Merkez KTÜ'de Afet Araştırma Enstitüsü kurulacak

KTÜ'de Afet Araştırma Enstitüsü kurulacak

22.09.2023 - 14:16 | Son Güncellenme:

KTÜ'de Afet Araştırma Enstitüsü kurulacak

KTÜde Afet Araştırma Enstitüsü kurulacak

Selay SAYKAL/TRABZON,(DHA)-TRABZON Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Çuvalcı, “‘Afet Araştırma Enstitüsü’ kuruyoruz. Bu konuda YÖK Başkanı olumlu dönüş yaptı. Tüm üniversite ekibi olarak AFAD, İçişleri Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Orman Bakanlığı gibi bütün kurumlarla güzel çalışacak bir enstitü kuruyoruz” dedi.

Trabzon’da KTÜ tarafından 2023-2024 Eğitim Öğretim yılı basınla buluşma toplantısı gerçekleştirildi. KTÜ Sosyal Tesisleri'nde düzenlenen toplantıya KTÜ Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Çuvalcı, rektör yardımcıları, öğretim üyeleri ve gazeteciler katıldı. 

İLK TERCİH OLMA ORANI ARTTI

Üniversitenin faaliyetleri hakkında bilgi verilen toplantıda konuşan Rektör Prof. Dr. Hamdullah Çuvalcı, 12 fakülte 6 enstitü 1 yüksekokul 8 meslek yüksekokul ile öğrenime katkı sağlamaya devam ettiklerini söyledi. Yükseköğretim Kurumları Sınavı'yla (YKS) 2023 yılında kontenjan yerleştirme oranının yüzde 99,08’e ulaştığını açıklayan Rektör Çuvalcı, üniversite tercihlerinde, geçen seneye göre ilk sırada olma oranının artarak yüzde 20.74’e ulaştığını söyledi. Rektör Çuvalcı, “Tercihlerde 100 kişide 18 kişi ilk sıraya KTÜ’yü yazmış. İlk tercihte yüzde 2 buçuk puanlık ilk tercihte artış var. Meslek Yüksek Okulları’na bayağı ilgi var. Bu tüm Türkiye çapında yaşanıyor” dedi.

‘ARGE BÜTÇESİ 223 MİLYON TL’

Bu yıl 32 yeni TÜBİTAK projesine başladıklarını ve 81 projenin devam ettiğini ifade eden Çuvalcı, “70 milyonluk bir TÜBİTAK bütçesi yönetiyoruz. Argeye harcadığımız toplam para 223 milyon TL’lik bütçemiz var. Bu iyi bir rakam. Rektörlükten, BAP projesi olarak 63 milyon TL’lik bir fon veriyoruz. Bu yıl 3 patentimiz tescillendi, toplam 72 tane patentimiz var, 4 tane de uluslararası patentimiz var” diye konuştu.

‘BÖLÜMLERİMİZ VE HOCALARIMIZ YETKİN’

Üniversite birimlerinin yanı sıra Farabi Hastanesi’nin faaliyetleri, TEKNOFEST’e katılan öğrenciler, kurumlarla yapılan iş birlikleri gibi konularda bilgilendirme yapan Prof. Dr. Çuvalcı, üniversite bünyesinde ‘Afet Araştırma Enstitüsü’ kurulacağını da açıkladı. Yeni kurulacak enstitü hakkında bilgi veren Prof. Dr. Çuvalcı, “Deprem ve Yapı Sağlığı Uygulama ve Araştırma Merkezi’ni kurmuştuk. Olayı biraz daha büyütüyoruz ve ‘Afet Araştırma Enstitüsü’ kuruyoruz. Bu konuda YÖK Başkanı olumlu dönüş yaptı. Afet denince yangın, sel, deprem, yer hareketleri gibi konularda hem inşaat mühendisleri hem yer bilimleri bölümlerimiz ve hocalarımız çok yetkin. Bütün hocalarımızı bir araya getiriyoruz. Orman Fakültesi’nden de hocalarımız olacak. Bunun yapay zeka ve yazılım boyutu da olacak. Tüm üniversite ekibi olarak AFAD, İçişleri Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Orman Bakanlığı gibi bütün kurumlarla güzel çalışacak bir enstitü kuruyoruz. Çalışmalarımız sürüyor"  ifadelerinde bulundu. (DHA)

FOTOĞRAFLI

Yazarlar