İstanbul İçin Hayalini Tasarla!
İstanbul için hayalindeki hafta sonu kentini tasarla!
Nurol Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı, öğrencilerinin yaratıcı fikir ve özgün tasarımlarını ortaya koymak ve geleceğin mimarlarını ödüllendirmek amacıyla "Nurol GYO Mimarlık Öğrencileri Yarışması" düzenliyor.
"İstanbul için Hafta Sonu Kentini Tasarla" konulu tasarım yarışması, 50'li yıllardan itibaren hızla büyüyen ve plansız kentleşme yaşanan İstanbul'da, hafta sonu için kente özel tasarımlar ve yeni fikirleri bekliyor. Yarışmada öğrencilerin; "açık alanlar", "kıyılar", "eğlence/dinlence alanları", "yer", "boş zaman", "aylak/flaneur" ve "mekansal ve sosyal kutuplaşma"dan ilham alarak tasarım geliştirmeleri ve fikirler üretmeleri bekleniyor.
Projelerin 15 Mart 2013'e kadar teslim edilebileceği "Nurol GYO Mimarlık Öğrencileri Yarışması"na, Türkiye'deki tüm mimarlık fakültesi öğrencileri, en fazla iki proje ile katılabilecek. Yarışmanın Seçici Kurulu'nda; Bahçeşehir Üniversitesi Mimarlık ve Tasarım Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Eyüce, İTÜ Mimarlık Fakültesi, Mimarlık Bölümü Bölüm Başkanı Prof. Dr. Arzu Erdem, Bilgi Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Tansel Korkmaz, Nurol GYO Genel Müdürü Musa Aykaç ile Nurol GYO Genel Müdür Yardımcısı Tuğba Ensari yer alıyor.
Nurol Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı, "İstanbul için Hafta Sonu Kentini Tasarla" yarışmasını farklı fikir ve tasarımlarla, rekabetin hız kazandığı bu dönemde, genç beyinlerin yaratıcı fikir ve özgün tasarımlarını teşvik etmek amacıyla düzenliyor.
İstanbul Osmanlı'dan itibaren kaybolan dokusunu arıyor...
21. yüzyılın yaşam tarzı ve metropol ihtiyaçlarını doğru okuyan projeler üreten Nurol GYO ile seçici kurul üyeleri yarışmaya ilham veren gerçeği şöyle tanımlıyor: "20. yüzyıla çok katmanlı, kozmopolit ve zengin kent kültürü ile başlayan İstanbul, diğer yandan da Osmanlı İmparatorluğu'nun çöküşü ve kapsamlı bir modernleşme projesini finanse edecek gücünün kalmaması sebebiyle günden güne enerji ve çeşitliliğini yitirerek girdi. İkinci Dünya Savaşı sonrasında ise İstanbul’a göç edenler kendi başlarının çaresine bakmak zorunda kaldılar; böylece enformel kentler ortaya çıktı. Enformel kentleşme, alt-orta sınıf için modern kent kavramı 'gecekondulu-minibüslü-seyyar satıcılı' bir yaşam anlamına gelirken; üst-orta sınıflar için bu kavram ‘yap-satçı’ müteahhitlerin inşa ettiği bir apartman denizinden ibaret oldu. 1950'ler sonrası ise hızla büyüyen şehrin inşaa ettiği tek şey 'konut' oldu. Bu plansız kentleşme, İstanbul'da kamusal alan inşasını neredeyse unutturdu. Gerçekte ise 'kamusal alanlar' kenti ve kentlileri bir arada tutan güçlü bir bağ olarak öne çıkıyor."
"Nurol GYO Mimarlık Öğrencileri Yarışması", öğrencilerin tasarlayacakları projelerle, kent kültürü için büyük önem taşıyan 'kamusal alan' eksikliğine dikkat çekmeyi hedefliyor.
Yarışma Başvuru-Değerlendirme Tarihleri:
- Yarışmanın Son Başvuru Tarihi : 01 Ocak 2013
- Proje Son Teslim Tarihi : 15 Mart 2013
-Seçici Kurul Değerlendirmesi ve Sonuçların Açıklanması: Nisan 2013
Detaylı Bilgi: www.nurolgyo.com.tr