SKORER
PEMBENAR
CADDE
YAZARLAR

Konut alırken mutlu olmak için 15 tüyo

Gayrimenkul satın alırken nelere dikkat etmek gerekiyor?

|

İster iş yeri olsun ister konut, hem satması hem de alması çok kolay olmuyor. Peki, gayrimenkul satın alırken nelere dikkat etmek gerekiyor? İşte inşaat sektöründe başarılı işleri ve sağladığı güvenle adından söz ettiren Kar İnşaat’ın Genel Müdürü Başar Karcıoğlu’ndan 15 tüyo.

Gayrimenkul satın almak ya da almaya niyetlenmek, genelde zahmetli ve zorlu bir sürecin de göze alınması anlamına geliyor. Peki, hem alması hem satması kolay olmayan, yüksek meblağlar ödenerek ya da kredi kullanılarak sahip olunan konutları satın almadan önce nelere dikkat etmek gerekiyor?

Alsancak’ın 106 metrelik en yüksek binası The Port Residence ile hafızalarda yer edinen Kar İnşaat’ın Genel Müdürü Başar Karcıoğlu’na göre, gayrimenkulü satın aldıktan sonra mutsuz olmak istemeyenlerin yapması gereken ilk iş kriterlerini içeren bir liste hazırlamak. Konut alacaklara ulaşım imkanları, konumu, güneş görüyor olması, ısınma şekli gibi beklentilerine yanıt verebilecek konut projelerine odaklanmalarını öneren Karcıoğlu dikkat edilmesi gereken diğer unsurları şöyle sıralıyor: “Konut araştırmaya daire tapusunun niteliği sorularak başlanmalı. Kat mülkiyetli mi, kat irtifaklı mı, toprak tapulu mu, kooperatif devirli mi olduğu mutlaka öğrenilmeli. Tapudan ve belediye imar müdürlüğünden daire üzerinde herhangi bir şerhin olup olmadığı, eğer bir şerh varsa kaldırılıp kaldırılmayacağı sorulmalı. Bulunan konutun fiyatı civarda yer alan diğer evlerin fiyatlarıyla kıyaslanmalı, evin konumuna ve toplu ulaşım imkanlarına yakınlığına dikkat edilmeli.”

İkinci el konut satışları düştü

Türkiye’de 2016 yılının ocak ayında 26 bin 584 ipotekli olmak üzere, 84 bin 556 konut satışı yapıldı. Diğer satış türleri sonucunda 57 bin 972 konut el değiştirirken, 40 bin 77 konut ise ilk kez satıldı. Bu yıl ikinci el konut satışlarının düştüğüne ve vatandaşların daha çok birinci ele yöneldiğine dikkat çeken Başar Karcıoğlu, bazı gayrimenkullerin zaman içerisinde değer kaybettiğini hatırlattı. Karcıoğlu açıklamalarına şöyle devam etti: “Kat irtifakının varlığından emin olunması, konutun brüt alanının değil, ne kadar kullanılabilir alanının olduğunun, kaç metrekareye ne sığdırıldığının göz önünde bulundurulması önemli. Bunun yanı sıra sanayi kuruluşlarından uzak olması, güneş görüyor olması, ısınma şekline, ses ve ısı yalıtımına önem verilmesi, semtin güvenlik açısından temiz bir sicilinin olması, bakım ve onarım gibi nedenlerle ekstra masraflar çıkarmaması, çocuklar için oyun alanlarının ve otoparkının varlığı, deprem yönetmeliğine uygun inşa edilmesi dikkat edilmesi gereken temel kriterlerden sadece bir kaçı. Bütün bunların yanı sıra konutu satın alacak kişinin yönetim planını inceleyerek aidat, ortak kullanım alanı gibi konular hakkında bilgi sahibi olması lazım. Çünkü aidat, su, doğal gaz, elektrik ve vergi gibi geçmişe dair borçlar varsa bu borçların satıştan önce eski sahibi tarafından ödenmesi gerekir. Yoksa konutun yeni sahibi eski borçlardan müteselsil sorumlu olur. Ayrıca, tapu işlemleri bittiği gün eğer yılın son günü ise vakit kaybetmeden dairenin bağlı bulunduğu belediyenin hesap işlerine giderek satıcının dairesini sattığını, alıcının da bu daireyi satın aldığını beyan etmesi önemli. Aksi takdirde belediye her iki tarafa da cezalı vergi tahakkuk edebilir.“

Hedef kitlesi A plus

Bugüne kadar modern mimarisi, kaliteli malzemesi ve kusursuz işçiliğiyle benzerlerinden ayrışan, sağlam temeller üzerine oturtulmuş, kıymetli lokasyonlara sahip çok sayıda fabrika binası, apartman, iş merkezi ve villa inşa eden Kar İnşaat’ın Genel Müdürü Başar Karcıoğlu, kuruldukları günden bu yana İzmirlilere nefes alan yaşam alanları sunmaya, kentin stresini, karmaşasını taşımayan, fonksiyonel, sıra dışı, ses ve görüntü kirliliğinden uzak projeler tasarlamaya özen gösterdiklerini belirtti. Karcıoğlu, Kar İnşaat’ın A plus müşteri kitlesine hitap eden The Chesme Executive, İzmir Park Inn Radisson Otel ve The Kar isimli projelerinin çalışmalarının büyük bir titizlikle devam ettiğini söyledi.

KONUT SATIN ALDIĞINIZDA MUTSUZ OLMAK İSTEMİYORSANIZ

1. Kriterlerinizi içeren bir liste hazırlayın.

2. Ulaşım imkanlarına bakın.

3. Toplu taşıma seçeneklerinin çok olmasının hayatınızı kolaylaştıracağını unutmayın.

4.Sadece konumuna değil, güneş görüp görmediğine de dikkat edin.

5. Daire tapusunun niteliğini soruşturun.

6.Tapudan ve belediye imar müdürlüğünden daire üzerinde herhangi bir şerh olup olmadığını öğrenin.

7. Bulduğunuz konutun fiyatını civardaki konutlarla kıyaslayın.

8.Zaman içerisinde değer kaybedip kaybetmeyeceğini araştırın.

9. Isınma şekline, ses ve ısı yalıtımına önem verin.

10.Semtin güvenlik açısından temiz bir sicili olduğundan emin olun.

11.Bakım ve onarım gibi nedenlerle ekstra masraflar çıkarmamasına dikkat edin.

12.Çocuklar için oyun alanlarının ve otoparkının olmasına özen gösterin.

13.Deprem yönetmeliğine uygun inşa edilip edilmediğini kontrol edin.

14.Aidat, su, doğal gaz, elektrik ve vergi gibi geçmişe dair borçlar olup olmadığına bakın.

15. Mutlaka bir profesyonelden destek alın.

© Copyright 2024

Türkiye'den ve Dünya’dan son dakika haberler, köşe yazıları, magazinden siyasete, spordan seyahate bütün konuların tek adresi milliyet.com.tr; Milliyet.com.tr haber içerikleri izin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez, kanuna aykırı ve izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.