04.04.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:
KÜLTÜR SANAT SERVİSİ
Gelmiş geçmiş en popüler çizgi romanlardan olan ve Türkiye’de de geniş bir okur kitlesi tarafından takip edilen efsane ‘Zagor’un çizeri Gallieno Ferri, 87 yaşında hayatını kaybetti.
1929’da İtalya’nın Genoa kentinde dünyaya gelen Ferri, çizgi roman çizeri olmadan önce mühendislik okudu. Ferri, çizer olma sürecini “İyi çizgi roman çizen bir kardeşim vardı, onu taklit ediyordum. Resme çok meraklıydım. Başta çizerliği ciddiye almadım, benim işim bu olacak diye düşünmedim” diye anlatıyordu. İlk çizimlerini Fergal takma adıyla yapan Ferri, yayıncı ve senarist Giovanni De Leo ile çalışarak ‘Il Fantasma Verde’ ve ‘Piuma Rossa’ya imza attı. 1949’dan itibaren ise Maskar’ın ilk sayılarını, western türündeki ‘Tom Tom’ ve ‘Thunder Jack’i çizmeye başladı.
Onu dünyaya tanıtacak ‘Zagor’u ise 1960’da tanıştığı yazar Sergio Bonelli ile birlikte yarattı. 1961’de yayımlanan ilk sayıdan itibaren 50 yılı aşkın süre ‘Zagor’u çizmeyi sürdürdü.
Ferri, 2010’da Türkiye’ye TÜYAP Kitap Fuarı için geldiğinde Metin Üstündağ’a verdiği söyleşide, “Zagor, arzu ve istekle ortaya çıktı. Aslında ben mühendisim, teknisyenim. On sene kadar Fransa’ya çizimler yaptım. Sonra bir gün bir gazetede ‘çizgi roman için ressam aranıyor’ ilanını gördüm. Sergio Bonelli’ye çizimlerimi gönderdim. Onun senaryosuyla Zagor, 1961’de ortaya çıkmış oldu” diyordu. Aynı söyleşide Ferri, Darkwood ormanında adaletsizliklere karşı mücadele eden baltalı Zagor karakterini yaratırken, sokakta, her gün her yerde rastlayabileceğimiz birisi olmasına çok dikkat ettiklerini ve Zagor’un herkesin başından geçebilecek bir hikâye yaşadığını belirtiyordu.
‘Vazgeçilmez kahraman’
Ferri kahramanının özgürlük arayışının ve zayıfların yanında yer almasının da okuyucuların vazgeçilmez kahramanlarından olmasında etkili olduğunu ifade ediyordu. Ferri, en başta Zagor’u yaratırken Amerikalı aktör Robert Taylor’dan ilham aldığını da ifade etmişti.
Filmleri sadece Türkiye’de
‘Zagor’un en popüler olduğu yerlerden Türkiye, çizgi romanın sinemaya uyarlandığı tek ülke. İlki 1970 tarihli olmak üzere Türkiye’de üç ‘Zagor’ uyarlaması çekilir: ‘Zagor’, ‘Zagor Kara Bela’ ve ‘Zagor Kara Korsan’ın Hazineleri’.