SKORER
PEMBENAR
CADDE
YAZARLAR

Ev Kiralarken Dikkat!

RE/MAX Türkiye ev kiralarken göz ardı edilmemesi gerekenlere dikkat çekiyor

|

Konut sahiplerinin kiralama aşamasında en çok önem verdikleri hususlar arasında sorunsuz kiracı kriteri yer alıyor. Ancak bunun için ev sahiplerinin bazı konuları önceden bilmesi gerekiyor. RE/MAX Türkiye, bu önemli detaylara değiniyor ve kiralama öncesinde yapılması gereken tadilattan, semt rayiçlerine sadık kalınmasına kadar birçok öneride bulunuyor.
Hemen her mülk sahibinin öncelikli beklentisi kira gelirinin düzenli olarak eline geçmesi oluyor. Düzenli yatmayan kira ve sorunlu kiracılar, ev, dükkân vb. sahiplerine zor günler yaşatabiliyor. Bu nedenle doğru kiracıyı seçmek büyük önem taşıyor. Peki doğru kiracı nasıl seçilmeli, kiralama sürecinde nelere dikkat edilmeli? RE/MAX Türkiye Pazarlama ve Operasyon Direktörü Gökhan Karahan; bu konuya dikkat çekiyor ve doğru adımların atılması gerektiğini belirtiyor. Bazı kurallara uyularak ev sahibi ve kiracı arasındaki ilişkiyi sürdürmek de, sona erdirmek de kolaylaşıyor.
Evini kiraya vermek isteyen konut sahiplerinin önceden atması gereken adımlar ve kiralama sürecinde dikkat etmesi gereken noktalar şöyle sıralanıyor:
• Evinizi kiraya vermeden önce elden geçirmenizde fayda var. Çünkü ev kiralayacaklar evin temiz ve bakımlı olmasını tercih ediyorlar. Masraf yapıp tadilatla uğraşmak istemiyorlar. Ayrıca bakımsız bir ev daha ucuza kiralanırken, tadilat yapılması durumunda ise en az yüzde 20 daha fazla kiraya verilebiliyor.
• Ev istenen kira bedelinin bulunduğu semtteki rayiç bedellerle uyuşmasına dikkat edilmeli... Yoksa ev aylarca boş kalabiliyor. Bu nedenle kiraya çıkarılan ev için doğru bir fiyat belirlenmesi öneriliyor.
• Kirayı ödeyip ödeyemeyeceğinden emin olmak için kiracı adayının sürekli geliri hakkında bilgi edinilmeli.
• Kiracının ve akrabalarının telefon bilgilerini ve iş adreslerini almak önem taşıyor. Özelikle de kefil yoksa bu daha da önem taşıyor.
• Elektrik, su ve doğalgaz gibi faturaların, kiracı üzerine açılmasına dikkat edilmeli.
• Her iki tarafın da çıkarlarını koruyan bir kontrat yapılmalı ve kira kontratı mutlaka yazılı olarak düzenlenmeli.
• Kira kontratında her ayın kirasının nasıl ve nereye ödeneceği, geç ödenmesi durumunda ne olacağı, gelecek yıllarda uygulanacak kira artış oranı açıkça belirtilmeli.
• Eve verilebilecek herhangi bir zararın giderilmesi için mutlaka depozito alınmalı ve sözleşme hükümleri içine depozito ile ilgili madde eklenmeli… Depozito bedelinin tespiti ve iadesi ile ilgili konuların da sözleşmede bulunmasına dikkat edilmeli.
• Ev içinde teslim edilen tüm demirbaşların bir listesi sözleşmeye eklenmeli.
• Kira kontratına ev sahibinin haklarının korunacağı tüm cezai veya olası durum maddeleri mutlaka eklenmeli.
• Kira sözleşmesi düzenleme ve imzalama sürecinden önce bir avukata danışmak büyük bir fayda sağlayabilir.
• Evi en doğru şekilde kiraya vermek ve karşılaşılabilecek prosedürlerle uğraşmamak için bir gayrimenkul danışmanından destek almak yararlı olabilir.

© Copyright 2024

Türkiye'den ve Dünya’dan son dakika haberler, köşe yazıları, magazinden siyasete, spordan seyahate bütün konuların tek adresi milliyet.com.tr; Milliyet.com.tr haber içerikleri izin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez, kanuna aykırı ve izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.