Zeynep Eyüboğlu

Zeynep Eyüboğlu

Tüm Yazıları

Öncelikle geçen yılın ikinci yarısında olduğu gibi bu yılda maalesef pandeminin etkileri yoğun şekilde devam etti. Bu etkilerin getirdiği bir takım sorunlar herkesin gündeminde ilk sırada yer aldı. Dolayısıyla dekorasyon trendlerinde belirgin ölçüde bu durumdan etkilendi. Ekonomik ve pratik şekilde değişiklik yapma düşüncesi daha önemli hale geldi. Örneğin atmadan yenileme projeleri oldukça popülerlik kazandı. Hem mobilya hem de ev tadilatlarında çoğumuz daha aktif bir yıl geçirdik diyebiliriz. Rustik ve vintage etkili ürünlerin yeniden tasarıma ve mekanlara kazandırılması trendi de bu şekilde desteklenmiş oldu.

Haberin Devamı

Uzun bir aradan sonra maksimalist akım kendini gösterdi. Bu akımın en büyük katkısı duvar kağıdı trendinin de geri dönmesi oldu. Özellikle orman, doğa, hayvan figürlü ve çizgili duvar kağıtları sıkça karşımıza çıktı. Duvar dekorasyonunda çıtalar 2021’de önemli ölçüde kullanıldı. Duvar çıtaları her stile uyum sağlayabildikleri ve uygulama kolaylığı açısından getirdiği avantaj sayesinde tercih edildi.

Dekorasyon trendlerinde 2021e hızlı bakış

Ev bahçeleri konsepti doğaya duyulan özlemin sürmesi nedeniyle tırmanışını sürdürdü. Ev bitkileri; büyük, küçük, yere oturan, masa üzeri gibi her türlü saksı içinde kullanılmaya devam etti. Bunun yanı sıra tavana asılan saksılar ile 1970’li yılların esintileri şeklinde de kullanımı gözümüze çarptı. Kaktüs, sukulent, ev sarmaşığı gibi fazla bakıma ihtiyaç duymayan bitkiler en çok tercih edilenler oldu. Ayrıca renk paletinde yeşil ve tonları en sık kullanılan renkler arasında yer aldı

Ahşap ürünlerin kullanımı yaygın şekilde devam etti. Özellikle cilasız ham ahşap mobilyalar, zemin ve duvar kaplamaları kullanıldı. Bunun en önemli nedeni; tasarımcıların insanları doğaya duyulan saygıya verilmesi gereken önemin çoğalmasına teşvik etmek. Mümkün olduğunca doğala yakın ürün kullanımı sürdürülebilirliğin artması anlamında da önemli bir görev haline geldi. Sofra ürünlerinden ev tekstil ürünlerine kadar bu felsefe ile kullanılan malzemelerde de değişiklikler yaşandı.

Pandeminin dekorasyona en büyük etkisi evden çalışmaların artmasıyla ortaya çıktı. Bu, evde geçirilen vakitlerin artması anlamına da geldi. Aynı anda ev halkının çoğunun evde bulunma zorunluluğu, herkesin kendine ait bir alan istemesine yol açtı. Ancak özellikle büyük şehirlerde ev metrekareleri bu ihtiyacı karşılamada oldukça yetersiz kaldı. Dolayısıyla ev ofis taleplerinde ciddi bir artış yaşandı. Buda beraberinde çok fonksiyonlu mobilyalara ve odalara talebin artmasına neden oldu. 2021 yılının en çok rağbet gören ürünleri çok fonksiyonlu mobilyalar oldu.

Haberin Devamı

Bu yıl nispeten daha sakin renklerin kullanıldığı bir yıl oldu. Bej, ekru, gri ve beyaz hakimiyeti devam etti. İkincil ve üçüncül renklerde koyu renkler, metalik etkiler ve canlı renkler tercih edildi. Renklerin yanında dokular da tasarımlara yine oldukça önemli bir katkı sundu. Özellikle beton, pas gibi efektlere sahip ürünler zemin, duvar, aksesuar gibi pek çok alanda kullanıldı.

Yeni yılda bu senenin etkileri dekorasyon trendlerine yön vermeye devam ederken bir yandan da farklı stiller popülerlik kazanmaya başlayacak gibi görünüyor. Mesela canlı renklerin daha sık kullanılacağı, perde, koltuk kumaşı, halı ve kırlent gibi tekstil ürünlerinde desenlerin öne çıkacağı şimdiden daha hareketli bir yıl geçireceğimize işaret olarak kabul edilebilir.

Haberin Devamı

2022 yılının herkese sağlık, huzur, başarı ve mutluluk getirmesini dilerim.

Mutlu yıllar.

Zeynep Eyüboğlu - İç Mimar