Dünya ABD Başkanı Biden’ın açıklaması gerginlik yarattı

ABD Başkanı Biden’ın açıklaması gerginlik yarattı

10.05.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:

ABD Başkanı Biden’ın, ‘Refah’a girmesi durumunda İsrail’e silah göndermeyi durduracaklarını’ açıklaması büyük ses getirirken, iki müttefik arasında gerginliğe yol açtı.

ABD Başkanı Biden’ın açıklaması gerginlik yarattı

Gazze’de bir ateşkes sağlanmasına yönelik ABD’nin baskısı artıyor. Son olarak İsrail’e Refah kentine saldırma ihtimali nedeniyle bomba sevkiyatını durduran ABD yönetimi, ilk kez bu konuda en yüksek ağızdan açıklama yaptı.

Haberin Devamı

ABD Başkanı Joe Biden, İsrail’in Gazze Şeridi’nin güneyinde 1 milyondan fazla sivilin sığındığı Refah’a geniş çaplı kara saldırısına girmesi durumunda İsrail’e silah göndermeyi durduracağını açıkladı. CNN’e konuşan Biden, “Gazze’de siviller, bu bombalar sonucu ve (İsrail ordusunun) girdiği sivil yerleşim yerlerinde diğer yollarla öldürüldü” ifadelerini kullandı. İsrail’in güvenliğine bağlığı kaldıklarını belirten Biden, “İsrail’in güvenliğinden uzaklaşmıyoruz. İsrail’in bu bölgelerde savaş yürütme kabiliyetinden uzaklaşıyoruz” şeklinde konuştu.

ÇİZGİYİ HENÜZ AŞMADILAR

Biden, ABD’nin İsrail’e Demir Kubbe hava savunma sistemi parçaları dahil olmak üzere savunma silahları sağlamaya devam edeceğini, ancak Refah’a geniş çaplı kara saldırısı başlatılması durumunda diğer sevkiyatların durdurulacağını söyledi.

Haberin Devamı

Biden, İsrail’in Mısır sınırındaki Refah’taki eylemlerinin bölgede gerilime yol açmasına rağmen yoğun nüfuslu bölgelere girme yönündeki kırmızı çizgiyi henüz aşmadığını söylerken, “Netanyahu ve savaş kabinesine şunu açıkça ifade ettim, yerleşim yerlerine girerlerse desteğimizi alamayacaklar” dedi.

Biden’ın uyarıları İsrail’de büyük ses getirdi. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu sosyal medya hesabından daha önce paylaştığı bir açıklamayı tekrar paylaştı. Paylaşımda, “Dünya liderlerine sesleniyorum, ne kadar ağır olursa olsun hiçbir baskı, hiçbir uluslararası forum kararı İsrail’i kendini savunmaktan alıkoyamayacaktır. Eğer İsrail tek başına durmak zorunda kalırsa, bunu yapacaktır” ifadeleri yer aldı. İsrail Savunma Bakanlığından yapılan açıklamada ise, “Düşmanlarımıza olduğu kadar dostlarımıza da sesleniyorum: İsrail bastırılamaz. Güçlü duracağız, hedeflerimize ulaşacağız. Hamas’ı vuracağız, Hizbullah’ı vuracağız ve güvenliği sağlayacağız” ifadeleri kullanıldı. İsrail Dışişleri Bakanı Israel Ktaz da “Hamas yok edilene kadar savaşacağız. Bundan daha haklı bir savaş yoktur” dedi.

İsrail’in BM Büyükelçisi Gilad Erdan, Biden’ın açıklamasının İran, Hamas ve Hizbullah tarafından “başarı yolunda umut verici bir şey” olarak yorumlanabileceğini söyledi.

Haberin Devamı

‘HAMAS KALP BİDEN’

Nitekim Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben Gvir sosyal medya hesabında “Hamas” ve “Biden” kelimeleri arasına kalp sembolü koyarak paylaşımda bulundu. İsrail Maliye Bakanı Bezalel Smotrich ise ABD’nin tehdidine rağmen Gazze’deki hedeflerinden vazgeçmeyeceklerini söyledi. İsrail Ordusu ise iki ülkenin görüş ayrılıklarını “kapalı kapılar ardında gidereceğini” söyledi. Öte yandan İsrail Refah’ta ve Gazze’nin diğer noktalarında hava operasyonlarını sürdürdü. İsrail ordusu, geçtiğimiz pazartesinden bu yana Refah’ta 100’e yakın noktaya hava saldırısı düzenlediğini belirterek, operasyona dair görüntüleri yayınladı. Açıklamada, çıkan çatışmalarda 30’a yakın Hamas üyesinin etkisiz hale getirildiği ifade edildi. Birleşmiş Milletler, Refah’ta 80 bin kişinin bölgeden ayrıldığını bildirirken, “Hiçbir yer güvenli değil” açıklamasında bulundu.

Yazarlar