Beşiktaş Beşiktaş - Rizespor maçı sonrası eski hakemden penaltı tepkisi! 'VAR için net bir kanıt'

Beşiktaş - Rizespor maçı sonrası eski hakemden penaltı tepkisi! 'VAR için net bir kanıt'

04.05.2024 - 01:54 | Son Güncellenme:

Beşiktaş, Süper Lig'in 35'inci haftasında Rizespor'u konuk etti. Ali Şansalan'ın tartışmalı kararlarını eski hakemler değerlendirdi.

Beşiktaş - Rizespor maçı sonrası eski hakemden penaltı tepkisi VAR için net bir kanıt

Trendyol Süper Lig'in 35'inci haftasında Beşiktaş ile Rizespor karşı karşıya geldi. Müsabakada Ali Şansalan düdük çaldı. Ali Şansalan'ın yardımcılıklarını Deniz Caner Özaral ile Samet Çavuş üstlendi. VAR'da Emre Malok, AVAR'da ise Kadir Sağlam ve Erdem Bayık görev aldı.

Haberin Devamı

Beşiktaş - Rizespor maçının tartışmalı kararlarını eski hakemler canlı yayında yorumladı. Yayıncı kuruluş beIN Sports'un hakem programı beIN Trio'da Deniz Çoban, Bülent Yıldırım ve Bahattin Duran çarpıcı ifadeler kullandı.

İşte kritik müsabakanın tartışmalı kararları hakkında yapılan değerlendirmeler...

"Beşiktaş'ın ilk golü öncesi herhangi bir ihlal var mı?"

Deniz Çoban: Yardımcı hakemi tebrik edelim. Doğru bir karar vermiş. Çok açık içeride.

Bülent Yıldırım: Temiz bir gol.

Deniz Çoban: Top kaleye girmeden Rizesporlu oyuncunun eline geliyor. Ali Şansalan'ın bir görüntüsünü gördüm, Ali Şansalan penaltı veriyordu sanki. Emirhan Topçu'nun iki eline çarpıyor. Ali Şansalan yakalmış, penaltıyı veriyordu.

Haberin Devamı

Bahattin Duran: Necip Uysal top çarptığında zaten hemen hakeme dönüyor. Bir penaltı itirazında bulunuyor.

Deniz Çoban: Necip Uysal zaten bugün hakemden daha iyiydi pozisyonlara yakınlık konusunda. Elinden yükselmiş top zaten.

Bülent Yıldırım: Eğer kaleyi bulmasaydı bir penaltıdan söz edebilirdik. Gol olduğu için bir sorun yok.

Deniz Çoban: Topu bilerek bloklamadığı için sarı kart gerekmezdi.

Beşiktaş - Rizespor maçı sonrası eski hakemden penaltı tepkisi VAR için net bir kanıt

"Semih Kılıçsoy'un ağlara gönderdiği top sonrası gol iptali kararı doğru mu?"

Deniz Çoban: Burada gol çizgisi kamerasından bakıp, topla kale direği arasında boşluk var mı ona bakmamız gerek. VAR da bunu yaptı. Teknolojiyi kullanıyoruz, çok yüksek teknoloji yatırımlarımız var. VAR odasında hakem burada muhtemeldir o aradaki boşluğu çok net tespit etti. Bariz bir hata yapılmış olarak gördü ve müdahale ettiğini düşünüyorum. Bizim elimizdeki teknolojide büyüttüğümüz zaman topla direk arasındaki boşluğu görebiliyor muyuz? Sanki. VAR 'sanki' dediyse müdahale etmemesi gerekirdi. Ama 'açık şekilde görüyorum' dediyse zaten müdahale etti. Hakemi de kenara çağırmadı. Bu gözle verilebilecek bir karar.

Bahattin Duran: Burada çizgilerden görülen bir gerçek var. Onu tespit etmiş VAR.

