ORTAHİSAR Kronik hastalara oruç uyarısı

Kronik hastalara oruç uyarısı

27.03.2024 - 09:26 | Son Güncellenme:

Kronik hastalara oruç uyarısı

Kronik hastalara oruç uyarısı

Selçuk BAŞAR-Şükran ATALAR/TRABZON, (DHA)- SAĞLIK Bakanlığı Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü, ortasına gelinen ramazanda oruç tutan kronik hastaları uyararak “Ramazanı ortaladık. Oruç tuttuktan sonra bazı yakınmalarla gelen hastalarımız var. Özellikle kalp, hipertansiyon, şeker hastalığı gibi diyet gerektiren hastalarımızın eğer oruç tutuyorlarsa hastalık durumlarını yakın takip etmelerinde fayda var. Çünkü oruca bağlı olarak kronik hastalıkların kontrolünde bir bozulma olabiliyor" dedi.

Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi, Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Tevfik Özlü, kronik hastaların oruçla birlikte; ilaç kullanımında düzensizlik oluşması, su tüketimlerinin azalması ve farklı bir beslenme düzenine geçmesi gibi nedenlerden dolayı sağlık sorunları yaşayabildiğini ifade ederek, uyardı. Özlü, “Ramazanı ortaladık. Tabi ramazanda bazı kronik hastalarımız oruç tutuyor. Oruç tuttuktan sonra da bazı yakınmalarla gelen hastalarımız var. Özellikle kalp hastalığı ya da hipertansiyon ya da şeker hastalığı gibi diyet gerektiren veya tedavi almakta olan hastalarımızın eğer oruç tutuyorlarsa hastalık durumlarını yakın takip etmelerinde fayda var. Çünkü oruca bağlı olarak kronik hastalıkların kontrolünde bir bozulma olabiliyor. Ya da tedavilerinde aksamalar olabiliyor. İşte oruca bağlı olarak gündüz ilaç kullanmıyorlar vesaire. Ya da beslenmelerinde bir bozulma olabiliyor. İftar ve sahurdaki beslenme normal günlük hayatın akışındaki beslenme gibi olmuyor. Ve buna bağlı olarak da onların hastalıklarıyla ilgili bazı sorunlar ortaya çıkabiliyor” dedi.

‘ORUCUN UYGUNLUĞUNU TEST ETTİRMELİLER’

Kronik hastaların ramazanda sağlıkları konusunda normalden daha fazla dikkatli olması gerektiğini kaydeden Özlü, “Kronik hastaların her zamankinden daha dikkatli olarak hastalıklarını takip etmeleri gerekiyor. Mesela tansiyon ölçümlerini yapmaları lazım. Ya da işte kan şekerlerinin, ölçümlerini dikkatli yapmaları lazım. Ya da semptomları şikayetlerini, kendilerini yakın takip etmesi gerekiyor. Eğer bu tür semptomlarda bir artış ya da tansiyonda bir kontrolsüzlük, şekerde bir yükselme gibi durumlar ortaya çıkarsa ya da idrar miktarında bir değişiklik vesaire gibi durumlar olursa mutlaka hekimlerine başvurup bu orucun veya işte tedaviyle ilgili değişikliklerin kendilerini olumsuz etkileyip etkilemediğini test ettirmelerinde fayda var. Yoksa oruçta özellikle su ve ilaçların zamanında alınamaması bazı sorunlara yol açabilir. Sağlıklı iseler eğer hastalıkları kontrol altındaysa herhangi bir sorun yaşamıyorlarsa, özel bir diyetleri yoksa tabii ki oruç tutabilirler ama bu konuda hekimlerine danışmalarında fayda var” diye konuştu. (DHA)

FOTOĞRAFLI