Levent Köprülü

Levent Köprülü

-

Tüm Yazıları

Ford, Avrupa Birliği’nde 2035’te başlaması planlanan tam elektrikli araçlara geçiş dönemine Kocaeli Yeniköy fabrikasıyla hazırlanıyor. Tesis VW Transporter da üretecek.

Ford Otosan’ın o dönemdeki tamamen yeni hafif ticarisi Transit Courier için inşa edilen, şimdilerdeyse Transit Custom’ın yanı sıra Ford-Volkswagen iş birliğinin önemli ürünlerinden biri olan yeni nesil Transporter modelini üretecek Kocaeli’deki Yeniköy fabrikası, 2035’ten itibaren Avrupa Birliği’nde (AB) başlayacak “tam elektrikli araçlara geçişe” de hazırlanmış durumda.

Haberin Devamı

Avrupa’da 2035’e hazırlık Yeniköy’de

Yeni elektrikli Transit Custom’ın üretimine başlayan Ford Otosan’ın Yeniköy fabrikası, içten yanmalı motorlu ve elektrikli vanları aynı hat üzerinde üretiyor. Bu da Ford’a, talebe bağlı olarak çok hızlı tepki verme şansı tanıyor.

Geçtiğimiz günlerde tesisi gezen Ford’un Avrupa’daki ticari araç bölümü Ford Pro’nun Başkanı Hans Schep, “Bütün pazar, söylediğimizin aksine yavaşlıyor. Ancak bizim için önemli olan, bu belirsizlik ve esneklikle başa çıkmak için nasıl organize olduğumuz” dedi.

Avrupa’da satış yapan tüm minibüs üreticileri gibi Ford’un da uzun vadeli düşünerek 2035’e hazırlandığını kaydeden Schep, “Elektrikli araçlara geçişte büyümenin yavaşladığını biliyoruz, ancak aynı zamanda oyunun sonunun nerede olduğunu da biliyoruz... Yasa hem AB’de hem de Birleşik Krallık’ta 2035 yılına kadar yürürlüğe girecek. İşimizin yüzde 100’ü sıfır emisyonlu olacak” ifadelerini kullandı.

Avrupa’da 2035’e hazırlık Yeniköy’de

Tamamen esnek...

Ford, Türkiye’deki ortağı Ford Otosan’la birlikte Yeniköy’de bu durumun hazırlıklarını yapmış. Bir yandan Transit Custom ile elektrikli talebine hazırlıklı, diğer yandan da bu yılın sonlarında VW Transporter’ın yeni versiyonunu da bantlarından indirmeye başlayacak.

Yeniköy Fabrikası, esnek ve entegre bir tesis olmasıyla öne çıkıyor. Gerektiğinde tüm kapasitesiyle hem içten yanmalı hem de elektrikli araçları üretebilecek Türkiye’deki ilk ve tek fabrika. Yıllık 245 bin adet araç üretim kapasitesine sahip olan tesis, planlanan yatırımlar tamamlandığında yılda 405 bin adet araç üretebilecek. Böylece Ford Otosan’ın toplam yıllık üretim kapasitesi de 900 bin adedin üzerine çıkacak. Doğrudan 3 bin 500’den fazla kişiye istihdam yaratan tesis, 10’dan fazla tedarikçinin fabrika çevresinde kurduğu yeni işletmelerle ilave istihdam yaratıyor.

Haberin Devamı

Dünya onu İstanbul’da tanıdı

Opel’in yeniden dirilttiği Frontera modelinin ‘dünya lansmanı’ İstanbul’da yapıldı. Aracın, Türkiye’de yılın son çeyreğinde satışa sunulması planlanıyor.

Avrupa’da 2035’e hazırlık Yeniköy’de

Yeni Frontera, 48 volt teknolojisine sahip hibrit veya tamamen elektrikli güç seçenekleriyle sunulacak. Frontera Hybrid, hibrit kullanım için özel olarak geliştirilmiş 136 HP (100 kW) güç sunan, 1.2 litrelik benzinli turbo motora sahip. Bu motor, 28 HP (21 kW) gücündeki bir elektrikli motor ve 6 ileri çift kavramalı elektrikli bir şanzımanla kombine edilmiş. ‘0’ emisyonlu sürüş isteyen müşteriler ise 300 kilometreden uzun menzil sunan (WLTP’ye göre) Frontera’nın tamamen elektrikli motor seçeneğini yakında sipariş edebilecek.

‘Uzun menzilli’ versiyon olarak sunulacak olan yeni Frontera Electrik, şarj molası vermeden yaklaşık 400 kilometreye (WLTP) kadar mesafe katedebilecek.

Haberin Devamı

Opel Türkiye Genel Müdürü Yiğit Yantaç, Frontera’nın oluşum noktasında, Türkiye’nin özelikle 3 ana pazardan biri olması nedeniyle bazı fikirler sunduğunu, bazı özelliklerinin belirlenmesinde Türklerin de söz hakkı olduğunu kaydetti. Opel CEO’su Florian Huettl da, “Türkiye bizim en önemli üç pazarımızdan biri. İşte bu yüzden ilk olarak burada tanıtımını yapmak istedik...” diye konuştu.

Makyajlı Yaris Cross haziranda

Avrupa’da 2035’e hazırlık Yeniköy’de

Toyota’nın 2021’de ilk kez tanıtılmasının ardından büyük beğeni toplayan Yaris Cross Hybrid, yenilenerek haziran ayından itibaren Türkiye’de de satılmaya başlanacak.

Yeni Yaris Cross Hybrid’in ilk bakışta ufak değişimler yaşayan tasarımı, zengin donanım seçenekleri, gelişmiş teknolojik özellikleri ve yeni renk seçenekleri dikkat çekiyor. Çift gövde rengiyle de tercih edilebilen araç, daha geniş ve güçlü görünüme sahip ön-arka tampon tasarımıyla SUV tarzının altını çiziyor.

Yeni Yaris Cross Hybrid, yüksek verimliliğiyle öne çıkan 116 HP hibritin yanı sıra yüksek performans ve düşük yakıt tüketimiyle öne çıkan 130 HP hibrit versiyonlarıyla satılacak.