çalışmak Akkök Holding’e dinamizm katıyor. Sürdürülebilirliğe katkısı olan ve yenilikçi teknolojiler geliştiren girişim projelerini destekliyoruz. İştiraklerimiz, faaliyetleriyle uyumlu startup’ları takip ederek destek veriyorlar. Mesela, gayrimenkul sektöründeki şirketimiz Akiş GYO, perakende alanında çeşitli startup’lara yatırımlar yaptı. Akiş GYO önemli bir yeniliği daha alışveriş merkezleri ve perakende sektörüne kazandırma sürecinde. Şirketin yatırımcısı olduğu Akasya, alışveriş merkezleri sektöründe bir ilk olarak kripto dünyasına adım attı. Akasya, İyi Hareket İnovasyon Teknoloji AŞ (Colony) ile Akasya Token için iş birliği anlaşması imzaladı. Akasya Token, ‘Utility token’ olarak bilinen fayda bazlı bir token olarak geliştirildi. Kullanıcılarına özel lounge alanından, gece alışverişinden öncelikli indirim fırsatlarına kadar farklı birçok ayrıcalıklar yaşatacak. Akasya Alışveriş Merkezi’nin NFT ve metaverse gibi trendlere erken adaptasyonu kapsamında da, bu dünyaya atılan ilk adım olma özelliğini taşıyor. Aksa Akrilik ise üç boyutlu yazıcı filamentleri üreten Porima’ya destek verdi ve bu girişim ABD’ye ihracata başladı. Kimya, tekstil ve perakende gibi sektörlerde kendini kanıtlamış projelere kapılarımız açık.

Çelikten güçlü ve çok hafif...

Katma değeri yüksek bir sanayi ürünü olan karbon elyaf üretiyorsunuz. Enerji maliyetlerindeki artış sizi nasıl etkiliyor? Bu konuda nasıl bir yol haritanız var?

Enerji maliyetlerindeki artışın yanı sıra emtia fiyatlarındaki artışlar ve kurda yaşanan dalgalanmalar da bizi etkiliyor. Diğer yandan lojistik maliyetler de ciddi önem taşıyor. Piyasalardaki öngörülemezlik ortamında yatırım kadar üretim ve ihracat da zorlaşsa da Akkök Holding olarak sürdürülebilir büyüme hedeflerimiz doğrultusunda planlarımızı hayata geçirmeye odaklanmış durumdayız. Karbon elyafın dahil olduğu kimya sektöründe az önce konuştuğumuz gibi yatırımlarımız devam edecek. Bununla beraber enerji de kimya gibi geniş ve yeni yatırım fırsatları sunuyor. Verimlilik, enerjinin etkin kullanılmasına yönelik akıllı çözümler, depolama, hibrit santraller ve uluslararası enerji ticareti gibi farklı başlıklarda onlarca proje üzerinde yoğun bir şekilde çalışıyoruz. Türkiye, enerji kaynakları açısından çok zengin olmadığı için kimyada olduğu gibi bu sektördeki yatırımlar da stratejik açıdan değerli.

Karbon elyafın otomotiv, havacılık ve kentsel dönüşümde önünün açık olduğunu biliyoruz. Sizin üretiminiz nerelerde kullanılıyor? Nerelerde kullanılması için girişimleriniz var?

İştiraklerimizden DowAksa, Türkiye’nin ilk ve tek; dünyanınsa sayılı karbon elyaf üreticileri arasında. Karbon elyaf, çelikten hem 4 kat daha güçlü hem de 3 kat hafif. Aynı zamanda paslanmayan bir ürün olması sayesinde kullanıldığı alanlarda çevre adına da önemli katma değerler sağlıyor. Otomotivde araçların hafifletilmesindeki rolüyle yakıt kullanımını azaltıyor ve böylelikle emisyonlar sınır değerine çekiliyor. Ülkemizde de üretilmesi planlanan çevre dostu elektrikli otomobiller için vazgeçilmez bir ürün. Ayrıca ülkemizin yanı sıra dünyada da hızla büyüyen yenilenebilir rüzgâr enerjisi santrallerinin türbin kanatlarının imalatında da karbon elyaftan yararlanılıyor. Ürünün gücü, hafifliği ve paslanmazlığı sayesinde kanat boyunu uzatırken ağırlığını da azaltarak yüzde 7 enerji verimliliği sağlanabiliyor. Ekonomik anlamda büyüyen bir şirket olma özelliği taşıyan DowAksa, ihracattaki stratejik payıyla ülkemize ciddi bir katkı sunuyor. 2021 yıl sonu itibarıyla DowAksa’nın cirosu yüzde 68 artarak 981 milyon 357 bin TL’ye çıktı. Gündemindeki yeni yatırım planıyla ilerleyen yıllarda pozitif ivmesinin katlanarak artmasını bekliyoruz.

