Gündem Sağanak yağış ve dolu hayatı felç etti! Dışarı çıkacaklar dikkat: Uyarı üstüne uyarı geliyor

Sağanak yağış ve dolu hayatı felç etti! Dışarı çıkacaklar dikkat: Uyarı üstüne uyarı geliyor

03.05.2024 - 17:21 | Son Güncellenme:

Yurdun büyük bir kesimini etkisi altına alan yağışlı hava sistemi birçok şehirde hayatı olumsuz yönde etkiliyor. Meteoroloji'nin yeni yayımladığı haritaya göre sağanak yağış etkisini sürdürecek. İşte bölge bölge son durum...

BODRUM'DA ANA İSALE YOLU PATLADI

Bodrum’un Torba Mahallesi'nde ana isale hattı patladı, yollar adeta göle döndü. Yolda trafik akışı alternatif güzergahtan kontrollü olarak sağlanıyor.

Torba Rıza Anter Caddesi Yeni Otogar önünde ana isale hattı patladı. Patlama sonrası tonlarca su yola aktı. Yol, dereye döndü.
İhbarın ardından zabıta, polis ve MUSKİ ekipleri bölgeye sevk edildi. Yolda trafik akışı alternatif güzergahtan kontrollü olarak sağlanıyor. Patlağın olduğu noktada onarım için çalışma başlatılacak.

CAMİ ŞADIRVANINI SU BASTI

Küçükçekmece’de akşam saatlerinde etkili olan şiddetli yağışın ardından Atatürk Mahallesi'nde bulunan Hacı Mustafa Güllü Camisi'nin şadırvanını su bastı. Şadırvan ve tuvaletler vatandaşlar tarafından temizlendi. Suyun içinde mahsur kalan bir farede vatandaşlar tarafından paspas yardımıyla kurtarıldı.

 

SİİRT'TE CEVİZ BÜYÜKLÜĞÜNDE DOLU YAĞDI

İlçeye bağlı Atabağı beldesinde saat 15.00 sıralarında aniden bastıran dolu yağışına vatandaşlar hazırlıksız yakalandı. Ceviz büyüklüğünde yağan şiddetli dolu yaklaşık 10 dakika sürdü. Dolu yağışından dolayı bölgede ekili olan bahçeler zarar gördü. Dolu yağışı daha sonra yerini yağmura bıraktı.

Haberin Devamı
ANİDEN BASTIRAN DOLU İLÇEYİ BEYAZA BÜRÜDÜ

Edirne’nin Keşan ilçesinde aniden bastıran dolu, cadde ve sokakları beyaza bürürken, dolu yağışına hazırlıksız yakalanan vatandaşlar sığınacak yer aradı.

Keşan’da beklenmedik bir şekilde etkili olan dolu yağışı, şehirde hayatı olumsuz etkiledi. Ani yağış ile birlikte cadde ve sokaklar beyaz bürünürken, dolu yağışından korunmaya çalışan vatandaşlar, en yakındaki işyerlerine girmeye çalıştı. Bazı vatandaşlar, kafalarına koli geçirerek yoluna devam etmek istedi. Dolu yağışının ardından kentte sağanak yağmur başladı.

TAKSİM'DE SAĞANAK YAĞIŞ ETKİLİ OLDU

İstanbul'daki yağışlı hava, Taksim'de de etkili oldu. Bazı turist ve vatandaşlar yağmurdan şemsiye ve yağmurluk ile korunurken, hazırlıksız olanlar ise ıslanmaktan kaçamadı. O anlar cep telefonu kamerasına yansıdı.

 

ŞANLIURFA'DA MAHALLELER GÖLE DÖNDÜ

Şanlıurfa'da akşam saatlerinde etkili olan yağmur ve dolu yağışı, hayatı olumsuz etkiledi. Karaköprü ilçesinde bulunan birçok kırsal mahalle sel suları altında kaldı. Kırsal mahallelerin yanı sıra ekili arazilerin ve fıstık ağaçlarının da dolu yağışı nedeniyle zarar gördüğü bildirildi.

