04.06.2019 - 07:50 | Son Güncellenme:
Hanife Baş - Tech Köşe
Bebeğinizi uzaktan izleyin
İnvidyo, yeni bebek sahibi olmuş aileler için özel olarak geliştirilen bebek ve bakıcı izleme ve bakım kalitesi ölçme monitörü. İnvidyo ekibinde Ekin Dino, Özgür Deniz Önür ve Yağız Yaşaroğlu var. Üçü de ODTÜ Elektrik Elektronik Bölümü’nden mezun. Bu alana kendileri ve arkadaşlarının çocuklarını evde bakıcıya bırakırken yaşadıkları sıkıntılar üzerine girmeye karar vermişler. Zaten daha önce de görüntü işleme ve video sistemleri üzerinde çalışıyorlardı.
Ekin Dino, İnvidyo’nun eve tanınmayan biri geldiğinde kullanıcıyı haberdar ettiğini, bebeğin ağladığı anları tespit edip video kaydı aldığını ve bebeğin gülüşünü otomatik olarak fotoğrafladığını anlatıyor.
Bu startup, şu anda dünyanın 40’tan fazla ülkesinde kullanıllıyor. Özgür Deniz Önür, müşterilerinin ağırlıklı olarak Türkiye, Kanada ve Amerika’da yer aldığını, gelirlerinin yüzde 40’ını yurtdışından sağladıklarını söylüyor. Yakın zamanda Avrupa Birliği ve Ortadoğu pazarlarına da açılmayı düşünüyorlar.
Yağız Yaşaroğlu ise, hedeflerini şöyle açıklıyor: “Hedefimiz İnvidyo’yu bakıcıların çocuklara sağladığı bakımın kalitesini otomatik olarak ölçen akıllı bir sistem haline getirmek. Böylece anne ve babaların kendileri evde yokken bile çocuklarının en iyi bakımı aldıklarından emin olmalarını ve içlerinin rahat etmesini sağlamak. Burada özellikle çocuk sahibi olan annelerin iş gücüne tekrar katılmasını çok önemli görüyoruz. Bu konuya biraz olsun katkımız olabilirse kendimizi başarılı sayacağız. Ayrıca alanımızda lider olmak istiyoruz.”
Dine&Pay, restoran rezervasyonlarına yönelik bir uygulama. Dine&Pay ile restoranları keşfederek rezervasyon yapabilir, restorana gittiğinizde hesabı mobil uygulama üzerinden ödeyebilirsiniz. Kurucu ortak Alara Eren, gençlerin ve turistlerin restoranlarda güvenle kullanabileceği, hızlı ve pratik bir mobil ödeme opsiyonu haline gelmek istediklerini söylüyor.
Alara Eren, “Amacımız bu süreçte hem müşteriye hem de garsona zaman kazandırarak müşteri memnuniyetini artırmak ve garsonun iş yükünü azaltmak. Ayrıca ölçeklenebilir iş modelimiz ve teknolojik altyapımız sayesinde yurtdışına açılarak, Open Table gibi restoran sektöründe başarısını kanıtlamış şirketlerle rekabet etmek. Uzun vadede hizmet sektörünün genelinde birçok ihtiyaç duyulan noktada ödeme çözümleri olarak büyümek istiyoruz” diyor.
Dünyaya yayılacak
Eren, öncelikle Dine&Pay’i Türkiye’de test edip, burada ürünü en iyi şekilde geliştirip, bir an önce yurtdışına açmak istiyor. Uygulamayı, Aralık 2018’den beri İstanbul’da dört restoranda test ediyor. Uygulamayı ilk günden itibaren uluslararası bir şirket haline getirmek için yurtdışında da çok ciddi ortaklıklar yapmak için çalışıyor. Tüm dünyada anılacak başarılı bir Türk startup’ı olmak için çalışıyor. Alara Eren, liseyi İstanbul’da Açı Okulları’nda okuduktan sonra 2013’de üniversite için Londra’ya gitti.
