SKORER
PEMBENAR
CADDE
YAZARLAR

İcrada kurallar değişti

İcra dairelerinde dosya sayısını azaltacak uygulama

|

Yargıdaki yoğunluğu azaltmak adına hazırlanan yasa tasarısının, 2016 yılının ikinci yarısında TBMM'de görüşülmesi bekleniyor.

Avukat Cevat Kazma'ya göre, tasarı yasalaştığında, 2 bin 500 TL ve altındaki alacaklar için İcra takibi başlatılamayacak, dava açılamayacak. Taraflar arabulucuya gidecek ve uzlaşma yolu arayacak. Düzenlemenin en çok GSM operatörleri, telekomünikasyon firmaları ve elektrik dağıtım şirketlerini alacaklarını etkilemesi bekleniyor. Avukat Kazma, düzenlemeyle birlikte icra dairelerindeki dosya sayısının yüzde 60 azalacağını söyledi.

Kazma yaptığı açıklamada yasanın çıkmasıyla birlikte, işçi-işveren arasındaki anlaşmazlıklarda da önce arabulucuya gidileceğini söyledi.

ALACAKLARIN YÜZDE 60'I 2 BİN 500 TL'NİN ALTINDA

İcra davalarının yüzde 60'ının 2 bin 500 TL ve altındaki alacaklara yönelik olduğunu belirten Avukat Cevat Kazma, böylelikle icra dosyalarının büyük bölümünün, kısa sürede çözüme kavuşacağını vurguladı.

Düzenlemenin en çok GSM operatörlerini, telekomünikasyon firmalarını, elektrik dağıtım şirketlerini etkileyeceğini belirten Kazma, bu şirketlerin 2 bin 500 TL altındaki alacakları için hemen icra takibi başlatamayacağını söyledi.

İŞÇİ-İŞVEREN ANLAŞMAZLIKLARINDA DA ÖNCE ARABULUCUYA GİDİLECEK!

Düzenlemenin Meclis'ten geçmesiyle birlikte işçi-işveren arasındaki anlaşmazlıklarda da öncelikle arabulucuya başvurulması zorunlu hale gelecek. İşe iade davaları, işçi hak ve alacakları davaları için arabulucuya gidilmesi dava ön şartı olarak düzenlenecek.

İşçilerin haklarını uzun süren yargılamalar sonunda alabildiğini, arabuluculuk ile daha kısa sürede sonuca ulaşabileceklerini belirten Avukat Cevat Kazma, işverenlerin de haksız ödemeler ile karşılaşmamasının amaçlandığını ifade etti.

© Copyright 2024

Türkiye'den ve Dünya’dan son dakika haberler, köşe yazıları, magazinden siyasete, spordan seyahate bütün konuların tek adresi milliyet.com.tr; Milliyet.com.tr haber içerikleri izin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez, kanuna aykırı ve izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.