Pazar Oyun, set ve maç: Vedalar

Oyun, set ve maç: Vedalar

19.05.2024 - 02:00 | Son Güncellenme:

Rafael Nadal, Andy Murray, Dominic Thiem, Garbiñe Muguruza ve diğerleri... Tenis kortları bu sezon unutulmaz maçlar, yeni şampiyonlar kadar vedalara da tanık oluyor. Fransa Açık heyecanının başlamasına saatler kala raketini asmaya hazırlanan tenisçilere baktık.

Oyun, set  ve maç: Vedalar

Seyhan Akıncı - Rafael Nadal henüz 18 yaşındayken ayağında yaşadığı sakatlık nedeniyle Roland Garros’un toprak zeminine çıkamadan evine, Manacor’a dönmek zorunda kalmıştı. Ayağında doğuştan gelen bir deformasyon nedeniyle ona özel üretilen bir ayakkabı ile tenise ve Paris’e geri döndüğünde artık 19 yaşındaydı. Nadal ve Federer arasında oynanan 2005 yılı Roland Garros erkekler yarı finali hem unutulmayacak bir rekabetin hem de dostluğun en üst seviyedeki ilk karşılaşma anıydı.  

Haberin Devamı

22 Grand Slam kazandı 

Tenis tutkunları bu her topa yetişmek için çılgınca koşturan yetenekli İspanyolu tanıyordu ama o turnavada Zidane’ın elinden aldığı şampiyonluk kupasıyla artık daha fazla insan biliyordu Rafael Nadal adını. İlk Grand Slam şampiyonluğunun ardından tam 19 yıl geçti. Rafa, bu 19 yıla 14 şampiyonluk sığdırmayı başardı. Roland Garros’a dikilen Jordi Díez Fernandez imzalı Nadal heykeli tüm hikâyenin özeti gibi. Yarın Rolan Garros bir kez daha yeni şamypiyonlarını belirlemek için başlayacak. Ve “Nadal’ı Fransa topraklarında izlemek” gibi özel bir ayrıcalığa belki de son kez sahip olacağız. 3 Haziran’da 38 yaşına basacak olan 22 Grand Slam sahibi Rafa kendisi ve tenisseverler için mutlu bir son yazmanın peşinde. Ne de olsa “Ayrılıklar da sevdaya dahil”.  

Haberin Devamı

Toprak kortun kralı 

Yıllar içerisinde pek çok markanın yüzü olan ve sayısız derginin kapağını süsleyen Rafa, yakışıklılığıyla da hep konuşuldu. Öyle ki 2010’da Shakira’nın “Gypsy” şarkısının klibinde Rafa’yı klip yıldızı olarak izledik. Tenis kadar futbol tutkusuyla da bilinen Rafa koyu bir Real Madrid taraftarı. Nadal, kurduğu Rafa Nadal Academy ile tenisle ilişkisini başka bir boyuta taşıdı. Mallorca’daki akademi içinde bulunan Rafa Nadal Müzesi Nadal’ın “ısırdığı” tüm kupaları ve onun tenis yolculuğunu gösteren pek çok şeyi barındırıyor. John Carlin imzalı “Rafa” ve Dominic Bliss imzalı “Rafa Nadal: The King of the Court” onun benzersiz tenis yolculuğunu anlatan en iyi kitaplar arasında.  

Oyun, set  ve maç: Vedalar

Federer’in son 20 günü 

Rafa’nın vedasının eşiğinde, Federer’in korttaki son günlerini anlatan belgeselin duyurusu geldi geçtiğimiz hafta. “FEDERER: Twelve Final Days” 20 Haziran’da Amazon Prime’da gösterime girecek. Tenis kortlarında Majestelerinin yokluğuna alışamamışken en büyük rakibi ve dostu Rafa’nın vedasına tanık olmak oldukça kalp kırıcı... Bir gerçek var ki tenis bir daha asla bildiğimiz tenis olmayacak. Üstelik kortlar sadece Rafa’nın değil büyük dörtlünün İskoç raketi Andy Murray’nin de vedasına hazırlanıyor. Yaşadığı sakatlıklar olmasa 3 Grad Slam’i nereye taşırdı bilinmez ama Murray şüphesiz en çok özleyeceğimiz isimler arasında. 2024 yılı teniste hüzün yılı diye nitelendirilse yeridir. Tenise vedasını açıklayan bir başka önemli isim de Dominic Thiem oldu. 2020 Amerika Açık’ta şampiyonluğa ulaşan Thiem, 2021’de başlayan sakatlıklarından bir türlü kurtulamadı. Thiem, “Kariyerimi bu sezon sonunda bitireceğim... Bileğim olması gerektiği ve istediğim gibi değil. Bu kararı çok uzun zamandır düşünüyordum” sözleriyle profesyonel tenis kariyerini sonlandıracağını açıkladı. Bir diğer büyük veda duyurusu ise Arjantinli raket Diego Schwartzman’dan geldi. Son turnuvalarının kendi tercih ettiği şekilde olmasını dilediğini yazan Schwartzman, 2024’te en sevdiği turnuvalarda oynadıktan sonra kariyerini kendi evinde Arjantin’de oynayacağı bir turnuvayla sonlandırmayı planladığını açıkladı. İsviçreli raket dendiğinde akla pek tabii olarak Roger Federer gelse de Stan Wawrinka da unutulmazlar arasına adını yazdırmayı başardı. 3 Grand şampiyonunun ne kadar süre kortta kalacağı da merak konusu. 

Haberin Devamı

Muguruza: “Hikâyem harikaydı”

Haberin Devamı

Garbiñe Muguruza İspanyolların spora yaptığı yatırımın kadınlar tenisinde de meyvelerini toplamaya başladığı en önemli isim oldu. Roland Garros ve Wimbledon’da  şampiyon olan 30 yaşındaki Muguruza kariyerini noktalayacağını şu sözlerle duyurdu: “Hikâyem harikaydı. Veda etme zamanı geldi. Çocukluğumda kurduğum birçok hayali gerçekleştirdim. Emekli kelimesi kulağa çok güçlü geliyor çünkü hâlâ 30 yaşındayım ama bu kadar çok şey başardığım tenisi oynamaya başlayalı 25 yıl oldu.” 

İtalyan raket Camila Giorgi de emekli olacağını açıklayan isimler arasında. “Tenis kariyerimden emekli olduğumu resmi olarak duyurmaktan mutluluk duyuyorum” diyen Giorgi, “Yıllardır gösterdiğiniz muhteşem sevgi ve desteğiniz için çok minnettarım” şeklinde yazdı.   

43 yaşındaki Venus Williams için yıllardır devam eden emeklilik dedikoduları 2024’te gerçek olacak gibi görünüyor. Serena ile birlikte dünyadaki milyonlarca sporcuya ilham veren ve teklerde 7, çiftlerde 14 Grand Slam şampiyonluğu bulunan Venus’ün bu yıl profesyonel kariyerini noktalamasına kesin gözüyle bakılıyor.