Gündem Yılda 50 bin kişi KOAH’dan ölüyor!

Yılda 50 bin kişi KOAH’dan ölüyor!

16.11.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Öksürük, balgam, nefes darlığı gibi şikâyetleri olan 40 yaş üstü her 10 kişiden biri KOAH hastası. Uzmanların hastalara önerisi ise sigarayı bırakmak, düzenli beslenme ve günde 10 bin adım

Yılda 50 bin kişi  KOAH’dan ölüyor

Bugün 16 Kasım Dünya KOAH günü. Türkiye’de 40 yaşın üstündeki her 10 kişiden biri KOAH hastası. Ülkemizde yaşanan ölüm nedenleri arasında kalp hastalıkları ve tümörlerden sonra üçüncü sırada yer alan KOAH, her yıl dünyada 4 milyon ülkemizde ise 50 bin kişinin hayatını kaybetmesine neden oluyor.

Haberin Devamı

‘Sinsi şekilde ilerliyor’

KOAH olan kişilerin sigara içtiği için balgam, öksürük, nefes darlığı gibi şikâyetleri normal kabul ettiğini belirten Süreyyapaşa Göğüs Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nden Prof. Dr. Hakan Günen, “Bu kişiler zaman içerisinde şikâyetlerinin artmasıyla evden çıkmayarak, çok fazla hareket etmeyerek hastalığa adapte oluyor. Bu kişilere hastalığın çok ileri dönemlerinde bile teşhis konulamıyor. Sigara bile içiyor olsalar, 40 yaşından sonra başlayan öksürük, balgam, nefes darlığı gibi şikâyetlerin normal olmadığını ve vatandaşların KOAH hastası olduğunu bilmesi gerekiyor. KOAH’ın yüzde 80’i sigara kaynaklı.

“Sigara içmeyen bir birey 20 sene, günde 8-9 saat sigara dumanına yoğun bir şekilde maruz kalırsa bu kişilerde de görülebilir” diyen Günen, “KOAH hastaları öncelikle sigarayı bırakacak. Bu kişilerin her yıl grip aşılarını ve ömür boyu koruyucu olan zatüre aşılarını mutlaka yaptırmaları gerekiyor. Ayrıca, doktorların verdiği nefes açıcı ilaçları düzenli olarak kullanmaları ve bol sıvı almaları gerekiyor. Zehirli gazlara ve tozlara maruz kalmamaları lazım. Kirli havalarda dışarıya çıkmamalı ve beslenmeleri düzenli olmalı. Günde en az 10 bin adım atmaları gerekiyor” diye konuştu.

Haberin Devamı

“Akciğerlerdeki hava yollarının daralması ile kendini gösteren Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı (KOAH) önemli bir küresel halk sağlığı sorunudur” diyen KOAH Hastaları Derneği Başkanı Prof. Dr. Mecit Süerdem de, “Hastalığın sinsi ilerlemesi nedeniyle hastaların çoğu ileri evrelerde tanı almakta ve bu gecikme hastalık tedavisini imkânsız hale getirmektedir. KOAH için risk grubunda bulunan kişilerin 40’lı yaşlara geldikleri zaman yılda bir kez soluk testi yaptırmaları erken tanı için önemli olmaktadır” bilgilerini verdi.

‘Öksürürken bayıldım’

Akşehir’de 35 yıldır balata imalatı yapan 58 yaşındaki Mehmet Ali Çelebi, 4 sene önce sigarayı bıraktı. 35 sene sigara içtiğini söyleyen Çelebi, “Yıllardır sabah uyandığımda boğulacak şekilde öksürüklerim oluyordu. Hızlı yürümek ile nefes nefese kalıyordum. Hastalığım çok terleme, halsizlik ve aşırı sinirlilik yapmaya başladı. Sigaradan dolayı bronşit olduğumu biliyordum fakat bırakmamı söyleyecekler korkusuyla doktora gitmedim. Dört yıl önce bir gece şiddetli öksürmeye başladığımda bayılmışım ve beni acile götürmüşler. Doktor KOAH hastası olduğumu söyledi. Acilde nefes açıcı ilaçlar uygulandı ve sigarayı bırakmam söylendi. Sigarayı o anda bırakmaya karar verdim ve bir daha ağzıma sürmedim. Öksürüklerim, nefes darlığım, terlemem ve halsizliğim azaldı” dedi.