Deniz Çoban: Bu görüntülerle tespit edilmiş bir şey olduğu için yorum yapmaya gerek yok. Herkes kendisinin hakemidir, ona göre karar verir. Ben de 'sanki' bir boşluk var gibi görüyorum.

Haberin Devamı

Bülent Yıldırım: Ben çıktığını düşünüyorum. Tespiti zor olsa da arada yeşil zeminde boşluk gördüm. VAR bunu gördüğü için golü iptal etmiş, bence doğru karar.

Bahattin Duran: Elimizdeki bu imkanlarla çok az da olsa top çizgiyi terk etmiş gibi geliyor. 'Geliyor, sanki' gibi falan VAR'da çalışmaz öyle.

Deniz Çoban: Yanlış bilinen bir şey de var. Gol çizgisi teknolojisi olsa da tespit edebileceği bir şey değil bu. Gol çizgisi teknolojisi sadece iki direk arasına bakıyor. Oyun alanına giden toplarda böyle bir şey yok.

Bülent Yıldırım: En iyi açı kale çizgisi açısı. Mesela burada köşe gönderlerinin olduğu noktada 'girdi çıktı' olsa, VAR o zaman müdahale edemeyecek.

Bahattin Duran: Beşiktaş ile Pendikspor maçındaki maçta da olmuştu bu. Stadyumdaki konuma bağlı. Buna bizim yapabileceğimiz hiçbir şey yok.

Beşiktaş - Rizespor maçı sonrası eski hakemden penaltı tepkisi VAR için net bir kanıt

"Muleka'nın yerde kaldığı pozisyonda devam kararı doğru mu?"

Bülent Yıldırım: Burada mükemmel bir açıya geldiği için ben hakemi kutlarım. Bence pozisyonu görüyor. Görmese bu pozisyonu atlama ihtimali çok yüksek. Topa defans oyuncusu bir hamle yapmış, ayağının dışıyla gelmiş ve topa zamanında vurmuş. Hakemi kutluyorum, devam kararı doğru. İkili mücadele esnasında koluna sekip geliyor. Necip Uysal pozisyon incelensin diye çok sert bir faul yaptı ve itiraz var. Burada sarı kart çıkmaması yanlıştı. Devam kararı mükemmel.

Haberin Devamı

Deniz Çoban: Necip Uysal'ın faulünde her şeyden önce umut vadeden atak. Necip Uysal'ın gelişi kontrolsüz, Necip Uysal sarı kartı hak eden bir itiraz yapıyor. Ali Şansalan'ın maçtaki en belirgin hatası buydu. Bunu atlamaz Ali Şansalan tecrübesindeki hakem. Rizeli oyuncu ayağının dışıyla topa bir teması var. Top gidiyor, oyuncu uzanan ayağa takılarak düşüyor. Çok riskli hamle ama temiz bir müdahale. Kendi vurduğu top koluna geliyor, kolları doğal konumda.

Bahattin Duran: Benim için devam kararı net. Burada bir ihlal yok. Necip Uysal'ın yaptığı hareket, oyun hızlıca dursun diye o faulü yaptı. Taban yukarıda.

Deniz Çoban: Necip Uysal topa dokunamamış olsa, Rizeli oyuncunun ayağı yerde sabit olsa... Bu gelişin etkisi şu andakinden daha fazla olurdu. Kartın rengini tartışırdık, muhtemelen 'kırmızı' derdik. Bu seviye oynayan oyuncular şunu öğrenemediler. Sessiz kontrol diye bir şey var. Her penaltı beklentisi, her kırmızı kart ihtimali, sessiz olarak her gol VAR odasında kontrol ediliyor. Oyunun durmasına gerek yok. Oyun durmamış olsa bile VAR, hakeme ulaşır ve oyunu durdurtturur. Varsa bir penaltı ihtimali onu izlettirir. Oyuncular, teknik sorumlular hızlıca oyunu durdurmaya çalışıyorlar.