Haberin Devamı
BÖLGE BÖLGE CUMARTESİ GÜNÜ HAVA NASIL OLACAK?

MARMARA
Parçalı ve çok bulutlu, bölge genelin yerel olmak üzere sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı geçeceği tahmin ediliyor. Yağışların; Edirne, Tekirdağ, Çanakkale, Balıkesir ve Bursa çevrelerinde yer yer kuvvetli olması bekleniyor.

EGE
Parçalı ve çok bulutlu, bölge genelin yerel olmak üzere sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı geçeceği tahmin ediliyor. 

AKDENİZ
Parçalı ve çok bulutlu, bölge genelin yerel olmak üzere sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı geçeceği tahmin ediliyor. Yağışların; Osmaniye ve Kahramanmaraş çevreleri ile Adana'nın kuzey kesimlerinde yer yer kuvvetli olması bekleniyor. Rüzgarın, Doğu Akdeniz'de güney ve güneybatı yönlerden kuvvetli (40-70 km/saat) olarak eseceği tahmin ediliyor.

İÇ ANADOLU
Parçalı ve çok bulutlu, bölge genelin yerel olmak üzere sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı geçeceği tahmin ediliyor. Yağışların, Niğde, Kayseri ve Sivas çevrelerinde yer yer kuvvetli olması bekleniyor. 

BATI KARADENİZ
Parçalı ve çok bulutlu, bölge genelin yerel olmak üzere sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı geçeceği tahmin ediliyor. Yağışların, Kastamonu ve Sinop çevrelerinde yer yer kuvvetli olması bekleniyor. 

ORTA ve DOĞU KARADENİZ
Parçalı ve çok bulutlu, bölge genelin yerel olmak üzere sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı geçeceği tahmin ediliyor. Yağışların, Amasya ve Tokat çevrelerinde yer yer kuvvetli olması bekleniyor. 

DOĞU ANADOLU
Parçalı ve çok bulutlu, bölge genelin yerel olmak üzere sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı geçeceği tahmin ediliyor. Yağışların, Malatya, Hakkari ve Şırnak çevrelerinde yer yer kuvvetli olması bekleniyor. 

GÜNEYDOĞU ANADOLU
Parçalı ve çok bulutlu, bölge genelin yerel olmak üzere sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı geçeceği tahmin ediliyor. Yağışların; Adıyaman ve Siirt çevrelerinde yer yer kuvvetli olması bekleniyor. Rüzgarın, batı kesimlerinde güney ve güneybatı yönlerden kuvvetli (40-70 km/saat) olarak eseceği tahmin ediliyor.

KOCAELİ'DE RÜZGAR DENİZİ TAŞIRDI

Ülke genelinde hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin altında seyrederken Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün uyarıları sonrasında Kocaeli'de şiddetli rüzgar etkili oldu. Kısa süren rüzgar yerini yağmura bıraktı. Vatandaşlar yağmura hazırlıksız yakalanırken trafik ise felç oldu. Sahil kesiminde ise şiddetli rüzgar sebebiyle deniz taştı. Sahil kesimi sular altında kaldı.

SON İŞ GÜNÜNDE TRAFİK YOĞUNLUĞU YÜZDE 81'E ULAŞTI

 

Yağışlı havanında etkisiyle, haftanın son iş gününde İstanbul'da trafik yoğunluğu yaşanıyor. Saatler 18.00'i gösterdiğinde İBB Trafik Yoğunluk Haritasında, Anadolu ve Avrupa Yakasında trafik yoğunluğu yüzde 81'e ulaştı. Anadolu Yakası'nda Kadıköy D-100 Karayolu'nda her iki yönde de trafik yoğunluğu yaşanırken, Avrupa Yakası'nda ise D-100 Karayolu Cevizlibağ mevkiinde çift yönlü trafik yoğunluğu yaşandı.

