Geri Dön
Uzmanpara Japonya'da tüketici harcamaları 13 aydır düşüyor

Japonya'da tüketici harcamaları 13 aydır düşüyor

Japonya'da tüketici harcamaları Mart ayında üst üste 13. ayda da düşerek merkez bankasının faiz artırımı için bir ön koşul olan reel ücret artışını güçlendirmek isteyen politika yapıcılar için zorluk yarattı.

Japonya'da tüketici harcamaları 13 aydır düşüyor

Bugün açıklanan resmi verilere göre hanehalkı harcamaları Mart ayında bir önceki yıla göre %1,2 düşerken, ekonomistlerin medyan tahmini %2,4 düşüş yönündeydi ve Şubat ayındaki %0,5'lik düşüşü takip etti.

Haberin Devamı

Mevsimsellikten arındırılmış aylık bazda harcamalar da Mart ayında %1,2 düşüş gösterdi. Beklenti yüzde 0,3 düşüş olacağı yönündeydi.

Zayıf rakamlar, Çalışma Bakanlığı verilerinin reel ücretlerin son otuz yılın en büyük ücret artışlarına rağmen artan hayat pahalılığının nominal ücretleri geride bırakması nedeniyle iki yıl üst üste daraldığını göstermesinden bir gün sonra geldi.

Zayıf hanehalkı tüketimi, güçlü ücret artışları ve sağlam tüketici harcamalarının öncülüğünde sürdürülebilir ekonomik büyüme görmek isteyen politika yapıcılar için bir endişe kaynağı.

Japonya'nın cari işlemler fazlası ise Mart ayında 3,40 trilyon yene (21,9 milyar dolar) yükseldi. Ekonomistler cari fazlanın 3,49 trilyon yen olmasını bekliyordu.