Aldığınız Konuttan Caymanın Cezası Var mı?
Uygulamaya girecek kanunla birlikte sözleşme yaptığınız konuttan vazgeçebilirsiniz.
|
Tüketicinin lehine geliştirmelerle yürürlüğe giren yeni tüketici kanunuyla birlikte, vatandaşın cayma hakkı da vurgulanacak.
Cayma Hakkı nedir?
Konut alıcısı, bir inşaat firmasıyla ya da müteahhitle anlaşmaya varıp, belirlediği konutu almak için sözleşme imzalandığında bile bu kararından cayma hakkını kullanabilecek. Yani satın almak için yola çıktığınız konuttan vazgeçme hakkınız olacak.
Yeni uygulamayla, vatandaşa 14 gün süresince düşünme ve cayma hakkı tanınıyor. Üstelik bu cayma sonucunda da ağır bir yaptırımla karşılaşmayacak.
Tüketici sözleşmenin imzasından itibaren 14 gün zarfında gerekçesiz ve cezasız cayabilecek, konut kredisi başvurusu varsa bu kredinin başlangıcı da cayma süresinden itibaren olacak.
14 Günü Geçirdiyseniz Ne Yapacaksınız?
Eğer satın almak üzere başvurduğunuz konutu, almaktan vazgeçtiyseniz ve yasal çerçevede 14 gün olarak belirlenen süreyi geçirdiğiyseniz, Dönme Hakkı'nızı kullanabilirsiniz.
Dönme Hakkı Nedir?
Dönme Hakkı, yine Mayıs ayından sonra uygulamayla vatandaşın çıkarları doğrultusunda revize edilen bir hak olacak. Sonucunda ise, konut alıcısı, Cayma Hakkı süresini kaçırdığı halde, almak için işlemleri başlattığı konuttan vazgeçerse, Dönme Hakkı'nı kullanarak, sözleşme ve yasal masrafları karşılamak suretiyle yine sözleşmeden vazgeçebilecek.
14 günden sonra ise konutun teslim anına kadar cayma hakkını kullanabilecek, bu durumda konut satış bedelinin % 2’si kadar “Cayma Ücreti” ödeyecek.
Eskiden sözleşmeden dönüldüğünde müteahhit, yüzde 20-40 arasında bir bedeli ceza olarak talep edebilirdi. Yeni kanunla bu ağır yaptırımlar da değiştiriliyor.. Yeni kanun, sözleşmeden döndüğünüzde vergi harcı ve yasal yükümlülükler düşüldükten sonra tüketiciden en fazla satış bedelinin yüzde 2’sinin alınabileceğini belirtiyor.
- Milliyet