Merkez Niğde Yeşilburç’ta geleneksel Helva Şenliği gerçekleştirildi

Niğde Yeşilburç’ta geleneksel Helva Şenliği gerçekleştirildi

19.04.2024 - 16:47 | Son Güncellenme:

Niğde Yeşilburç’ta geleneksel Helva Şenliği gerçekleştirildi

Niğde Yeşilburç’ta geleneksel Helva Şenliği gerçekleştirildi

Adnan ÇELEBİ/NİĞDE,(DHA)- NİĞDE'de Yeşilburç Köyü'nde geleneksel olarak düzenlenen Helva Şenliği , coşkuyla gerçekleştirildi.

Yeşilburç Köyü'nde yüzyılı aşkın zamandır düzenlenen Helva Şenlikleri, muhtarlık ve köy derneğinin organizasyonunda düzenlendi. Şenliğe, Niğde Valisi Cahit Çelik, Belediye Başkanı Emrah Özdemir, İl Emniyet Müdürü Adnan Özdemir, Jandarma Alay Komutanı Jandarma Albay Gürol Okyar, Yeşilburç Muhtarı Cihan Tuna ile Yeşilburç Köyü sakinleri katıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan programda Kuran-ı Kerim tilaveti okundu, dualar edildi. Yeşilburç Köyü’nün Osmanlı döneminde de özel bir yere sahip olduğunu söyleyen Vali Çelik, köyün turizm değerine dikkati çekti. Çelik, "Bu köyde yaşayan vatandaşlarımız 100 sene önce Selanik'e 175 kilometre uzaklıktaki Kirifçe Köyü'nde yaşıyorlardı. Lozan Antlaşması çerçevesinde de orada yaşayan müslüman Türk vatandaşlarımız önce İzmir'e daha sonra Isparta'ya akabinde de ilimiz sınırları içerisindeki Uluağaç,Taşlıca köyleri en sonunda burayı mesken edindiler. Türk vatandaşların mübadele döneminde ne sıkıntılar yaşadığını, burada yaşayan vatandaşlarımız dedelerinden, ninelerinden dinlemişlerdir. Osmanlı döneminde de bu köyümüz bölgenin en önemli, en zengin köylerinden bir tanesiydi. Bugün de baktığımız zaman bu köyümüz gerçekten hem il merkezine yakınlığı, hem taşıdığı turizm potansiyeli anlamında da en güzel en önemli köylerimizden bir tanesi. Biz de burada görev yaptığımız süre içerisinde köyümüzün bu turizm potansiyelini daha ilerilere taşıyacak adımlar atacağız" dedi.

Belediye Başkanı Emrah Özdemir ise bölgenin turizmini geliştirmek için yapılacak yatırımlardan söz etti. Özdemir, "Başta burada Kilise Cami dönüşümü, yürüyüş parkuru, sokaklardaki yenileme ile Yeşilburç hak ettiği değere ulaşacak. Yakın bir zaman içerisinde yolu yeniliyoruz. Bu bölge gerçekten Niğde'nin en gözde bölgesi, doğasıyla, tarihiyle çok kıymetli. İnşallah bu bölgeyi ülkemiz açısından da çok kıymetli bir hale getireceğiz" diye konuştu.

Yeşilburç Muhtarı Cihan Tuna ise geleneksel Helva Şenliği'nin köy halkına sağlık ve bereket getirmesini diledi. Yapılan konuşmaların ardından odun ateşinde pişirilen kazanlar dolusu helva katılımcılara ikram edildi.(DHA)

FOTOĞRAFLI