Bora Karsak ise, arkadaşı Bülent Emet’le beraber Servo Kiosk adı verilen akıllı buzdolabını geliştirdi. Ofis, plaza, kampus gibi alanlarda taze ve sağlıklı yiyeceklerin insansız olarak 7 gün 24 saat satılmasını sağlayan bir teknoloji ürünü. Karsak, “Kullanıcılarımız mobil uygulamamızla dolabın kilidini açıp raflardan sandviç, salata, atıştırmalıklar gibi sunulan ürünlerden istediklerini alıp kapağı kapatır ve aldıkları ürünlerin ücreti otomatik olarak hesaplanarak kayıtlı kartlarından tahsil edilir” diyor.
İş yaşamına kolaylık
2017 yılında başlayan proje için Startershub’dan destek aldılar. Geliştirme süreçlerinin sonunda global firmaların ofislerinde pilot uygulamalarını gerçekleştirdiler. 2018 yılı içerisinde ürünü ticarileştirdiler. İstanbul’da gıda partnerleri ile iş birliği içinde ofis ve üniversitelerde büyürken bir yandan da tüm dünyadan talepler alıyorlar. Karsak, “Öncelikli hedefimiz bir teknoloji sağlayıcısı olarak farklı bölgelerde önde gelen gıda perakendecileri ile iş birliği yaparak mevcut büyüme trendimizi hızlandırmak. Servo Kiosk ürünümüzün yanı sıra tamamen güvenli insansız market projemizin tasarımını yaptık ve yakın zamanda hayata geçirmeyi planlıyoruz” diye konuşuyor.
Karsak, Boğaziçi Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü’nden mezun. Çalışırken arkadaşı Bülent Emet ile Servo Kiosk fikrini hayata geçirmeye karar verdi. Onları bu fikre iten, çalışanlar arasında artan talebe karşın taze ve sağlıklı yiyeceklerin yoğun iş yaşamı içerisinde kolay erişilebilir olmaması oldu.
Patili dostsuz asla
Ece Gazioğlu’nun girişimi ise hayvanseverleri mutlu ediyor. Kurduğu patilioteller.com’la, Türkiye’deki evcil hayvan dostu otelleri bir araya getiriyor. 54 şehirden yüzlerce farklı pet dostu otelle çalışıyor. Bu otellerin hepsi oda içerisinde evcil hayvan kabul ediyor.
Gazioğlu, patilioteller.com’da, otellerin tüm oda tiplerine değil, sadece pet kabul edilen oda tiplerine ve fiyatlarına yer verdiklerini söylüyor. Patilioteller.com’un öncelikli hedefi, ülke çapında evcil hayvan sahibi 1.5 milyonun üzerinde haneye ulaşmak. Gazioğlu, “Tüm hayvan sahiplerinin patili dostlarından ayrılmak zorunda kalmadan seyahate ve tatile çıkmasını sağlamak istiyoruz. Diğer yandan ülkemizdeki işletmelerin çoğu pet dostu tesislere olan talebin ve potansiyelin farkında değil. Biz bu talebi ortaya çıkararak hem yeni bir sektöre öncülük etmeyi hem de her geçen gün daha fazla işletmenin hayvan dostu bilince ulaşmasını hedefliyoruz” diye anlatıyor. İlk etapta yurtiçi otellere yönelmiş olsalar da yurtdışından da hem rezervasyon talepleri hem de sitelerinde yer almak isteyen otellerin taleplerini alıyorlar.
İki köpeği var
Ece Gazioğlu, lisans eğitimini ODTÜ İktisat’ta tamamladı. Sonra Paris’te İşletme alanında yüksek lisansımı tamamlayıp, bir süre Paris’te çalıştıktan sonra Türkiye’ye döndü. Patilioteller.com’un ortaya çıkışı ise tamamen kendi ihtiyaçları sonucunda olmuş. Gazioğlu, “Eşimle iki köpeğimiz var, oğlumuz Darwin ve kızımız Curie. Diğer tüm hayvan sahipleri gibi onlar olmadan tatile gitmek içimize sinmiyordu. İnternette evcil hayvan dostu otellerle ilgili çok kısıtlı bilgiye ulaşabiliyorduk. Bunun üzerine bu girişime karar verdik” şeklinde anlatıyor.
YARIN: ALIVEX, ROBIBOT, RENT’N CONNECT, AUTOTRAINBRAIN