SKORER
PEMBENAR
CADDE
YAZARLAR

38. Yapı Fuarı için geri sayım

Kazakistan 2015’te inşaata 17 milyar dolar ayırdı!

|

Dünyanın beş büyük yapı fuarından biri olan, 38 yıldır Türk yapı sektörünün ve Bölgenin en büyük fuarı Yapı Fuarı – Turkeybuild İstanbul, 21 – 25 Nisan 2015’te yapı dünyasını bir araya getiriyor.

Fuar’ın İş Geliştirme Platformu kapsamında düzenlenen Konuk Ülke Projesi’nde bu yıl Kazakistan konuk ediliyor. Kazakistan, sergilediği performansla Türk inşaat sektörünün gözde pazarları arasında yer alıyor. 2014 yılı inşaat harcamalarında 15 milyar doları aşan bir Kazakistan’ın 2015’te ise 17 milyar doların üzerinde inşaat harcaması yapması öngörülüyor. Kazakistan “Nurlu Yol” adlı ekonomi programı ve 2050 yılı için koyduğu dünyanın 30. büyük ekonomisi olma hedefi ile yapı sektörüne olan yatırımları da içeren “Endüstriyel Yenilikçi Kalkınma Programı”, “Ulaştırma Altyapısı Entegrasyon ve Geliştirme Programı” ve EXPO 2017 projesiyle Türk yapı sektörü için hem müteahhitlik hem de yapı malzemesi alanında büyük potansiyel taşıyor.

Yeni iş ve işbirliği fırsatları yaratan İş Geliştirme Platformu çalışmalarıyla gördüğü ilgiyi artıran Yapı Fuarı – Turkeybuild İstanbul, sektörün büyümesine paralel olarak, 2015’te yüzde 20 büyüyor. YEM Fuarcılık Genel Müdürü Burcu Başer, “2015’te Türkiye ekonomisinin yüzde 3- 3,5 arasında büyüyeceğini, inşaat sektörünün ise yüzde 3,5- 4,0 oranında büyüyeceğini ve yine lokomotif rolünü sürdüreceğini öngörüyoruz” diye konuştu.

YEM Fuarcılık tarafından düzenlenen, Türkiye’nin de içinde bulunduğu Balkanlar, BDT ülkeleri, Orta Doğu ve Kuzey Afrika’yı kapsayan bölgenin en büyük yapı malzemeleri fuarı Yapı Fuarı – Turkeybuild İstanbul, 38 yıldır yapı dünyasının uluslararası buluşma noktası. Bu yıl 21- 25 Nisan 2015 tarihlerinde düzenlenecek olan fuar; 14 salon ve açık alanda, 81.000 m2’den 100.000 m2’ye genişleyen alanda, 1.250 üretici firmanın binlerce ürün, teknoloji ve hizmetini 111.000 ziyaretçiyle buluşturacak.

Fuarın İş Geliştirme Platformu kapsamında bu yıl “Konuk Ülke” olarak belirlenen Kazakistan, özellikle yurtdışı müteahhitlik ve inşaat malzemeleri sanayisi bakımından Türk inşaat sektörü için en önemli pazarlar arasında yer alıyor.

YEM Fuarcılık’ın değişmez hedefinin yapı sektörü için yeni pazarlar yaratılmasına ve iş hacminin artırılmasına katkıda bulunmak olduğunu belirten YEM Fuarcılık Genel Müdürü Burcu Başer, bu yıl çalışmalarını ‘Konuk Ülke Kazakistan Projesi’ ile sürdürdüklerini belirtti. Başer, fuar kapsamında ağırlayacakları Kazakistan’ın, Türk müteahhitlik firmalarının 1972 - 2014 arasındaki 42 yıllık dönemde, 408 adet proje ile 19,28 milyar dolar tutarında proje üstlendiği, yüzde 6,5 payı ile, Rusya, Türkmenistan, Libya ve Irak’tan sonra en çok iş üstlenilen beşinci büyük pazar olduğunu söyledi.

YEM Fuarcılık tarafından hazırlatılan Kazakistan raporuna göre; ülkenin inşaat harcamaları 2014 yılında yüzde 8,4 büyürken, aynı yıl inşaat harcamalarının büyüklüğü ise 15,17 milyar dolar olarak gerçekleşti. Raporda Kazakistan’da inşaat harcamalarında büyümenin hızlanacağı, 2020 yılına kadar yıllık ortalama yüzde 13 büyüyeceği ve 2020 yılında 30 milyar dolara ulaşılacağı öngörülüyor.

