GündemZeynep İnanoğlu’na uluslararası ödül

Zeynep İnanoğlu’na uluslararası ödül

01.09.2011 - 02:30 | Son Güncellenme:

Türk sinemasının duayen yapımcısı Türker İnanoğlu’nun genç yaşında adını dünya bilim literatürüne altın harflerle yazdıran kızı Google Türkiye Ürün Pazarlama Müdürü Zeynep İnanoğlu, şimdi de yeni başarısıyla adından söz ettiriyor.

Zeynep İnanoğlu’na uluslararası ödül

Harvard Üniversitesi Elektronik Mühendisliği Bölümü mezunu olan İnanoğlu, daha sonra “Ses Sentezleme ve Konuşturmacı Dönüştürme” alanında çalıştığı Cambridge’de “Seslerin farklı duygulara dönüştürülmesi” üzerine hazırladığı doktora teziyle ödül almaya hak kazandı. Teknoloji dünyasında yeni bir ufuk açan İnanoğlu’nun yazdığı 250 sayfalık doktora tezi, 20-30 sayfalık bir makale halinde teknoloji dünyasının prestijli yayınlarından Speech Communication (Sesle İletişim) dergisinde yayımlandı. İnanoğlu, yayına kabul sürecinin 1 yıl sürdüğü dergiye makalesini, 2008 yılında teslim etti.

İki yıl boyunca araştırıldı
İnanoğlu’nun makalesi dergide 2010 yılında yayınlandı. Ödül komitesi makaleye kaç kişinin referansta bulunduğunu ve çalışmadan kaç kişinin yararlandığını tespit etmek için 2 yıllık sıkı bir araştırma yaptı ve sonunda dünyanın önemli beyinlerinin yarıştığı “En İyi Makale Ödülü”ne İnanoğlu’nun layık olduğuna karar verdi.
Bugün toplanacak olan Avrupa Sinyal İşleme Konferansı (Eurosipco), “En İyi Makale Ödülü”nü Zeynep İnanoğlu’na takdim edecek. İnanoğlu, ödülünü almak için babası Türker İnanoğlu, annesi Gülşen Bubikoğlu ve eşi Cüneyt Özdemir ile Barcelona’ya uçtu.


Sesi ve duyguları modelliyor

Zeynep İnanoğlu, teknoloji dünyasında yeni ufuklar açan ses sentezleme üzerine yaptığı çalışmasının bir bölümünü Google’a satmıştı. Sesin de tıpkı “parmak izi” gibi insana dair özellikleri ortaya koyduğu fikrinden hareket eden buluşunu İnanoğlu şöyle özetliyor: “Mesela, 15 dakika sizi, 15 dakika da başkasını konuşturalım. Makina sesleri modelliyor. Sonra o modelleri birbirine dönüştürüyor. Sizin konuştuklarınızı bir başkası konuşabiliyor. Aynı prensipten yola çıkarak duyguları da yansıtacak bir çalışma gerçekleştirdim. Gerekli vurguları yapmak suretiyle konuşmaya mutlu, heyecanlı ya da sinirli bir hava verebiliyoruz.”