Dünya Gazze’deki savaşa karşı öğrenci eylemleri dünyaya yayılıyor

Gazze’deki savaşa karşı öğrenci eylemleri dünyaya yayılıyor

04.05.2024 - 07:00 | Son Güncellenme:

Gazze’deki savaşa karşı ABD üniversitelerinde başlayan öğrenci protestoları devam ediyor. Eylemler başka ülkelere de yayılırken, Fransa’daki olaylar ‘Sciences Po’da yoğunlaştı.

Gazze’deki savaşa karşı öğrenci eylemleri dünyaya yayılıyor

DIŞ HABERLER SERVİSİ  - ABD’nin New York kentindeki Columbia Üniversitesi’nde 18 Nisan’da başlayan ve ülke genelindeki üniversitelere sıçrayan Filistin’e destek gösterileri sürerken, öğrenci eylemleri başka ülkelere de yayıldı. Birçok üniversitede polis, göstericilere müdahale ederken, Associated Press ajansı, son haftalarda ABD genelindeki üniversite kampüslerinde düzenlenen Filistin yanlısı protestolar sırasında yaklaşık 2 bin 200 kişinin gözaltına alındığını bildirdi. Gazze’deki savaşa karşı protesto eylemleri Kanada’nın en büyük bazı üniversitelerine de yayıldı. Quebec Başbakanı Francois Legault, Montreal McGill Üniversitesi’ndeki kampın dağıtılması gerektiğini belirtirken, Toronto, British Columbia Üniversitesi ve Ottawa Üniversitelerinde de protesto kampları bulunuyor. Meksika’da da öğrenciler, Meksika Ulusal Özerk Üniversitesi’nin (UNAM) bahçesine kamp kurdu. 

Haberin Devamı

Paris’te olaylar 

ABD’dekilere kıyasla oldukça sınırlı kalan Avrupa’daki öğrenci eylemleri ise Fransa’nın başkenti Paris’te yoğunlaşıyor. Sorbonne Üniversitesi ve Paris Siyasal Bilimler Enstitüsü öğrencileri gösteriler düzenliyor. Ülkenin en prestijli üniversitelerinden kabul edilen Siyasal Bilimler Enstitüsü’ndeki (Sciences Po) protestoların ardından eğitime bir gün ara verildi. Filistin yanlısı öğrencilerden oluşan üniversite komitesi, okulda “barışçıl oturma eylemi” yapılacağını duyurmuş, 6 öğrencinin “Filistinlilere dayanışma amacıyla” açlık grevine başladığını açıklamıştı. Fransa Yüksek Öğrenim ve Araştırma Bakanı Sylvie Retailleau, üniversite yönetimine “düzeni sağlama” çağrısı yaparak, gerekirse polisin müdahale etmesi talimatını verdi. Nitekim dün polis Science Po’ya girerek binaları işgal eden eylemci öğrencileri uzaklaştırdı. 

Haberin Devamı

Sciences Po, Fransa’ya da yayılan ancak ABD’de görülenlere kıyasla çok daha küçük çaplı kalan öğrenci protestolarının merkez üssü haline gelmişti. İsrail ve ABD’den sonra dünyanın en büyük Yahudi nüfusuna sahip Fransa, aynı zamanda Avrupa’nın en büyük Müslüman topluluğuna da ev sahipliği yapıyor. 

‘Türkiye ile ilişkiler etkilenmez’

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi İletişim Danışmanı John Kirby, Güney Afrika’nın Uluslararası Adalet Divanı’nda (UAD) İsrail’e karşı açtığı soykırım davasına, Türkiye’nin müdahil olma kararıyla ilgili bir soru üzerine, ABD’nin bu konudaki kararlı tutumuna dikkat çekti. VOA’nın haberine göre, Türkiye’nin UAD kararıyla ilgili Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı adres gösteren Kirby, “Bu konuda farklı görüşlere sahip olduğumuz aşikâr ancak bu durum değerli bir NATO müttefiki olan Türkiye ile ilişkilerimizi zedelemez. Bu konuda olduğu gibi bazı konularda aynı fikirde olmayabiliriz ama yine de müttefikimize değer veriyoruz” dedi.

‘Tek başımıza ayakta kalmalıyız’

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu Gazze Şeridi’ndeki savaş nedeniyle İsrail’e yönelik uluslararası eleştirilerin arttığı bir ortamda, Yahudilerin mecbur kalmaları halinde ‘tek başlarına ayakta kalacaklarını’ söyledi. Holokost’tan kurtulanlarla bir araya gelen Netanyahu, “Eğer yalnız kalmamız gerekiyorsa, tek başımıza kalacağız” derken, “Biz kendimizi korumazsak kimse bizi korumaz” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Yardım paraşütleri yine açılmadı: Çok sayıda ölü var

Gazze’deki Sivil Savunma Birimi Sözcüsü Mahmud Basal, Gazze Şeridi’nin kuzeyine yardım taşıyan uçakların havadan indirdiği insani yardım kutularını taşıyan paraşütlerin açılmadığını bildirdi. Basal, kutuların bölgede yardım bekleyen bir grup Filistinlinin üzerine düşmesi sonucu çok sayıda kişinin öldüğünü ve yaralandığını kaydetti. Basal, yardım bırakan uçakların hangi ülkeye ait olduğuna dair herhangi bir bilgi vermedi. Mart ayında da benzer bir olayın yaşındaki Gazze Şeridi’nde 5 Filistinli hayatını kaybetmişti.