ORTAHİSAR KTÜ Rektörü Prof. Dr. Çuvalcı: İthal ürünleri yerli imkanlarla üreteceğiz

KTÜ Rektörü Prof. Dr. Çuvalcı: İthal ürünleri yerli imkanlarla üreteceğiz

29.02.2024 - 13:45 | Son Güncellenme:

KTÜ Rektörü Prof. Dr. Çuvalcı: İthal ürünleri yerli imkanlarla üreteceğiz

KTÜ Rektörü Prof. Dr. Çuvalcı: İthal ürünleri yerli imkanlarla üreteceğiz

Selçuk BAŞAR-Şükran ATALAR/TRABZON, (DHA)- TRABZON Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Çuvalcı, üniversitenin ‘PAN-TER, TR-AQUA ve KUANTAY’ adlı yüksek teknoloji platformlarına dahil olma başarısı elde ettiğini duyurdu. Platformların milli ve yerli ürün üretimine ciddi katkı sağlayacağını belirten Prof. Dr. Çuvalcı, “Bu platformlardaki projelerle yurt dışından ithal ettiğimiz birçok ürünü ve malzemeyi yerli imkanlarla üreteceğiz” dedi.

KTÜ Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Çuvalcı, rektörlük senato salonunda düzenlenen basın toplantısında, KTÜ’nün, TÜBİTAK-1004 Mükemmeliyet Merkezi Destek Programı ile desteklenen; kanser tedavisinde kullanılacak 4 yeni ilaç ve 1 kompanyon tanı kiti geliştirme amacıyla çalışmalar yapan ‘PAN-TER Platformu’na, Gıda Arzı Güvenliği Çerçevesinde Su Ürünlerinde Yenilikçi ve Sürdürülebilir Uygulamaları hedefleyen ‘TR-AQUA Platformu’na ve Kuantum Çağlayan Lazerlerin yerli ve milli olarak üretilmesini hedefleyen ‘KUANTAY Palatformu’na dahil olduğunu duyurdu. Ülkenin çeşitli üniversitelerinden ve kuruluşlarından akademisyen ve uzmanların bulunduğu platformlar ile çalışılan alanlarda dışa bağımlılığın azaltılması hedefleniyor. Bu kapsamda milli ve yerli üretimler konusunda sorumluluk alan KTÜ, platformlarda yürütücü rollerini üstlenen akademisyenleriyle çalışmalara katkı sunacak.

HEDEF KANSER TEDAVİSİNDE YERLİ İLAÇ ÜRETİMİ

Açıklamalarda bulunan KTÜ Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Çuvalcı, KTÜ’nün platformlara dahil olma sürecini başarıyla geçtiğini kaydederek, “Kurulan bu platformlar, TUBİTAK tarafından bir araya getirilen ulusal ve uluslararası bilim insanları hakemleri tarafından değerlendirilmektedir. Bu kapsamda üniversitemizden 3 hocamızın oluşturduğu araştırma ekipleri ve birimlerinin altyapısı bu değerlendirmelerden başarıyla geçmiş; bu platformlara dahil olmaya hak kazanmıştır. Bu kapsamda 1’inci projemiz ‘PAN-TER’; Prof. Dr. Sena Sezen hocamız tarafından bu projede bir iş paketi yapılmaktadır. 2’nci proje de ‘TR-AQUA’dır; bu projede de Prof. Dr. İlhan Altınok hocamız tarafından bir iş paketi yürütülmektedir. 3’üncü olarak da ‘KUANTAY’ adlı projemizde Prof. Dr. Mehmet Ertuğrul hocamız rol almaktadır. Bu platformlardan; ‘PAN-TER Platformu’nda önemli kanser türlerinde kullanılacak ilaç çalışmaları için yerli 2 monoklonal antikor ve kanser tanı kitinin elde edilmesi, ‘TR-AQUA Platformu’nda su ürünlerinde son teknoloji genomik tekniklerin kullanıldığı yenilikçi ve sürdürülebilir uygulamaların gerçekleştirilmesi, ‘KUANTAY Platformu’nda Kuantum Çağlayan Lazerlerin yerli ve milli olarak üretilmesi hedeflenmektedir” dedi.

‘ÜRETİLECEK ÜRÜNLERİN TİCARİLEŞME POTANSİYELİ ÇOK YÜKSEK’

KTÜ’nün bahsedilen platformlara dahil olmasıyla marka değerini artırdığını belirten Prof. Dr. Çuvalcı, “2021 yılında araştırma üniversitesi, 2022 yılında da tam akreditasyon statüsünü kazanan üniversitemiz elde ettiği bu çift etiket ile marka değerini daha ileriye taşımaktadır. Üniversitemiz araştırma ve uygulama merkezleriyle bir çekim merkezi olma yolunda önemli mesafe almıştır. Gerek ulusal gerekse de yurt dışından gelen öğrenciler stajlarını bu merkezlerimizde yapmaktadırlar. Bu proje ve platformlar ülkemizin milli ve yerli ürün yapma potansiyeline ciddi katkı sağlamaktadır ve TUBİTAK tarafından da desteklenmektedir. Bu platformlardaki projelerle yurtdışından ithal ettiğimiz birçok ürünü ve malzemeyi yerli imkanlarla üreteceğiz. Ülkemizin savunma ve uzay sanayisi alandaki çalışmalarına akademik destek sağlayacağız. Projelerimiz sonucunda üretilecek ürünlerin ticarileşme potansiyeli çok yüksek” diye konuştu.

Rektör Prof. Dr. Çuvalcı’nın konuşmasının ardından platformlarda yürütücü olarak görev alan akademisyenler de dahil oldukları projeler hakkında bilgiler verdi. (DHA)

FOTOĞRAFLI

Yazarlar