Haberin Devamı

Bahattin Duran: Necip Uysal'ın net bir sarı kart görmesi gerekiyordu bu pozisyonda. Yaptığı hareket kontrolsüz. Sonrasındaki itirazları...

Deniz Çoban: Bir tane sarı kart gösterse kabul ederdik.

Beşiktaş - Rizespor maçı sonrası eski hakemden penaltı tepkisi VAR için net bir kanıt

"Rashica'nın golü öncesinde bir ihlal var mı?"

Bülent Yıldırım: Top ileriye doğru gidiyor, potansiyel faulü işaretledik. Semih Kılıçsoy'dan güzel bir pas, top çıkmadan ortalandı. Kafa vuruldu ve gol. Top bir ihlalle mi kazanıldı? Topla oynandıktan sonra faulü Emrecan mı yapmış? İleri alınca Muhammet Taha Şahin'in kramponu Emrecan Terzi'nin kramponunun üstünde. Olası faul Muhammet Taha Şahin'in faulü. Temiz bir gol.

Deniz Çoban: Katılıyorum.

Bahattin Duran: Ben de aynı fikirdeyim. Burada Emrecan Terzi'nin bir faulü yok. Bence Muhammet Taha Şahin'in de yok. Artık ayaklar orada birleşmek zorunda ve birleşmiş. Bu gol nizami.

Beşiktaş - Rizespor maçı sonrası eski hakemden penaltı tepkisi VAR için net bir kanıt

"Cenk Tosun'un şutunda Rizespor savunması elle mi oynadı?"

Bülent Yıldırım: Cenk Tosun'un şutunda top bir defans oyuncusundan sektikten sonra bir diğer arkadaşına geliyor. Cenk Tosun bir penaltı olduğunu düşünüyor. Ele temas olduğu kesin. Teoride beklenmedik bir top, takım arkadaşından çarpma. Bu tarz pozisyonlarda sizin beden diliniz doğal olacak ki, 'beklenmedik top' diyerek devam edelim. Bu el omuz seviyesi üzerinde kalkmış mı? Evet. O zaman teorik olarak biz bunun doğal konumda olduğunu tespit edemeyiz. Top sekse de takım arkadaşından gelse... Buradan bir penaltı kararı çıkması gerekirdi. Bedeni toparlayamadığı için oyuncu inanılmaz bir şekilde omuz seviyesinin üzerinde bu topla oynamış oldu.

Deniz Çoban: Biriside 'baştan sona lacivertli oyuncunun hareketlerini takip ederseniz, sağ elinin konumu vücudunun konumuna uygun dengeyi sağlamak için uzanmış. Toptan elini kaçırmaya çalışırken burada yakalanmış' diye düşünebilir. İtiraz edemeyiz. Bu el omuz hizasının üzerinde yakalanmışsa bunu doğal kabul edemiyoruz. UEFA'nın tanımı bu. Önceden metin olarak yazıyordu, metni sadeleştirmek için çıkardılar ama hala uygulanıyor. Omuz üzerindeki el ve kol doğal kabul edilmiyor. VAR için net bir kanıt. Bu el buraya kalktıysa affı yoktur. VAR'ın da hata yaptığı fikrindeyim.

Bülent Yıldırım: Bu bizim yorumumuz değil UEFA Hakem Kurulu'nun net yorumu. Biz de UEFA'ya bağlıyız. Omuz seviyesi üzerine kalkmış el pozisyonlarını doğal kabul edemiyoruz. Oyuncunun önlem alması gerekirdi. Bu pozisyonun penaltı olduğunu düşünüyorum.

Bahattin Duran: Ben de penaltı olduğunu düşünüyorum. VAR müdahalesi soru işareti. Bu çok doğal gelmedi bana. VAR müdahalesine daha yakınım.

Beşiktaş - Rizespor maçı sonrası eski hakemden penaltı tepkisi VAR için net bir kanıt