Kazakistan inşaat sektörüne büyük fırsatlar sunuyor…

YEM Fuarcılık olarak İstanbul, Ankara ve İzmir’de düzenlenen Türkiye’nin en büyük yapı buluşmalarıyla destek verdikleri yapı malzemeleri sektörünün, 21,21 milyar dolar ihracatla cari fazla veren sektörlerden biri durumunda olduğunu hatırlatan Başer, şöyle devam etti: “İnşaat malzemesi iç pazarı cari fiyatlarla yüzde 12 büyüyerek 131 milyar TL’lik bir hacme ulaşacağını tahmin ediyoruz. İnşaat malzemeleri ihracatı 2014 yılında yüzde 0.2 azaldı. 2015 yılında ihracat malzemelerinin ihracatı ile ilgili sınırlayıcı unsurlar bulunuyor. Bunlardan biri enerji ihraç eden ülke pazarlarında inşaat malzemeleri talebinin yavaşlamasıdır. Buna rağmen inşaat harcamaları bu yıl 17 milyar doları aşması beklenen, yılda yaklaşık 7 milyar dolarlık inşaat malzemesi ithalatı gerçekleştiren Kazakistan, hem yurtdışı müteahhitlik sektörü hem de inşaat malzemesi sanayi tarafından fırsatların takip edilerek değerlendirilmesinde yarar görüyoruz. Kazakistan’ı Yapı Fuarı – Turkeybuild İstanbul’da konuk ülke olarak belirleyerek fuarı iki ülke sektör temsilcilerinin iş yapmasına katkı sağlayacak bir platform olmasını sağlarken, bu ülkedeki fırsatları da inşaat sektörünün dikkatine sunuyoruz.”

2015’in Konuk Ülkesi Kazakistan büyük potansiyel sunuyor!

YEM Fuarcılık Genel Müdürü Burcu Başer, Türkiye’nin Kazakistan’ın en önemli ticari ortaklarından biri olduğunu belirterek, “Kazakistan hızla büyüyüp gelişiyor. Bu sebeple Türk inşaat sektörü için çok ciddi bir potansiyel taşıyor” dedi. Başer, Kazakistan hakkında şu bilgileri verdi:

“Kazakistan “Nurlu Yol” adlı yeni bir ekonomi politikası izliyor. “Hazar Koridoru Projesi” bu yeni ekonomi politikasının önemli bir ayağını içeriyor. Kazakistan ortaya koyduğu 2050 yılı vizyonu ile dünyanın en büyük ekonomisine sahip 30. ülke olmayı hedefliyor. Kazakistan ilk aşmada halen 50. büyük ekonomi olma hedefine 2013 yılında ulaştı. Kazakistan 2010 yılı “Endüstriyel Yenilikçi Kalkınma Programı” ile imalat sanayisinde yeni yapıtımlar ve hiç üretilmeyen 265 üründe üretim hedefliyor. Bu hedefler doğrultusunda sanayi binaları ve kompleksleri inşaatları öne çıkacak. Program 7 milyar dolar tutarında 800 projeyi kapsıyor.

“Ulaştırma Altyapısı Entegrasyon ve Geliştirme Programı” kapsamında 2020 yılına kadar 25 milyar dolarlık ulaştırma projesi tamamlanacak. Ağırlıklı olarak kara ve demir yolları projeleri yer alıyor. Kazakistan 2015 yılında 13,5 milyar dolarlık yeni proje paketi açıklayacak. Pakette konut ve sosyal donatılar, karayolları enerji iletimi, yenilenebilir enerji yatırım projeleri yer alacak. EXPO 2017 2,4 milyar dolar tutarında en önemli prestij projesidir.

Kazakistan 2014 yılında 15.17 milyar dolarlık inşaat harcaması gerçekleştirdi. Bunun 6.9 milyar dolarlık kısmını inşaat malzemeleri ithalatı oluşturuyor. Türkiye’nin Kazakistan’a inşaat malzemeleri ihracatı ise 206.6 milyon dolarda kalıyor. Türkiye, Kazakistan’ın inşaat malzemesi ithalatı içinde yüzde 3.0 ile oldukça sınırlı bir pay alıyor. Kazakistan pazar potansiyeli yeterince değerlendirilememektedir.

Kazakistan 2011 -2020 yılları arasında uygulanacak olan “Konut ve Donanımları Modernizasyon ve Yenileme Programı” ile kamu mevcut konutları iyileştirmeyi ve yeni sosyal konutlar üretmeyi hedefliyor. Bu program kapsamında 2015-2020 yılları arasında her yıl 1,5 milyon metrekare konut üretilmesi için kamu tarafından 5.6 milyar dolarlık kaynak ayrıldı.