Haberin Devamı
SARI KODLU UYARI VERİLEN İL SAYISI ARTTI

Meteoroloji'nin haritayı güncellemesinin ardından sarı kodlu uyarı verilen iller arttı. O iller şöyle; Adana, Hatay, Kahramanmaraş, Nevşehir, Siirt, Yozgat, Batman, Osmaniye, Diyarbakır, Kayseri, Mardin, Niğde, Sivas, Aksaray ve Şırnak.

METEOROLOJİ'DEN YENİ RAPOR

Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından yapılan son değerlendirmelere göre: Ülke genelinin çok bulutlu, sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı geçeceği tahmin ediliyor. Yağışların: Edirne, Tekirdağ, Çanakkale, Balıkesir, Bursa, Osmaniye, Kahramanmaraş, Niğde, Kayseri, Sivas, Kastamonu, Sinop, Amasya, Tokat, Malatya, Siirt, Şırnak, Hakkari ve Adıyaman çevreleri ile Adana'nın kuzey kesimlerinde yer yer kuvvetli olması bekleniyor.


HORTUM MEYDANA GELDİ

Sivas'ın Gemerek ilçesinde bulunan Çat ormanında, geçtiğimiz günlerde hortum meydana geldi. Hortum birçok ağacı kökünden sökerken o anlar cep telefonu kamerasına yansıdı. Bölgedeki vatandaşlar tarafından kayda alınan hortum bir süre sonra etkisini yitirdi.


Haberin Devamı
SİİRT

Siirt’te etkili olan sağanakta bazı cadde ve sokaklar suyla doldu, sürücüler ile yayalar zor anlar yaşadı.

Meteoroloji 15’inci Bölge Müdürlüğü’nün kuvvetli yağış uyarısının ardından, kent merkezinde öğle saatlerinden itibaren sağanak etkili oldu. Sağanak nedeniyle bazı cadde ve sokaklar suyla doldu. Yağışa hazırlıksız yakalananlar zor anlar yaşadı, trafikteki sürücüler de ilerlemekte güçlük çekti.

ADANA'DA SAĞANAK HAZIRLIKSIZ YAKALADI

Adana’da kısa süre etkili olan sağanak, dışarıda olanları hazırlıksız yakaladı. Bazıları ellerindeki poşetlerle yağmurdan korunmaya çalışırken, bazıları ise saçak altlarına sığındı.

Kent merkezinde öğleden sonra yarım saat etkili olan sağanak, dışarıda olanları hazırlıksız yakaladı. Şemsiyesi olmayanlar, ellerindeki poşetlerle yağmurdan korunmaya çalışırken, bazıları ise bina saçaklarının altına sığındı. Su basan bazı caddelerde sürücüler zor anlar yaşadı. Kentin güneyindeki mahallelerde ara sokaklarda ise su birikintileri oldu. Vatandaşlar, tıkanan rögarları açmaya çalıştı. Bazı çocuklar, su birikintilerinde eğlendi. Sağanağın ardından güneş açtı. Belediye ekipleri biriken suların tahliye edilmesi için çalışma başlattı.

ANKARA VALİLİĞİ'NDEN UYARI

Ankara Valiliği'nden yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi: Meteoroloji Genel Müdürlüğü Ankara Bölge Tahmin ve Erken Uyarı Merkezi verilerine göre; Zirai Don Hadisesine Dikkat!

Ankara il genelinde 05 Mayıs Pazar gününden itibaren hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin altına düşmesi ve 07 Mayıs Salı gece saatlerine kadar zirai don hadisesi beklendiğinden yaşanabilecek olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunması gerekmektedir.

Haberin Devamı
İSTANBUL'DA CUMA TRAFİĞİ

İstanbul'da, haftanın son günü akşam saatlerinde trafik yoğunluğu yağışlı havanın da etkisiyle yüzde 80'e kadar yükseldi.


