Dünya Cam tabutun önünde başını eğdi! Ülkeyi arka plandan yöneten ‘gölge lider’ öldü

Cam tabutun önünde başını eğdi! Ülkeyi arka plandan yöneten ‘gölge lider’ öldü

08.05.2024 - 16:32 | Son Güncellenme:

Demir yumrukla yönetilen Kuzey Kore'nin gizli lideri olarak görülen Kim Ki Nam yaşamını yitirdi, Nam'ın cenazesindeki fotoğraflar ise dünyada ses getirdi.

Cam tabutun önünde başını eğdi Ülkeyi arka plandan yöneten ‘gölge lider’ öldü

Dünyanın kapalı kutusu 26 milyon nüfuslu Kuzey Kore, bir yılı aşkın bir süredir ekonomik problemlerle boğuşuyor. Ülkedeki fakirliğin boyutu devasa seviyelere ulaşınca Devletin lideri Kim, vatandaşlarına köpek eti yeme çağrısında bulundu hatta başkent Pyongyan'a bir köpek eti restorandı bile açtı. Sık sık nükleer füze denemeleri yapan Kuzey Kore, Rusya'nın Ukrayna'yı işgaline dahi müdahil oldu, ülkeye ait silahlar, mermiler hatta roketler Avrupa'da görüldü.

Haberin Devamı

PROPAGANDA ŞARKISI VİRAL OLDU

Kuzey Kore, iki hafta önce rejim propagandası için yapılan pop şarkısının TikTok'ta büyük bir hit olacağını kesinlikle tahmin edemezdi. “Can Baba” (Friendly Father) isimli şarkı Z kuşağı kullanıcıları arasında viral oldu. Şarkıyı melodisi yüzünden paylaşanların çoğu, sözlerinde balistik füze fırlatmakla böbürlenen bir liderin övüldüğünden haberdar değil.

Şarkının sözlerinin bir kısmı şöyle: "Hadi büyük lider Kim Jong Un'un şarkısını söyleyelim/ Dost Baba’mız Kim Jong Un'la övünelim."

CAM TABUTUNUN ÖNÜNDE ASKERİ CENAZE TÖRENİ

Tamamen devletin kontrolünde olan Kuzey Kore medyasına yansıyan haberlerde ise Kuzey Kore'nin yönetimdeki beyni olan propaganda şefinin öldüğünü yazıldı. Kim Ki Nam isimli yetkili, bir süredir çoklu organ yetmezliği nedeniyle tedavi altındaydı ve bugün itibariyle 94 yaşında yaşamını yitirdi. Yerel medya ayrıca otoriter lider Kim Yong-un'un akıl hocasının cam tabutu önünde başını eğdiği fotoğrafları yayınladı.

Haberin Devamı

Cam tabutun önünde başını eğdi Ülkeyi arka plandan yöneten ‘gölge lider’ öldü

GÖLGE LİDER

Kuzey Kore'nin kurucu lideri Kim Il Sung tarafından kurulan Kim hanedanı, üç nesil boyunca ülkeyi izole ve demir yumrukla yönetti. 2015 yılında devlet medyasındaki görüntülerde, o sırada 80'li yaşlarında olan 'Gölge liderin' kendisinden 50 yaş küçük olan Kim Jong Un'un önünde özenle notlar alırken görülüyordu.

Uluslararası kuruluşlara göre Kim Nam, Kuzey Kore için Almanya'nın Nazi dönemindeki propaganda bakanı Goebbels'den farksızdı.
Öte yandan Kim Nam geçmiş yıllarda sık sık Kuzey Kore'nin dış politikalarında da rol aldı. Bu bağlamda birçok kez Güney Kore ile işbirliğini geliştirmeye çalıştı.