Koşa koşa gidecek bir iş bulun

Türkiye’nin en önde gelen tepe yöneticileri arasındasınız. İş hayatınızda edindiğiniz tecrübelere dayanarak başarıya giden yolu tarif edebilir misiniz?

Gençlere şunu tavsiye edeceğim; kendinizi iyi tanıyın, neye kabiliyetiniz ve ilginiz olduğunu iyi belirleyin. Sizi çalışırken mutlu edecek, tutku ile sarılacağınız, işe giderken ayaklarınızın geri geri gitmeyeceği koşa koşa gideceğiniz bir iş bulun. İşinizi severek yapın, 5-10 sene sonra kariyeriniz nerede olacak diye kaygınız olmasın. İşinizi severseniz, başarıyı kendiniz nasıl tarif ediyorsanız kendi kendine gelecektir.

Türkiye’nin önemi daha çok arttı

İhracatınız nasıl bir tablo çiziyor? Gözlemlediğiniz trendler var mı?

Makro düzeydeki ekonomik dalgalanmalara rağmen ülkemiz potansiyel bir bölgesel güç. Çünkü büyük bir nüfus, oturmuş altyapı, güçlü sanayi kuruluşları ve eğitimli çalışanlara kolay erişim gibi olanaklara sahip. Türkiye’nin jeopolitik konumu da göz önünde bulundurulması gereken bir faktör. Pandemi sonrası tedarik zincirlerinin Uzak Doğu’dan Avrupa’ya doğru kayması, Türkiye’ye daha da fazla önem kazandırdı. Gelecekte daha fazla üretimin buraya kayacağını ve bunun da ihracatı artıracağını öngörüyorum. Akkök Holding olarak bu sene ihracatımızı artırmaya, geçen senelere kıyasla daha fazla önem vereceğiz. Bu durum, kur risklerine karşı kalkan sağladığı gibi ülkemizin makro politikalarıyla da uyumlu. 2021’de yurt dışından sağlanan gelirimizin oranı yüzde 19 seviyesindeyken bu rakamı, 2022’de yüzde 22’ye çıkarmayı hedefliyoruz.

Farkındalık yetmez, harekete geçelim

Dünyanın ana gündeminde iklim değişikliği ve sürdürülebilirlik de var. Siz bu konuya nasıl bakıyorsunuz?

Pandeminin en önemli öğretilerinden biri, şirketlerin sürdürülebilirliğin önemini daha iyi anlamaları oldu. Tüm risklerin ihtimal dahilinde masaya gelebildiği böylesi bir süreçte yönümüzü ancak sürdürülebilir bir anlayışla tayin edebiliriz. Tüm farkındalık söylemlerine rağmen Türkiye ve dünya olarak hâlâ sürdürülebilir kalkınma taahhütlerimizin uzağındayız. ‘Farkındalık’ söylemlerinin ilerisine geçemiyoruz. Ekosisteme karşı sorumluluklarımızı yerine getirmek adına gerekli adımları atmayıp yalnızca söylem düzeyinde farkındalığın artmasından söz ederken zaman kaybediyoruz. Artık farkında olmak, sırasını taahhütleri hayata geçirmeye bırakmalı. Akkök Holding’in gelecek stratejilerinin temelinde sürdürülebilir kalkınma hedefine ulaşmak için her türlü gayreti göstermek bulunuyor.

© Copyright 2025

Türkiye'den ve Dünya’dan son dakika haberler, köşe yazıları, magazinden siyasete, spordan seyahate bütün konuların tek adresi milliyet.com.tr; Milliyet.com.tr haber içerikleri izin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez, kanuna aykırı ve izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.