SKORER
PEMBENAR
CADDE
YAZARLAR

Sürecin Uzaması Depreme Karşı Önlemleri Yavaşlatabilir

Hamit Demir, yeni tüketici kanunuyla gelen yükümlülüklerin inşaat sektöründe doğurabileceği sonuçları açıkladı.

|

Yeni Tüketici Kanunu'yla birlikte artık ruhsatsız konut satışı yapılamayacak, tüketiciye 14 gün cayma hakkı, sonrasında Dönme Hakkı tanınacak, inşaatı tamamlama sigortası zorunluluğu gibi uygulamalar gelecek.

Getirilecek prosedürler tüketicinin lehine uygulamalar getirirken zaman ve maddi yükümlülükler konusunda akıllara soru işaretleri de getiriyor. Demir İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Hamit Demir, Bengü Öner'e yeni yasayla inşaat sektöründe yaşanabilecek durumlardan bahsetti.

Satış Süreci Uzayacak

Bengü Öner: Yeni Tüketici Kanunu inşaat sektörünü nasıl etkiler?

Hamit Demir: Yeni Tüketici Kanunu’yla birlikte satış vaadi sözleşmelerinin noter kanalıyla yapılması zorunluluğu sektörümüzde son dönemde durgunlaşan satışların daha da yavaşlamasına neden olabilir. Çünkü kanun uyarınca, satış vaadi sözleşmesinin noterde yapılması veya tapu şerhi şeklinde bir düzenleme zorunluluğu getiriliyor. Ağırlıklı olarak hafta sonu satış yapan inşaat sektörünün satışlarının hafta içinde noterlere ve tapuya gidilerek gerçekleştirilmesi şeklinde uygulanacak. Hem alım yapan hem de satış yapan taraf için ekstradan zaman ayırma zorunluluğu nedeniyle iş süreçleri uzayacak. Bu durumun da proje satışlarını önemli ölçüde yavaşlatması anlamını taşıdığını söyleyebiliriz.

Ekstra Maddi Yükümlülükler Olacak

Garantör bankaların olduğu projelerde noter tastiğine gerek olmadığını düşünüyorum. Çünkü zaten müşteri ve müteahhit arasında yapılan sözleşme mortage sistemi nedeniyle bankaya ibra ediliyor ve bankanın araştırma ve incelemesi sonucu kredi çıkartılıyor. Banka müşteri adına kullanılan her kredinin müteahhit firmadan garantisini önceden almış oluyor. Ayrıca banka kredisi kullanan vatandaşlar 500 ila 1000 TL gibi masrafları ödemekte bile zorlanırken, banka masrafının 5 -10 katı noter masrafı ödeme zorunluluğuyla karşılaştıklarında satışlar büyük ölçüde düşecektir. Garantör bankalarla çalışan firmalara kesinlikle noter kanalı zorunluluğu getirilmemelidir. Ancak garantör bankaların olmadığı senetli satışların olduğu firmalarda noter satışlarının olması gereklidir. Zaten inşaatı yapana kadar geçen süreçler inşaatçıları oldukça zorluyor ve yoruyor. Satış sürecinin daha da zorlaşması sektörün önüne çıkacak bir başka engel olarak da görülebilir.

Dileğimiz sektörün önünü açacak uygulamaların getirilmesi. Çünkü yarattığı istihdam ile Türkiye ekonomisinin lokomotifi olan inşaat sektörünün bu özelliğinin unutulmaması ve ona göre önlemler alınması gerektiğine inanıyorum.

Bengü Öner: Satışları nasıl etkiler?

Hamit Demir: Süreçlerin uzayacak olması, satışlara olumsuz yansıyabilir. Çünkü gayrimenkul alanlar ve satanlar için zaman ve iş gücü kaybı gündeme gelecek. Şu anda hafta sonu rahatça gayrimenkul alabilen yatırımcılar, yeni kanunun doğuracağı bu süreçlerle uğraşmak yerine başka yatırım çeşitlerinde yatırım yapma yolunu da tercih edebilirler. Bekleyip zaman içinde tüketicilerin eğilimlerini ve satışlara yansımasını göreceğiz. Ancak Türk halkının gayrimenkulü güvenli liman olarak görme eğilimini düşündüğümüzde satışlara olumsuz yansımayacağı konusunda da iyimser yaklaşıyoruz.

Sürecin Uzaması Depreme Karşı Önlemleri Yavaşlatabilir

Bengü Öner: Müteahhidin hareketlerini kısıtlar mı aksine yolunu mu açar?

Hamit Demir: Arsa seçiminden ruhsat alımına, inşaatın tamamlanmasına kadarki süreçler zaten yorucu süreçler oluyor. Bir de satış süreçlerinin uzayacak olmasının müteahhitlere ek zaman kaybı anlamına geldiğini düşünüyoruz.

Kentsel dönüşüm sürecinde de tapunun arsa sahibinden proje geliştirici firma üzerine devri sürecinin nasıl olacağı da önemli. Bu süreçlerin uzaması deprem gerçeği ile karşı karşıya olan Türkiye’nin çürük yapılarının yenilenmesi konusunun hızlanmasının önünde bir engel de olabilir. Bu konular iyi değerlendirilmeli.

- Milliyet

© Copyright 2024

Türkiye'den ve Dünya’dan son dakika haberler, köşe yazıları, magazinden siyasete, spordan seyahate bütün konuların tek adresi milliyet.com.tr; Milliyet.com.tr haber içerikleri izin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez, kanuna aykırı ve izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.