SKORER
PEMBENAR
CADDE
YAZARLAR

Konut Kredisindeki Artış Devam Ediyor

Konut sektöründe Haziran’da başlayan ve Eylül ayında devam eden konut kredisi faiz oranlarındaki artış devam ediyor!

|

Eylül ayında Finansbank 1 hafta içinde konut kredisi faiz oranlarını iki kez değiştirmesinin ardından Albarakatürk de Ekim ayında oranlarını yeniden değiştirdiğini duyurdu. Banka 1 ay içinde yeniden güncellediği rakamlarla kredi oranlarını 0.05 puan arttırdı.

Konut kredisi oranları 1 ayda 3 kez arttı

Albaratürk Eylül ayı öncesine 120 ay vadede % 93'den olan oranını Eylül'de % 0.98'e, Ekim ayı ilk haftasında % 0.99'a, ikinci haftasında ise % 1.04'e yükseltti. Bir ay içinde yapılan 0.11 puanlık artışın 100 bin TL 120 ay vadedeki taksiti konut kredisi hesaplama yapıldığında 76 TL arttırdığı görüldü.

Banka ortalamasına göre 120 ay vadede oran yüzde 1

Bankaların yaptığı yükselişle beraber 21 bankanın (Halkbank, DD Mortgage, Yapıkredi, Denizbank, TEB, Türkiye Finans, Albarakatürk, Anadolubank, Finansbank, Ziraat Bankası, Garanti, Tekstilbank, HSBC, İşbankası, Abank, Vakıfbank, Kuveyttürk, Akbank, İngBank, Şekerbank, Fibabanka) 10 yıl (120 ay) vadede konut kredisi oranları ortalaması % 1'e, 5 yıl (60 ay) vadede ise oran % 0.97 oldu. Rakamlar Eylül ayı son haftası ile aynı düzeylerde kaldı. Aylık taksitlerin konut kredisi hesaplama yapıldığında 1.435 TL faizin 72.165 TL olduğu görüldü.

Faiz oranına rağmen kredi hacmindeki artış devam ediyor

BDDK'nın açıkladığı haftalık verilerine göre Eylül ayının son haftasında tüketici kredileri (katılım bankaları dahil) haftalık bazda % 0.53 oranında arttı.

Haziran ayından itibaren kredi büyümesindeki yavaşlama ve bunu takiben dolardaki ani yükselişle beraber krediye olan talebin dolayısıyla konut piyasasındaki hareketliliğin de azaldığı görüldü.

Kredipazari.com'un Türkiye Bankalar Birliği 2013 ikinci çeyrek verilerinden elde ettiği bilgilere göre tüketici kredisi ve konut kredisi kullanan toplam kişi sayısı 14 milyona yaklaşırken, kredi miktarı 209 milyar TL'ye ulaştı.

2012 verileri aynı döneme göre karşılaştırma yapıldığında kredi kullanan kişi sayısının yüzde 35 oranında, bir önceki üç aylık döneme göre ise yüzde 10 oranında arttığı, aynı dönemde kullandırılan kredi miktarının ise bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 97 oranında, bir önceki üç aylık döneme göre ise yüzde 23 oranında büyüdüğü gözlemlendi.

En çok ihtiyaç kredileri takibe uğradı

2013 ikinci çeyrek döneminde kullandırılan tüketici kredileri ve konut kredilerinden kanuni takibe alınan kredi miktarı, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 9 oranında azalarak 411 milyon TL oldu. Takibe alınan kredilerde en büyük payı sırasıyla % 38 ile ihtiyaç kredileri, % 17 ile konut kredileri ve % 5 ile taşıt kredileri, kalan kısmı ise diğer krediler oluşturdu.

© Copyright 2025

Türkiye'den ve Dünya’dan son dakika haberler, köşe yazıları, magazinden siyasete, spordan seyahate bütün konuların tek adresi milliyet.com.tr; Milliyet.com.tr haber içerikleri izin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez, kanuna aykırı ve izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.