Bir günde 250 milyon dolar
Körfez ülkelerindeki yatırımcılar Türk müteahhitlerin projelerine bir günde 250 milyon dolarlık yatırım yaptı.
Ortadoğu’nun en büyük gayrimenkul fuarlarından Dubai’de düzenlenen Cityscape Global’in ikinci gününde Türk firmaları Körfez yatırımcısından büyük talep gördü. Türkiye’deki siyasi ve ekonomik ortam nedeniyle satışları gerileyen firmalara, Dubai’deki yabancı yatırımcı ilgisi moral verdi.
Vatan'dan Meltem Kara'nın haberine göre; her yıl yaklaşık 4 milyar dolarlık alım-satım anlaşmasının gerçekleştiği Cityscape Global’de Türk firmaları, yaklaşık 250 milyon dolarlık ön rezervasyona ve satışa imza attı. Ağaoğlu, Maslak 1453’ten bir kuleyi 67 milyon dolara satarak, Türk firmaları arasında fuarın en büyük satışını yaptı. Rezervasyon alan firmalar ise yatırımcılarını İstanbul’a çağırıp sözleşme imzalamayı hedefliyor.
Kurdaki artış avantaj oldu
Dubai’de Türk firmalarına bireysel olarak ilginin olduğunu söyleyen sektörün önde gelen temsilcileri, kurdaki artışın bunda etkisi olduğunu belirtti. Sektör temsilcileri şu değerlendirmeleri yaptı: “Türk firmalarına kaliteli ve seviyeli bir ilgi var. İlginin artmasında kurun yükselmesi de etkili oldu. Çünkü dolardaki yükseliş, yabancı için fiyatlarda bir düşüş sağladı. Örneğin 150 bin dolara alınan bir daire şimdi 100 bin dolara düştü. Bu da avantaj sağladı.” Özellikle İstanbul’u iyi tanıyan Körfez yatırımcısının projelerin yerini iyi bildiğini belirten sektör temsilcileri, “Her yıl İstanbul’u daha iyi öğrenip geliyorlar. Mega projelere ilgileri çok yoğun, onların etrafındaki yerleri de soruyorlar” diye konuştu.
Tek kalemde 67 milyon dolar
Ağaoğlu, Cityscape 2015’te tek kalemde 67 milyon dolarlık satışa imza attı. Suudi merkezli Şeyh Sulaiman Al Rajhı Vakfı, Maslak 1453 projesinde 140 dairenin bulunduğu bir kulenin sahibi oldu. Ağaoğlu, Maslak 1453’ün lansmanını da 3 yıl önce Cityscape’de yapıp, yine Arap yatırımcılara kule satmıştı. Ağaoğlu Şirketler Grubu Başkanı Ali Ağaoğlu; “Rajhı Vakfı ile daha yeni stratejik ilişkilere adım atacağız. Bu da bir başlangıç” dedi.
İlk günden 6 konut
Kuzu Grup, geçen yıl lansmanını Cityscape’te yaptığı Ataköy’de hayata geçirilen SeaPearl projesini yabancılara yeniden açtı. Kuzu Grup Yönetim Kurulu Üyesi Özen Kuzu, “Cityscape Global, Körfez yatırımcısıyla buluşmamız için çok önemli bir fırsat. Yabancı yatırım yapmaya kararlı. Şu an herhangi bir olumsuzluk yansımıyor” dedi. Bugüne kadar projenin yüzde 20’sini yabancı yatırımcıya sattıklarını söyleyen Kuzu, “Fuarın ilk günü 6 konut sattık. Toplamda 20 milyon dolarlık satış yaptık” diye konuştu.
200 kişi ilgilendi
Nef, fuarda İstanbul projelerinin yanı sıra New York’taki projesini de yatırımcılara gösterdi. Arapların en çok ilgi gösterdiği proje ise New York oldu. Nef Yönetim Kurulu Başkanı Erden Timur, “Bu proje 30-35 bin dolar metrekare fiyatıyla fuarın en pahalısı oldu. 150 bağımsız bölümü olan projeden bilgi almak için 200 kişi adını yazdırdı. Ayrıca Inistanbul ve Ortaköy projeleri için yaklaşık 50-60 talep olmasını bekliyoruz” diye konuştu.
DKY İnşaat, Cityscape Global’de Kağıthane’deki yeni projesi DKY On ve DKY Kartal projelerini tanıttı. DKY İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Ali Dumankaya, Körfez ülkelerindeki yatırımcıların özellikle DKY On’a yoğun ilgi gösterdiğini belirterek, şunları söyledi: “Bir yatırımcı fuarın ilk günü projenin 5 katında 71 daireyi rezerve etti. Böylece yaklaşık 16 milyon dolarlık satışı revize etmiş olduk. Ayrıca diğer projelerimizden de bireysel satışlarla yaklaşık 10 milyon dolarlık talep aldık. Toplam rezervasyonumuz 26 milyon doları buldu.” Dumankaya, 5 yıl içinde gerçekleştirmeyi planladıkları 2.5 milyar dolarlık 10 proje hakkında da yatırımcıları bilgilendirdiklerini belirtti.
Çalık Gayrimenkul, Tarlabaşı360 projesine yabancılardan talep aldı. Çalık Gayrimenkul Yönetim Kurulu Üyesi Feyzullah Yetgin, “Dubaili bir yatırımcı projeden otel için yer bakıyor. Suudi bir yatırımcı ise 50 milyon dolarlık rezidans yatırımı için görüşmede” dedi.
Hong Kong'tan talep var
Kentsel dönüşüm projesi Piyalepaşa İstanbul yabancı yatırımcıyla sıcak temaslar yaşandı. Genel Müdür Kaan Yücel, projede mahalle konsepti yapmak istediklerini bu nedenle yabancılara bireysel satış yaptıklarını söyledi. Lansmanı Mipim Fuarı’nda yapılan proje hologram üzerinden tanıtıldı. Fuara katılmayan Polat Holding Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Polat, hologram teknolojisi kullanılarak fuarda yer aldı.
İstanbul Zekeriyaköy’de KÖY projesini inşa eden Siyahkalem Mühendislik’in İcra Kurulu Üyesi İbrahim Kahraman, fuarda 15 birimde 8-10 milyon dolarlık satış yaptıklarını belirtti. Kahraman, “Hong Kong merkezli bir firma Türkiye’ye yatırım yapmak istiyor. Toplu satın almaya yönelik Ekim’de görüşeceğiz. Dubai’nin 5 büyük firmasından biri de Türkiye’de proje geliştirmeyi teklif etti” dedi.
Aşçıoğlu İnşaat, Dubaili Deyaar Grubu ile işbirliği anlaşmasını Dubai Cityscape Fuarı’nda resmi olarak imzaladı. Aşçıoğlu Yönetim Kurulu Başkanı Yaşar Aşçıoğlu, geçen yıl fuarda tanıştıkları grupla yine fuarda imza attıklarını belirterek, “Deyaar ile Dubai, Arap coğrafyası ve Türkiye’de proje geliştireceğiz. Ayrıca biz Türkiye portföyümüzden de kendilerine belli projeler sunduk, sıcak baktılar” dedi. Deyaar borsaya kote olduğu için projeler hakkında net bilgi verilmezken, Aşçıoğlu lüks projelere imza atacaklarını vurguladı.