Konut inşaat harcamaları Kazakistan’daki toplam inşaat harcamalarının yaklaşık yüzde 23’ünü oluşturuyor ve 2014 yılında 3.4 milyar dolara ulaştı. Konut dışı bina yatırımları ise inşaat sektöründe yaklaşık yüzde 35 pay alıyor ve 2014 yılında 4,0 milyar dolarak olarak gerçekleşti. İnşaat sektöründe sürükleyici olan ve yüzde 42 ile en geniş payı alan harcamalar altyapı yatırım harcamalarıdır. Altyapı yatırım harcamaları tutarı 2014 yılında 6,37 milyar dolar olarak gerçekleşmiştir.

Kazakistan İnşaat Malzemesi Pazarı; 2014 yılında 10,62 milyar dolardır. 2020 yılına konan hedef ise 22,4 milyar dolar olarak hesaplanmaktadır.”

Bu çerçevede Kazakistan’ın ekonomisinin kısa ve orta-uzun vadede önemli yatırım ve işbirliği fırsatları sunduğuna dikkat çeken Başer, Türk inşaat sektörü için Kazakistan ile ilgili potansiyel hakkında şu değerlendirmelerde bulundu: “İki ülke arasında 2013 yılında imzalanan “Yeni Sinerji Ortak Ekonomi Programı” ile ticaret hacminin 10 milyar dolara çıkarılması hedefleniyor. Kazakistan inşaat sektöründeki gelişme ve inşaat pazarındaki büyümeye bağlı düz cam ve seramik vb. ürünlerden başlayarak inşaat malzemeleri üretmeyi hedefliyor. Kazakistan inşaat malzemeleri alanında ithalattan çok ülkeye yatırım yapılmasını tercih ediyor. Bu da Türk yatırımcısı için potansiyel demektir. Türk müteahhit firmalarının söz konusu bu projelerden büyük pay alacağını, bununla bağlantılı olarak Türk yapı malzemeleri sektörünün de rekabetçi ürünleriyle büyük potansiyeli bulunan bu ülkeye daha fazla ihracat veya yatırım gerçekleştirebileceğini düşünüyoruz.”

Uluslararası Zirve… “Yurtdışı Alım Heyetleri İkili Görüşmeleri” bu yıl 42 ülkenin katılımıyla gerçekleşecek!

Türkiye’nin ilk ihtisas fuarını gerçekleştiren ve 38 yıldır Türk yapı sektörünün en büyük organizasyonları olan ‘Yapı Fuarları – Turkeybuild’ı düzenleyen YEM Fuarcılık, fuarları planlama sürecinde hem inşaat sektörünü hem de ekonomiyi küresel ve yerel ölçekte analiz ederek, yürüttüğü çalışmaları da sürekli geliştiriyor.

Bu çerçevede, fuarın İş Geliştirme Platformu etkinliklerinden biri olan ve T.C. Ekonomi Bakanlığı koordinatörlüğünde Orta Anadolu İhracatçı Birlikleri (OAİB) ile birlikte organize edilen “Yurtdışı Alım Heyetleri İkili Görüşmeleri” bu yıl 42 ülkenin katılımıyla gerçekleştirilecek. ABD, Afganistan, Almanya, Avusturya, Azerbaycan, BAE, Belçika, Brezilya, Bulgaristan, Cezayir, Çek Cumhuriyeti, Fas, Fransa, Gürcistan, İran, Irak, İtalya, İspanya, İsveç, Kanada, Kazakistan, Kırgızistan, Kolombiya, Kosova, Lübnan, Makedonya, Meksika, Mısır, Özbekistan, Peru, Polonya, Rusya, Romanya, Suudi Arabistan, Sudan, Sırbistan, Şili, Tunus, Türkmenistan, Ukrayna, Ürdün ve Yunanistan’dan katılacak firma yetkilileri, Türk yapı sektörü malzeme üreticileriyle karşılıklı iş görüşmelerinde bir araya getirilecek.

Fuarın İş Geliştirme Platformu, Uluslararası İşbirlikleri ve İhracatın Geliştirilmesine Yönelik Adımlar…

21 – 25 Nisan 2015 tarihleri arasında düzenlenecek olan 38.YAPI FUARI - TURKEYBUILD İSTANBUL kapsamındaki İş Geliştirme Platformu, çeşitli etkinliklerle bu yıl da katılımcı firmalara, sektöre ve Türkiye ekonomisine katkı sağlayacak. Platform bu yıl faaliyetlerini; “Konuk Ülke Kazakistan Projesi” , “Türkiye - Kazakistan İnşaat Forumu ve İkili İş Görüşmeleri” ve “Yurtdışı Alım Heyetleri İkili Görüşmeleri” olarak sürdürüyor olacak.

© Copyright 2024

Türkiye'den ve Dünya’dan son dakika haberler, köşe yazıları, magazinden siyasete, spordan seyahate bütün konuların tek adresi milliyet.com.tr; Milliyet.com.tr haber içerikleri izin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez, kanuna aykırı ve izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.