BURSA'DA SAĞANAK VE DOLU HAYATI FELÇ ETTİ

Bursa'da aniden bastıran sağanak yağış, etkili oldu. Bursa'nın bir çok ilçesinde etkili olan sağanak yağış, kimi zaman dolu yağışına çevirdi. Hazırlıksız yakalanan vatandaşlar zor anlar yaşarken, fındık büyüklüğündeki dolu yağışı kameralara yansıdı.


Yağışla birlikte esen kuvvetli rüzgar, Bursa - İzmir - İstanbul çevre yolu üzerinde seyreden bir tırın arkasındaki dorsesini yerinden çıkardı. Yola devrilen dorse sebebiyle çevre yolunda trafik aksadı.

Nilüfer ilçesinde bir sitenin bahçesindeki çardaklarda fırtına sebebiyle yerinden çıkıp ters döndü. Ani başlayan sağnak yağış sebebiyle Osmangazi ilçesindeki Çağlayan Mahallasi, çevresinde küçük çapta sel baskını yaşandı. Tıkanan rogar kapakları yüzünden şehrin bir çok caddesinde su birikintileri meydana geldi. Bazı bölgelerde şiddetli yağış ile birlikte yoğun sis te meydana geldi. Vatandaşlar korku dolu doğa olayını cep telefonları ile kaydedip sosyal medyada paylaştılar. Uzun süredir havaların sıcak gitmesi sebebiyle çok sayıda meyve ağacının açan çiçekleri yağan dolu ve sağnak yağış ile birlikte yere döküldü.

EDİRNE'DE SAĞANAK

Edirne'de yağmura hazırlıksız yakalanan vatandaşlar, ıslanmamak için iş yerlerine ve kapalı alanlara sığınmak zorunda kaldı. Yağışa aldırış etmeden yürüyen vatandaşlar da zaman zaman ilerlemekte güçlük çekti. Etkili olan sağanağın caddelerde ve sokaklarda oluşturduğu su birikintisi, trafikte aksamalara neden oldu.

Gök gürültülü sağanak yağışların yarın gece yarısına kadar etkisini sürdürmesi bekleniyor. Meteorolojiden yapılan uyarıda, "Ani sel, su baskını, yıldırım, yerel dolu yağışı, kuvvetli rüzgar ve ulaşımda aksama gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunması gerekiyor" denildi.

HAFTA SONU YAĞIŞ VAR

Hafta sonu yağışların ülke genelinde görüleceğini belirten hava tahmin uzmanı Yusuf Ziya Yavuz, “Hafta sonu cumartesi günü tüm yurtta, pazar günü ise güney ege kıyıları haricinde ülke genelinde gök gürültülü sağanak yağışların görülmesini beklemekteyiz” ifadesini kullandı.

ORHAN ŞEN'DEN İSTANBUL'A UYARI GELDİ

CNN Türk Meteoroloji Danışmanı Prof. Dr. Orhan Şen, “Bugün Trakya’da kuvvetli yağmur var. Edirne, Kırklareli ve Tekirdağ iç kesimi ile Balıkesir riskli. Diğer riskli bölgeler Güneydoğu Anadolu (Mardin, Batman, Bitlis, Siirt, Şırnak), Doğu Akdeniz (Adana’nın doğusu, Osmaniye, Hatay). Yarın Kahramanmaraş, Adıyaman, Diyarbakır riskli bölgeler.


İstanbul bugün yarın yağışlı bu gece ve yarın sabah kuvvetli olabilir. Yağış hafta sonu da devam edecek. Sıcaklıklar 3-4 gün daha değişmeyecek 17-18 derece.

BUGÜN 14 İL

Adana, Ağrı, Edirne, Erzurum, Hakkari, Hatay, Kars, Kırklareli, Mardin, Siirt, Tekirdağ, Van, Şırnak, Iğdır, Osmaniye